Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, prosím o radu, nebo zkušenost, jestli se s tím už někdo nesetkal. Kojím své druhé dítě, má teď osm tydnu a nechápu, co se deje. První dceru jsem kojila do roka, napřed se nechtěla chytit a pak několik zánětu, ale relativně jsme to vybojovaly a kojily v pohodě.
Tentokrát od začátku bez problémů, ale co se deje dal, to nechápu. Ve třetím tydnu se mi přestalo nalévat jedno prso, tak jsem z nej kojila, odsavala jak magor a srovnalo se. Předminulý týden zánět, pokles laktace, tak opět kojeni, odsávání, tenokrat obě prsa, ale zas jsem to nahodila. No a od včera, to spatne prso zas úplně prázdné. Mala z nej vytáhne tak 50ml max, odsávačkou odsaju tak 10ml. Z pravého to vypada v pohodě. Kontrolovala jsem jeste i celkove přibírání a za týden přibrala mala jen 140g (před tím vždy kolem 200, 250g). Koji se cca 7-8× za den, vypije 90-100ml. Jedno kojeni máme ve dve v noci, jinak pres den po dvou az třech hodkach. Většinou pije jedno kojeni jedno prso a druhe proste nechce. Pocuranych plinecek má dost.
Snad to píšu rozumne. Vidíte někde problém? Ja proste Nevim, kde můžu dělat chybu. Moc dekuju za jakýkoliv postřeh.
Hlavně, ty nikde neděláš chybu!! já taky u malé x zánětů..nakonec jsem kojila do 10měs.., asi bych se tak nestresovala a přestala ji vážit..pokud je spokojená, tak nač to hrotit ![]()
@Deníííí no to je právě ono, jak se hodit do pohody a neřešit to
Je fakt, ze mala vypada v pohodě, rozhodne nějak nepláče hlady.
@Hadí ocásek někde jsem našla, ze má přibírat 150-250g týdne a odvozuju to od toho, ze doteď dávala těch 250g týdne.
@petulatko znam to od obou svych deti, hlavne tedy od starsi, kdy jsem z toho byla dost na prasky. U druhe uz jsem to tak neresila a prip. kojila casteji. A cca 200 mi pribraly akorat ten prvni tyden a pak to bylo 100 - 150. Ta mladsi spise k te 100. Dr mi rekl, ze pribira a nespokojena taky nebyla tak se to neresilo. A je tedy fakt ze mam doma dva nejedliky.
Zbytečně stresuješ, neřeš nenalévání prsů, kolik odsaješ, zkrátka koj.
Mně třeba hodně laktaci ovlivňovalo noční kojení, ve 2 měsících je 1× za noc poměrně málo, takže bych třeba před spaním odstříkala, aby ten odběr byl rovnoměrnější, hodně mi dělal příjem tekutin, i když na laktační lize píšou, že to vliv nemá
Musela jsem se hlídat, abych pila. No a denní odpočinek, alespoň na chvíli se natáhnout a zamhouřit oko, to taky dělalo svoje, když to nešlo, laktace kolísala.
@Křupka1 dekuju. Ja jsem právě zvykla od starší na přibírání i pul kila týdne, tak mě tohle úplně vykolejilo ![]()
@Bibi239 To je právě to, starší má teprv dva roky a nespi mi vůbec zároveň, Takze na chvili si lehnout je pro mě zatím nesplnitelný sen
Jinak to mě taky napadlo, odstrikat jeste před spaním. Akorat je to už proste neco navíc, já se asi nikdy nedostanu k tomu, ze kojeni je pro mě jednoduchá vec bez prace ![]()