Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Jinak az ted jsem si precetla, ze partner ma vhodnejsi orijmeni k takovemu jmenu, ale stejne bych spise pocitala s tim, ze pro kazdeho bude emilka ![]()
@viveca píše:
Použít se to samozřejmě může, ale dala bych normálně Ema nebo Emílie. Cizí jména znějí v českém prostředí trochu lacině až kolotočářsky.. Speciálně v kombinaci s nějakým typicky českým příjmením..
Jmeno je to krasne, ale jak uz tu nekdo zminoval, stejne ji vetsina bude rikat Emilko a to uz se mi nelibi a vadilo by mi, ze ji budou oslovovat vlastne jinym jmenem…Ale na to ses neptala
.Jinak Emily lze dat.
@Sini píše:
Jinak az ted jsem si precetla, ze partner ma vhodnejsi orijmeni k takovemu jmenu, ale stejne bych spise pocitala s tim, ze pro kazdeho bude emilka
No ale to je nastejno, jako když se Janě říká Janičko, Petrovi Péťo apod…
Já když jsem se rozhodovala o jméně dítěte, tak jsem brala v potaz, že třeba v budoucnu nebude chtít zůstávat v ČR, popř. bude cestovat a podobně, tak aby mu někdo celý život nekomolil jméno. Představte si, jak chce např. Američan vyslovit jméno Řehoř ![]()
Na matrice určitě problém mít nebudete. Má dcera také nemá typicky české jméno a matrikářka se jen koukla, zda toto jméno, v mnou vybrané variantě, existuje a bylo. Žádné otázky, žádné komentáře
Komentáři a narážkami Vás počastují spíš ostatní
![]()
@tereza887 my doma máme holčičku Emily. Je to nádherné jméno, vůbec nelitujeme, že jsme jí ho dali a se špatnou reakcí jsme se také nesetkali. Říkáme jí Em, Emčo i Emilko. Nevadí nám žádný z těchto tvarů. A když nás nazlobí, tak je to Emilyna.
![]()
Přeji šťastný výběr ![]()
Ja jsem Emily a nikdo mi nikdy nerekl jinak a ani jsem zadnou jinou Emily v cr nepotkala, nikdy jsem se nechtela jmenovat jinak, vsem se jmeno libi a vubec mi neprijde ze je ohrane, to ani nahodou. ale je pravda ze s ceskym prijmenim si jmeno predstavit nedokazu. ![]()
@mexxx píše:
Raději anonymně. Mam stejnou zkušenost. Male Emily rika skoro kazdy Emilka /protoze se tak přeci jmenuje
/ a nesmi se to
Když se rodičům nelíbí, že jejich děcku říká většina lidí Emilka, protože zdrobnělina od Emily je Emilka ať se jim to líbí nebo ne, tak měli dát jiné jméno proboha.
Většina lidí chce mít dneska za každou cenu styl a něčím se lišit a takhle trapně to pak dopadá. Lidi jsou už opravdu praštění.
@Klementyna píše:
Do školky s dětmi chodila jedna Emily a paní učitelky jí říkaly Emilka. I děti jí tak říkaly. Maminka naběhla na paní učitelku, že holčička je EMILY (!!!), tak ať jí říkají Emily a nechce už nikdy od nich slyšet Emilka.
Pěkně trapný
Raději anonymně. Mam stejnou zkušenost. Male Emily rika skoro kazdy Emilka /protoze se tak přeci jmenuje
/ a nesmi se to
Když se rodičům nelíbí, že jejich děcku říká většina lidí Emilka, protože zdrobnělina od Emily je Emilka ať se jim to líbí nebo ne, tak měli dát jiné jméno proboha.
Většina lidí chce mít dneska za každou cenu styl a něčím se lišit a takhle trapně to pak dopadá. Lidi jsou už opravdu praštění.
@tereza887 píše:Zaplatit nic nemusíš. Je to schválené jméno. Ale můj osobní názor je ten, že bych radši dala verzi Emilie - je to stejně mezinárodní.
Ahoj holky,
minulý týden nám řekli, že čekáme holčičku, a já už asi rok mám vybrané jméno, kterým bych chtěla jednou pojmenovat dceru. A to je Emily.
Vím, že je to odvozeno od českého jména v kalendáři Emílie, ale já bych chtěla, aby v rodném listě měla opravdu Emily.
Otázka je ale, jestli bych o to musela zažádat na matrice, a zaplatit poplatek, za cizí jméno, nebo ne
budu ráda o všechny Vaše zkušenosti.
@Klementyna píše:
Do školky s dětmi chodila jedna Emily a paní učitelky jí říkaly Emilka. I děti jí tak říkaly. Maminka naběhla na paní učitelku, že holčička je EMILY (!!!), tak ať jí říkají Emily a nechce už nikdy od nich slyšet Emilka.
Pěkně trapný
Maminka to kapku přehnala. ![]()
Emily jak už bylo řečeno dat jde. ta mezinárodní forma podle mě vůbec nevadí, dnes už jsou dětské kolektivy, co se tyče jmen úplně jinde, vycnivat nebude. Osobně bych ale žádnou Emu, Emilku ani Emily nedala, je jich milion a jestli konci na -a, -IE nebo -y je úplně jedno, stejně bude jedna z mnoha holčiček stejného jména par obměnách.
@krakatice píše:
No ale to je nastejno, jako když se Janě říká Janičko, Petrovi Péťo apod…
Já když jsem se rozhodovala o jméně dítěte, tak jsem brala v potaz, že třeba v budoucnu nebude chtít zůstávat v ČR, popř. bude cestovat a podobně, tak aby mu někdo celý život nekomolil jméno. Představte si, jak chce např. Američan vyslovit jméno Řehoř
A proč musíme lézt zahraničí do zadku? Co je mě po nějakém Američanoj? Kam zmizela naše národní hrdost? ![]()