Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Všude kolem právě dozrává spousta hložinek, šípků a trnek. Trnky už mám naložené na víno a pěkně bublají, odpeckované šípky se mi utěšeně hromadí v mrazáku, ale nevíte někdo jak zpracovat hložinky? Prý se z nich dělá marmeláda, ale nemám žádnou zkušenost.
@Božka123 píše:
Všude kolem právě dozrává spousta hložinek, šípků a trnek. Trnky už mám naložené na víno a pěkně bublají, odpeckované šípky se mi utěšeně hromadí v mrazáku, ale nevíte někdo jak zpracovat hložinky? Prý se z nich dělá marmeláda, ale nemám žádnou zkušenost.
Hložinky - https://abecedazahrady.dama.cz/…dy-a-recepty
@nick mandarinka píše:
Jak se odpeckovávají šípky?
Rozříznout a pecičky s chloupky vydloubnout? A uříznout bubáčka. Alespoň já to tak dělám, když je připravuji na šípkovou marmeládu jako základ pro šípkovou omáčku.
Jj. Uříznu bubáčka, rozříznu šípek, vyškrábnu pecičky. Nakonec ještě vše narychlo propláchnu vodou od zbylých chloupků. V zimě pak používám hlavně na čaje. Po druhém nebo třetím nálevu ještě ty šípky dojím. (Bez šlupek. Ty jsou moc tuhé.) Prostě maximální využití.
Ale klidně můžu uvařit marmeládu. Kombinuju jablka a šípky.
@Božka123
Přesně
A ještě jsou úžasné šípky po prvních mrazících, když hezky přemrznou, dužina se dá krásně „vycucnout“ a vitamíny jsou zachovány.
Šípky jsou moc fajn. Teď ale trochu víc řeším ty hložinky. Mají být zdravé na srdce, uklidňovat… Vím kde jich můžu natrhat klidně třeba metrák, ale nějak nevím co pak s nima. Nezkoušel jste někdo hložinkovou marmeládu nebo likér? Nebo ješte něco jiného?
@Božka123 usušit na čaj nebo přidat do pečeného čaje. Taky jsem viděla recept na marmeládu..ale ten čaj mi prijde asi nejlepší pro zdraví, ten se pije denně ![]()
Tak zítra jdu na ty hložinky. Zkusím marmeládu a uvidím. Taky vím o myšpulích… (nebo se píše mišpule?) Moc nevím co s nimi, jen vím, že musí přejít mrazem.
Dneska jsem ještě byla na šípkách. Už jsem myslela, že nebudou žádné pevné, ale ještě to nepřemrzlo.
Přišla jsem na to, co s přebytečnými kaštany: nechala jsem je vysušit, dala do bedýnky a v sedě prošlapávám… Bezva masáž nohou.