Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj,
máme 4 týdenní holčičku, která měla při narození 3,9kg. Prioritně ji kojím, ale od začátku 1× - 3× denně dávám odsáté mléko nebo příkrm UM přes kanylku, protože během prvního týdne ztratila přes 400g. Problém je v její nízké snaze sát. Poloha správná i její přisátí je ok. Malá prostě minutu saje, hezky polyká a pak postupně usíná až usne úplně. Nereaguje na žádné podněty a prostě časem už jen žmoulá bradavku a spí. Po deseti minutách se probudí a má opět hlad, protože se nenapije dostatečně a celý cyklus se opakuje. Mléka mám dostatek, odsávačkou v nějakých delších pauzách odsaju bez problémů 60 ml a víc po tom co se malá tímhle jejím způsobem nakojila. Našla jsem spoustu rad, od podnětů na kůži po zimu v pokoji, ale nic nezabírá. Díky dokrmování kanylkou prospívá a má víc než 4kg. Byly i pokusy ji nechat trošku víc hladovět, aby měla motivaci se sama napít pořádně, ale vypadá to, že by radši vyhladověla než aby sama „zabrala“.
Takže jsme spolu v posteli, skoro pořád jedem cyklus chvilka kojení - chvilka spánku a takhle furt dokola. Zažila jste někdo něco podobného?
Ano, takový byl syn. Bohužel moje prsa potřebovaly větší stimul a mě se tímto způsobem ani pořádně laktace nerozjela.
Nechci strašit, nemusí to být váš případ. Každopádně jsou děti, které potřebují čas, jsou spavější a unavenější. Věkem sílí, budou čilejší a ustálí se to. Přeji hodně štěstí, ať to zvládnete. Od toho je minimálně šestinedělí…