Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, snažím se tedy proniknout do tajů symptotermální metody, či jak se to nazývá
A mám problém. Bazální teplotu v pochvě jsem ráno naměřila 36,8, což se mi zdálo hodně, tak jsem to zkusila ještě změřit pod jazykem a měla jsem 36,5. Měřeno v jednu dobu. Je to normální takový rozdíl? Nebo to může znamenat, že mám třeba nějaký zánět, když tam mám o tolik víc? Nebo neumím měřit? Měřím klasickým rtuťovým teploměrem. Nerozumím tomu. Kde si myslíte, že je nejlepší měřit? Budu ráda, když mi poradíte ![]()
Ahoj, řekla bych, že je to celkem jedno, hlavně to nestřídej
Ale podle mě je to stálejší „dole“. Zkoušela jsem oba postupy. Měřit začni hned po skončení menstruace, jeden údaj ti absolutně nic neřekne. Ideální křivka by měla vypadat jako odmocnina - představ si to prodloužené na obě strany (zhruba). V začátku je nízká, pak poklesne ještě víc a po ovulaci stoupne a drží se až do MS, kdy opět klesne.
Jo, ještě ti dopuručuju koupit v lékárně digitální teploměr, není zase tak drahý - cca 100Kč a máš to rychlejší.
V jaké fázi cyklu jsi? Takhle vysoká teplota ukazuje na 2 fázi - po ovulaci. Ale je to jen odhad…páč máš k dispozici pouze jeden údaj.
Magi - ale to je úplně v pořádku! Klidně tam může být mezi měřením v puse a v pochvě malinký rozdíl. Hlavní je, jak psala Elisa, abys měřila pořád na jednom místě. Po 1-2 cyklech uvidíš, jak se ti ta teplota vyvíjí.
Jinak já jsem měřila taky rtuťovým dole a u mě byla ovu vždy kolem 36,5 a luteální fáze 36,9 a výš. Pokud bys ale byla nemocná nebo třeba před tím ponocovala, hned to na měření poznáš.
Sohlasím s melisou,že se to místo měření nesmí střídat.Když měříš v pochvě,tak u toho musíš zůstat.
Holky, díky moc všem, jsem v tomto začátečník, měřím čtvrtý den, ale začla jsem měřit až 14. den cyklu a zapisuju do předtištěné tabulky. Mně ta vysoká teplota zaskočila, že byla před ovulací. Teď mám podle hlenu ovulaci a teplotu v pochvě 36,5. Ale dva dny před byla 36,9 a 36,8. Nevím, jestli to může být i tím, že teď hodně vstávám k malýmu, sotva usnu, tak se vzbudí a celou noc se budí, protože ho zlobí zuby. Spím hodně přerušovaně. Může to mít až takový vliv?
V pochve je to presnejsi, min to behem cyklu skace. V puse je to pohodlnejsi, ale ovlivni to vsechno mozne, staci, kdyz na chvilku otevres pusu (chrápání, zívání) a teplota klesá. OrienTACNE to v puse stací. V pochve je bezne vyssi teplota nez v puse. Hlavne nestridat.
Ahoj chtěla bych se zeptat BT měřím první měsíc, včera mi bylo ale blbě a teplotu jsem měla 38,1, mám ji zaznamenat do grafu a jak z toho pak poznám ovulaci, jsou to sice asi blbě dotazy, ale ještě se v tom pořádně neorientuju
ahoj, odporucam tuto stranku : http://merenibt.xf.cz/index2.html
ak si chora,teplota je skreslena chorobou.
Teplotku si normalne zapis do grafu, ale zaznamenej si tam, ze ti bylo zle…
Ta teplota je urcite ovlivnena tim, ze ti nebylo dobre a je vyšší.. ![]()
Jak ti tu už píšou holky, je to úplně normální ![]()
Důležité je, aby jsi měřila ne stejném místě, v pochvě je to přesnější. A ještě je důležitý, abys před měřením nevstávala a moc se nehýbala
Měřit hned po probuzení, uplne nejlíp vzdy ve stejnou dobu a na stejnem miste
![]()
Holky prosím Vás co si myslíte o mém grafu? Mám v tom nějaký hokej, pobolívá mě břicho jako před ms, ale ta má přijít až za 9-10 dní ![]()
Bud to muze byt implantacni pokles teploty a nebo jen poblaznene telo… ty horka s nami zahybou. Preji ti at to dopadne jak si prejes ![]()
@Hajtlik Zatím je ještě brzo na dělání závěrů, teplota se může ještě různě vyvinout
Mě dost teploty kolísaly, holky mi psaly, že je to jasnej anovulák, a že ta určená ovulace bude jen díky testům a hlenu…no a nakonec z toho byl k mému velkému překvapení graf těhotenský
Držím palce!
Ahoj, tak nevim zda jsem se nezblaznila, včera byla BT 38, a dnes 41,1
Měřila jsem i pod paži po té a tam teplota zcela normalni. (36,8) predtim se teplota držela okolo 37, 36,9…
Už 2den lehce tmavě hnědé spinim a dnes jsem 44CD :-/ jindy mam kolem 24DC - tento měsíc se neuračila dorazit MS - k lékaři jsrm již objednána, TT jsrm si dělala snad 4 a všechny negativní…
Ma nekdo zkušenost s tak vysokými teplotami?