Dítě ve 2 letech nemluví

Linda99999
9.2.23 20:21

Dítě ve 2 letech nemluví

Zdravím, vím, že už tu takové diskuze jsou, ale nenašla jsem žádnou novou a třeba s informacemi, jak a kdy se dětem nakonec rozmluvit povedlo.

Synovi jsou čerstvě 2 roky, kromě máma, bába, dada, mňam mňam, mňau, ne, bee a mee neřekne nic. Připadá mi, že by i rád, ale asi neví, jak na to. Rozumí všemu perfektně. Když po něm chci něco zopakovat, otvírá pusu, ale neřekne to. Netlačím na něj, jen zkoušíme. Jinak čteme, prohlížíme, vše komentuji.

Mám trochu obavu, jestli to nemá souvislost se špatným dýcháním. Má pořád pootevřenou pusu, špatně dýchá nosem a slintá. Ještě mu rostou 3 zuby. Je alergik, tak z toho možná to špatné dýchání. Raději jsem ho objednala na ORL.

Máte někdo zkušenost, případně kdy se vám děti rozmluvily?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
134
9.2.23 20:24

@Linda99999 můj syn začal mluvit až ve 3 letech a od te doby tu pusu nezavrel. Ještě budete vzpomínat 😁. ORL není naškodu, ale má čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3793
9.2.23 20:26

Hm, někdo nemluví ani v 37, poněvadž nemá s kým.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
9.2.23 20:28

Pokud rozumí a reaguje, tak je všechno v normě, jen se čeká, až dozraje nervový systém. Takže na ORL zadjěte, ale od toho to není.

Chlapci mají na nemluvení normu do 3 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.2.23 20:30

Známým se syn rozmluvil až ve školce. Doma to s ním nějak šlo ale jak mile byl mimo domov konec. Bez výrazu, gest bez reakce. Spousta lidí si myslela, že není úplně zdravý. Neměl potřebu. Ve školce se úplně otočil. Teď by rádi aby tu papulu zavřel.
Mám docela dost stejně starých děti v okolí a žádné z nich nemluví jak Cicero. Ještě ve školce, některým stačí pár slov :nevim: :nevim:.

• Citovat
  • Upravit
39
9.2.23 20:44

Moje děti se naučili mluvit poměrně rychle a pěkně :dance: ale znám spoustu dětí od známých, kamarádek které se rozmluvili krásně az ve školce..Zatím jím rozumí jen jejich maminky :D neboj chce to čas :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
9.2.23 20:48

Syn ve dvou letech neřekl víc, než pár slov. Ve 2,5 letech začal mluvit souvisle ve větách, naučil se strašně brzy vyslovovat R i Ř a to nežijeme v Čechách, mluví převážně německy, kde Ř nemají. Je mu 5 a věř, že bych dala hodně za alespoň hodinu, kdy by držel ústa :lol: dej mu ještě čas… Pokud by se to za půl roku nezlepšilo, prober to s dětskou. Pokud ale rozumí pokynům, je to na dobré cestě :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
9.2.23 20:52

Tu otevřenou pusu bych řešila :think:.

• Citovat
  • Upravit
4465
9.2.23 20:52

No podle popisu může mít oslabené svaly pusy a pod. Možná zkusit logopedii. Ne vyloženě na mluvení, ale poradit cviky na pusu a jazyk. Foukat do vrtulky, kývat jazykem z koutku do koutku. 🤷‍♀️
Má ještě čas, ale za optání nic nedáte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14619
9.2.23 20:54

Mne pomohlo u syna začít používat batoleci slovíčka, měl teda rok a půl, manzel byl nervózní, ze ještě nic neříká, a jak jsem začala používat toto, zacal to říkat do par dni a pak uz se rozmluvil :lol:

Nyny = spát Ňama = jídlo, jist Ťápa = chodit, jít
Lálá = hudba, zpívat
Tutu = piti, pít

Zní to možná někomu blbě, ale u nas to zafungovalo. Plus přizpůsobit řeč jemu, aby měl motivaci to zkoušet

“Péťa tutu?” = “Péťo, chceš se napít?” A tak dále.

Já mu to rikala tak i tak :lol: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13415
9.2.23 21:03

Já bych v první řadě počkala na ORL vyšetření, znepokojovala by mě otevřená pusa.
Mám 2 děti. Syn mluvil brzy a hezky. Dcera mluvila brzy, ale nikdo, kromě nás, jí dlouho nerozuměl. Měla svou řeč. 3 roky soukromá logopedie ( ještě v průběhu první třídy). Dlouho pak neuměla č, š, ž a ř, ještě těsně před nástupem do 1. třídy a i v průběhu té byl nutný pravidelný trénink motoriky mluvidel.
Mluvení je individuální, ale je dobré to ORL vyšetření. A třeba vám vyšetří i sluch. Že rozumí nemusí být známka toho, že slyší dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Linda99999
9.2.23 21:13

@cverunka to mě právě také přijde, doma už zkoušíme přesně kývání jazykem ze strany na stranu, indiána, často ho na otevřenou pusu upozorňuji. Tak ještě uvítám další cviky, na logo jdeme po ORL přesně kvůli tomu, aby mi poradili, co s otevřenou pusou. Na ORL chci zase zkontrolovat mandle. U zvětšených nosních ta otevřená pusa bývá. Tak uvidíme 😊

• Citovat
  • Upravit
Kolicek95
9.2.23 21:20

Zrovna nedávno jsem četla, že dýchání pusou je vůbec nejčastější příčinou problémů s mluvenim.

• Citovat
  • Upravit
Linda99999
9.2.23 21:21

@Kolicek95 ano, dává to za mě smysl. Jazyk je v jiném postavení než při dýchání nosem.

• Citovat
  • Upravit
1695
9.2.23 21:35

Ahoj, mám čerstvě dvouletého a s mluvením jsme na tom prakticky jako vy. I jeho slovní repertoár je hodně podobný. Máma, táta, Nene (ségra, Nela), Dáda (on) dudu, ham, mňam mňam ( to teda jede pořád), tady, hají. Ze zvířátek umí haf, mňau, bů, ssssss(had), ihá, iá. A přesně, taky když mu něco říkám, aby zopakoval, je vidět, že se snaží. Třeba řeknu tři slabičné slovo s nějakou intonaci a on ji napodobí, ale vypadne z něj úplně něco jiného.
Já jsem z něj hotová, holka mi v jeho věku říkala básničky.
Nicméně jako s miminkem jsme s ním chodili na neurologii a i tam nám říkali, že do 3 let neřešit, pokud rozumí, tak neplašit. ;) Tak se tím snažím řídit, někdy mi to jde lépe, někdy hůře. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí