Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer,
ráda bych poprosila o radu. Mám 6.měsíčního chlapečka. Nikdy jsme neměli potíže s usínáním. Vždy se večer najedl, šel do postýlky a usnul. Je to asi 14 dní, co úplně jančí když ho dám do postýlky. Přitom by tak spal. Vytáhne si cumel a pláče, že ho nemá. Kolikrát ho musím pochovat v náručí, aby usnul. Nechci, aby si na to zvykl…ale co dělat? Rostou mu sice zoubky a na doporučení mu dávám čípek na noc (při teplotě). Budu ráda za zkušenosti a radu. Děkuji
@lucousekn Jestli potřebuje tvou blízkost, tak mu ji dopřej pro tebe přijatelným způsobem. Taky bych neuspávala na rukou (to je v dlouhodobém horizontu o záda), ale nemám problém lehnout si s malým do postele, přitulit ho a počkat, až usne.
Dost možná se to spaní zhoršilo kvůli zoubkům, nebo se naučil něco nového a ještě to neumí zpracovat.
To spaní se pořád mění, hlavně po půl roce, kdy dětem rostou zoubky a učí se spoustu nových věcí. Nech ho usínat v Tvé přítomnosti, asi to potřebuje ![]()
A myslíte, že to období přejde a bude třeba zase usínat sám? Aby to netrvalo třeba do 15let ![]()
U nás malá taky od půl roku usíná mnohem hůř a to zuby vyrostli až teď v roce. Musím u ní být, sedím u postýlky, hladím, držím za ruku, zpívám ukolébavku a pořád pokládám, jak si stoupá. Nafackovala bych si, že jsem to dopustila, jinak a s nikým jiným neusne. Ale nevím, co bych tenkrát udělala jinak, prostě to jinak nešlo. Nechat jí brečet, tak přes hysterák neusne…
@Tůmička píše:
Lehni si s ním. Počkej až usne a přenes do postýlky.
ano, přesně tak to dělám i já… mám 15měsíčního kluka a takto usíná od narození, lehnu si s ním a když usne, tak ho dám do postýlky, tam někdy vydrží celou noc, někdy půl noci a někdy jen 2 hodiny a pak šup zpátky k nám do postele… je mi to vcelku jedno, malý mimino je jen jednou, takže si ho maximálně užívám a na tyhle krásný chvíle, kdy s námi spal, budeme jednou vzpomínat se slzami v očích ![]()
@lucousekn píše:
A myslíte, že to období přejde a bude třeba zase usínat sám? Aby to netrvalo třeba do 15let
Mám kromě mimina i 17 letého a 13 letého syna - dle naší zkušenosti ROZHODNĚ NEBUDE, neboj
Miminku blízkost dopřej, zvlášť takovému šmudlíkovi malému
Naši spali s námi v posteli ( a cca od roka ve vlastní postýlce vedle postele naší) a v pohodě přesídlili do vlastních pokojíčků (starší v roce a půl, mladší ve 3 letech). Do postele se nám (trochu k mé lítosti) už nevraceli.
@lucousekn píše:
A myslíte, že to období přejde a bude třeba zase usínat sám? Aby to netrvalo třeba do 15let
@lucousekn já dávám na hrudníček zmuchlanou látkovou plenu, občas se trochu probudí a začne si jakoby otírat pusu, aby z ní vyndal dudlík, ale když má tu plenku, tak si chumlá plenku (občas si ji hodí na hlavu) a spí spokojeně dál.
Ahoj, mám stejný problém, malá pěkně usínala v postýlce (je jí 8 měsíců), sice za mé přítomnosti a za zpívání ukolébavek, ale to mi nevadilo, vždycky pěkně do 10 minut spinkala a pak vydržela v postýlce s přestávkami na kojení do cca 3 - 4 do rána a pak jsem si ji vzala k sobě do postele. Posledních cca 5 dní večer v postýlce ne a ne usnout, zpívám, hladím, konejším. Chvíli tam řádí a pak začne fňukat, nakonec to dopadne tak, že ji nakojím (to ji uklidní) a buď usne nebo ji ještě pochovám a napůl spící do postýlky položím a pak už spinká. Většinou procedura na hodinu. Tak nevím, čím to je, ale doufám, že se to spraví:-).
Dobrý den,
chtěla bych se poradit, protože už jsem marná…moje roční holčička strašně špatně večer usíná. Dlouho, až asi do 10.měsíce jsem jí uspávala v náručí, ale vzhledem k bolestem zad, už opravdu nemůžu, tak dávám do postýlky nebo si s ní lehám do postele a pak jí přenáším. Ale je to proces často i na dvě hodiny, chce si hrát, víská, kutálí se po posteli, prostě vůbec nechce spát. Když jí nechám v postýlce a odcházím z pokoje, spustí hysterák, že je do minuty zpocená jak myš a rudá jak rajče. Zkoušela jsem její řev vydržet, ale ona je schopna takhle řvát i hodinu, což zase nevydržím já
. Když s ní zůstanu v pokoji a je v postýlce, snažím se jí nerozptylovat, ležím vedle na posteli, jenže jak mě vidí, postaví se a chce si zase hrát. Zkoušela jsem už i nějaké ukolébavky, ale nic nezabralo. Fakt už nevím, co dělat, protože jsem věčně doma s malou sama, přítel jezdí domů většinou jak už malá spí někdy je i tři dny v týdnu pryč a teď navíc odjel na 12 dní, já potřebuju aspoň večer něco podělat, protože přes den toho moc neudělám s malou, vyžaduje dost pozornosti. Navíc začínám pracovat z domova, takže aspoň večer potřebuju chvíli klidu, ale když dvě hodiny uspávám, pak uklízím a pak mám ještě něco dělat do práce, tak už melu z posledních sil
Ještě se zeptám, je normální, že se při usínání staví na hlavu a dělá skoro kotrmelce po postýlce?
Bojím se, aby jí něco nebylo…
Díky moc za rady ![]()
@ire na Jak spí přes den? Pokud zvládne dělat dve hodiny večer v posteli birkule, tak tona mě působí, že je ještě málo unavená.
Kontrmelce před spaním asi moc standartnínebudou.
Mě občas dítě už skoro spícísnaží přesvědčit, že spinkat nepotřebuje a leze po posteli stylem „ryju čumákem v zemi“.
No právě že přes den skoro nespí..je zvyklá od mala spát přes den v kočárku, takže v postýlce vůbec neusne…dopoledne spí půl hoďky a odpo taky, takže za den naspí dohromady jen hodinu, proto nechápu, jak může ještě nebýt večer unavená…ona vyloženě kotrmelec ještě neudělala, ale má tendence stavět se na hlavu a přes den občas chytne záchvat, že vztekle rychle leze po baráku a strašně u toho ječí, pokračuje to i když jí vezmu do náruče, tak vůbec nevím, co to znamená ![]()
Ahoj, chtěla bych se zeptat jak zkrátit usínání 9 mesicni holčičky. Je na to nejaky trik? Vecer usina sama v postylce, ale aby nebrecela potrebuje každých cca 5min podat dudlik nebo pohladit. Trva ji to pul hodiny az hodinu. Když odejdu uplne hned brečí. Pres den usina v kocarku na terase. To jen trochu houpu ale trva to min 15minut. Nechci ji pokud mozno nechat brečet, ale mam jeste starsiho kluka a je zo takle neunosne. Spat chodi total unavena. Ikdyz vylozene pada na hubu usina dlouho.. díky za rady..