Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
dobrý den. Porad´te kdy a jak začít batole (13 měsíců) učit jíst sámo.
Darkovi je 15 měsíců něco jí sám, něco krmím. Jí sám věci, které se dají napíchnout, ale že by toho snědl nějak zvlášť moc to se říct nedá ![]()
Každopádně se to aspoň učí, já ho to nijak neučím…prostě chtěl vidličku - tak ji má a bodá ![]()
Dát do ruky lžičku nebo vidličku a talíř a počkat jak si poradí.
Mě se malý 16 měsíců nakrmí sám už téměř vším, i když je dost zamazaný, tak téměř všechno jídlo končí tam kde má, na zemi a na stole je toho minimum
tezi píše:Mě se malý 16 měsíců nakrmí sám už téměř vším, i když je dost zamazaný, tak téměř všechno jídlo končí tam kde má, na zemi a na stole je toho minimum
to je pravda, ale Vojtík je opravdu šikula ![]()
Začala jsem, když se začala sama na jídlo sápat rukama a chtěla lžičku do ruky, takže kolem toho roka. Pečivo (i namazané) baští malá sama. Ohledně obědů - když uvařím malé cokoli, co barví, krmím. Když něco jiného, dávám oblékací bryndák a „papá“ sama a á chvilku jí šoupnu lžičku do pusy, aby to netrvalo týden
Vidličkou je schopná napichovat a jíst sama, učila se to na banánu, bramborách, vařené mrkvi. Kukuřici z rizota jí zásadně rukou ![]()
Sám rukama jedl už někdy v 9ti měsících ovoce. Od roka jsem zkoušela lžičku - husté věci - převážně kaši, bramborovou kaši…Asi od roka a půl i ostatní jídlo. Prostě jsem mu dala do ruky lžičku, na talíř jídlo a on si nějak poradil
Já jsem na učení nějak nechvátala a to z čistě vlastní pohodlnosti. Představa, že po každým obědě musím vygruntovat půl kuchyně mě nelákala.
Vítek začal jako první vidličkou, lžičkou neměl ani páru o tom, jak se používá. Začala jsem to zkoušet v necelých 18m., kdy dostal dětské příbory k vánocům. Lžíci ovládá tak od cca 20 až 21 měsíce.
Rukou jedl cca od roka chleba, ovoce apod.
ale díky Alpace jsem si vzpomněla, že třeba kaši zkoušel lžičkou už dřív jak v roce a půl, ale většinou se stejně do pusy netrefil.
Od to zkoušela a zkusila mu každé jídlo na chvilku lžíci nechat, ale marná snaha.
Malej je teda o něco mladší, ale zkouší to taky sám, bere mi plnou lžičku z ruky a donese si jí sám do pusy…Já opět naberu, on donese…Sice je pak zablitá celá kuchyň, ale nechávám ho, ať to zkouší…Takže si myslím dávat lžičku, nechat ho a zatnout zuby, až bude jídlo všude. ![]()
Tak my papáme ovoce dětské sůši a křupky od 8měs sami. Malá se po tom sápe a potřebuje vše poživatelné či nikoli sežrat a tak jí vždy dám do ruky kus něčeho a ona si to ohlodává. například teď jsem jí vyndala půl rohlíku z huby
No hold si občas ukousne víc než zvládne ![]()
Po lžičce se sápe a tak jí vždy uspokojím lžičkou její vlastní, a někdy si nabere, ale do pusy si jí rá obráceně, takže o má různě na hlavě, na krku a tak podobně. taky s ní někdy maluje po židličce a stolečku…no hlavní je, že ví, že se nabere a dá do pusy…to už ode mě vokoukala ![]()
Takže vlastně odpověď na tvou otázku neznám, naše Verča se učí tak nějak sama, nijak jí k tomu neponoukám. Tvůj malej vůbec nic nejí sám, nebo myslíš učit jíst příborem? To jsem právě nepochopila ![]()
Podle zájmu jsem dávala do ruky lžičku, vidličku, druhou jsem krmila..
podobně jako ostatní v 18 měsících už jedla sama téměř vše a v pohodě. Doporučuju bryndák s plastovým korýtkem ušetříš si nervy a uklízení. Používáme do teď a nemůžu si ho vynachválit. ![]()
Tak naše dítě sice jí ze lžičky samo, ale z porce je půlka všude jinde než v žaludku. Takže jsem mu to učení zkrouhla a tak teď aspoň krmí svojí lžičkou mně ![]()
A teď poraďte s vidličkou. Nevypíchne si s ní oči? (má tu pidi umělou, ale stejně
)
My to nechali na klukovi
Ted je mu 17 měs., a když ho chci krmit, tak se začne vztekat, tak mu dám lžíci do ruky a sám si nabírá a krmí se
Ale polovina toho jídla skončí bud na stole nebo na zemi. Takže bych to v tom roce nehrotila, až bude mít zájem, tak mu dej lžíci a uvidíš ![]()
Jinak třeba rohlík, banán, peckovité ovoce, děts.sušenky apod jí sám asi od roka, to mu jde dobře ![]()