Dlouhodobe dokrmovani cevkou

7.11.19 18:36

Dlouhodobe dokrmovani cevkou

Dobry den, hledam pomoc/podporu/radu. Od porodu sekci mam problem s kojenim, v porodnici nefungovalo laktacni poradenstvi a uz od 4. dne jsme pro velky ubytek vahy dokrmovali umelym mlekem cevkou k prsu. Doufala jsem, ze se rozkojim, sestinedeli bylo peklo, kdy jsem neresila nic jineho nez kojeni. Synovi jsou dva mesice. Zkousela jsem vse - bylinky, caje, odsavani mleka (nikdy neodsaji vic jak 20ml), pravidelne navstevy laktacnich poradkyn, orofacialni stimulaci. Dokonce i par tydnu, kdy jsem se naopak na vsechno vykaslala a ridila se jen intuici. Bohuzel zatim nic nepomohlo. Syn se stale spatne prisava a line saje a mne se stale tvori malo mleka. Syn je porad dokrmovan umelym mlekem cevkou, protoze nechci prijit o tenhle vzajemny kontakt, nicmene tenhle zpusob dokrmu je dost neprakticky a nekdy i velmi zdlouhavy. Chtela jsem se zeptat, zda je tu nekdo, kdo takto dlouhodobeji dokrmoval cevkou, jestli mate nejaky tip nebo radu, jak se to da zvladnout, pripadne zda je tu nekdo, komu se treba podarilo zacit plne kojit az takhle pozdeji. Dekuji mockrat.

Příspěvek upraven 07.11.19 v 19:01

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1804
7.11.19 18:38

Já teda jsem zatím bezdětná, ale co to prostě přestat řešit a pro klid všech zúčastněných dávat UM? Ona se zeměkoule točit nepřestane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6024
7.11.19 18:43

Dej mu um a budete mit oba klid

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.11.19 18:46
@Vemas píše:
Dej mu um a budete mit oba klid

Syn je od zacatku dokrmovan umelym mlekem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1105
7.11.19 18:52

@SweetChilliSauce A stojí ti to za ty nervy? Podle mě je nejlepší máma v pohodě. Musí to být strašně vysilující. Já nekojila. Ze zdravotních důvodů.. A to, co popisuješ si nedovedu představit. To neděláš nic jiného, než že kojíš… Dala bych UM :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.11.19 19:00
@mayunka píše:
@SweetChilliSauce A stojí ti to za ty nervy? Podle mě je nejlepší máma v pohodě. Musí to být strašně vysilující. Já nekojila. Ze zdravotních důvodů.. A to, co popisuješ si nedovedu představit. To neděláš nic jiného, než že kojíš… Dala bych UM :hug:

Syn je um dokrmovan od zacatku. Muj dotaz je spise pro ty, ktere dokrmuji cevkou. 😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4905
7.11.19 19:13

@SweetChilliSauce Já jsem odsávala mléko, taky byly problémy s přisáváním a pak s tím, že vypil prostě málo. Nedokrmovala jsem cévkou, to už by mě asi dorazilo, ale 4 měsíce jsem kojila a pak dokrmila lahvičkou od Medely (Calma). Cévka má největší efekt u předčasně narozených miminek, pak už moc ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35734
7.11.19 21:24

Vykaslala bych se na to a přešla plně na UM. Já jsem krmila strikackou přes malicek asi 14 dní, naštěstí jsme se sehrali a najednou kojeni šlo, ale kdybych to tak měla dělat ještě týden tak bych přešla na umělý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.11.19 21:39

@SweetChilliSauce Ahoj, mně se bohužel také mléko tvořilo minimálně a po třech měsících všeho, naprosto všeho, jsem se přestala snažit. Což mi mimochodem taky nepomohlo (a to mi to přestáníse snažit doporučovali všichni, kteří zjistili, že jsem pro kojení udělala všechno a že tim pádem je to kvůli tomu, že to chci až moc a ať to hodím za hlavu a že mliko pak prijde samo). No bohužel nestalo se. Víš v dnešní době si většina lidí (hlavně kojomatek, který mají mlika hafo a těm bez mlika prostě nevěří, že ho nemají), si mysli, ze když nekojis, tak je to tvoje volba a že kojit může každá žena. To je ta zásadní chyba. Nemůže! Tak jako nemůže otehotnet každá žena tak každá nemůže kojit. A je nutné si to uvedomit. Krmení, jak to děláš ty, chápu, ale to není dlouhodobě možné. Nechceš se na to vykašlat, krmit lahvičkou s pomalým průtokem a přikládat mimčo k prsu, ale už bez cevky? I když nakojis jen málo? Kontakt s miminkem budeš mít tak pořád a lahvičku pak dokrmis…nebo nenakojis vůbec nic?

• Citovat
  • Upravit
7.11.19 22:10
@Anonymní píše:
@SweetChilliSauce Ahoj, mně se bohužel také mléko tvořilo minimálně a po třech měsících všeho, naprosto všeho, jsem se přestala snažit. Což mi mimochodem taky nepomohlo (a to mi to přestáníse snažit doporučovali všichni, kteří zjistili, že jsem pro kojení udělala všechno a že tim pádem je to kvůli tomu, že to chci až moc a ať to hodím za hlavu a že mliko pak prijde samo). No bohužel nestalo se. Víš v dnešní době si většina lidí (hlavně kojomatek, který mají mlika hafo a těm bez mlika prostě nevěří, že ho nemají), si mysli, ze když nekojis, tak je to tvoje volba a že kojit může každá žena. To je ta zásadní chyba. Nemůže! Tak jako nemůže otehotnet každá žena tak každá nemůže kojit. A je nutné si to uvedomit. Krmení, jak to děláš ty, chápu, ale to není dlouhodobě možné. Nechceš se na to vykašlat, krmit lahvičkou s pomalým průtokem a přikládat mimčo k prsu, ale už bez cevky? I když nakojis jen málo? Kontakt s miminkem budeš mít tak pořád a lahvičku pak dokrmis…nebo nenakojis vůbec nic?

Neco nakojim. Vzdy mezi 20 a 50 ml za cca 20 minut kojeni. Zkousela jsem synovi uz nekolikrat dat calma lahev od medely, ale neumi z ni pit. Obcas ho dokrmim z lahve avent, ale s tou se taky pere, i kdyz j to lepsi nez calma, ale ten avent ma podle me moc lhky prutok. I tak ho v podstate jen cumla a napije se sem tam, takze jedno krmeni vcetne kojeni zabere treba i hodinu. Budeme to muset nejak rozseknout, to je mi jasne. Jen me zajimalo, zda to nekdo delal s cevkou dlouhodobe.
PS: Kecy typu „kazda zena muze porodit prirozene a kazda zena se muze rozkojit“ jsou blbost. Kdo to nezazil, nechape, jak je to tezky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.8.20 19:55
@SweetChilliSauce píše:
Neco nakojim. Vzdy mezi 20 a 50 ml za cca 20 minut kojeni. Zkousela jsem synovi uz nekolikrat dat calma lahev od medely, ale neumi z ni pit. Obcas ho dokrmim z lahve avent, ale s tou se taky pere, i kdyz j to lepsi nez calma, ale ten avent ma podle me moc lhky prutok. I tak ho v podstate jen cumla a napije se sem tam, takze jedno krmeni vcetne kojeni zabere treba i hodinu. Budeme to muset nejak rozseknout, to je mi jasne. Jen me zajimalo, zda to nekdo delal s cevkou dlouhodobe.
PS: Kecy typu „kazda zena muze porodit prirozene a kazda zena se muze rozkojit“ jsou blbost. Kdo to nezazil, nechape, jak je to tezky.

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak to dopadlo :) Řeším v podstatě stejný problém, jen miminko není líne jist, ale naopak se hodně vzteká, že je mléka málo. Díky!

• Citovat
  • Upravit
10.8.20 00:08

Ahoj ženy, vzhledem ke včerejší otázce otvírám toto téma znovu. Synovi je dnes 11 měsíců a věřte nebo ne - stále dokrmujeme přes cévku. Srovat se s nedostatečnou laktací bylo velmi těžké (zjistilo se, že důvodem byla zčásti špatná technika - tu jsme upravili - a zčasti i hormony - velmi pozdě mi zjistili nedočištěnou dělohu, musela jsem půl roku po porodu na revizi, ale po ní už se laktace plně nerozjela). Ale rozhodnutí vytrvat v dokrmování cévkou a tím také kojení bylo - bez nadsázky - jedno z nejlepších rozhodnutí mýho života. Začátky byly hrozně těžký, neuměla jsem si představit dokrmovat cévkou ještě další den, ne-li týden nebo měsíc! Ale vytrvali jsme a někdy okolo čtvrtého měsíce si všechno sedlo, zvykli jsme si, udělali jsme si svůj režim, přestali jsme poslouchat okolí a uklidnili jsme se. Nyní dokrmuji cévkou už jen ráno a večer, přes den syn normálně jí a vždy se jen “doplní” z prsa. V noci kojím 2-4× za noc a synovi mléko stačí. Jsem si stoprocentně jistá, že jenom díky cévce jsem nepřišla o mléko úplně a jsem hrozně ráda za to, že jsme se neochudili o ten jedinečný kontakt skrze kojení. Jestli jsem na sebe v životě za něco pyšná, tak za tohle. Takže všem, které to zkoušíte, pláčete, s**e vás to a neumíte si představit “život s cévkou” - vydržte! Fakt bude líp a ten pocit, když se pak ohlídnete zpátky na to, co jste zvládly, bude neuvěřitelnej! :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
299
15.7.22 10:00

@SweetChilliSauce Ahoj, je to sice už nějaká doba, ale chci se zeptat, zda jsi k tomu dokrmování cevkou ještě navíc odsávala? Nebo ta cevka jako stimulace byla dostačující?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
248
25.1.24 21:57
@SweetChilliSauce píše:
Dobry den, hledam pomoc/podporu/radu. Od porodu sekci mam problem s kojenim, v porodnici nefungovalo laktacni poradenstvi a uz od 4. dne jsme pro velky ubytek vahy dokrmovali umelym mlekem cevkou k prsu. Doufala jsem, ze se rozkojim, sestinedeli bylo peklo, kdy jsem neresila nic jineho nez kojeni. Synovi jsou dva mesice. Zkousela jsem vse - bylinky, caje, odsavani mleka (nikdy neodsaji vic jak 20ml), pravidelne navstevy laktacnich poradkyn, orofacialni stimulaci. Dokonce i par tydnu, kdy jsem se naopak na vsechno vykaslala a ridila se jen intuici. Bohuzel zatim nic nepomohlo. Syn se stale spatne prisava a line saje a mne se stale tvori malo mleka. Syn je porad dokrmovan umelym mlekem cevkou, protoze nechci prijit o tenhle vzajemny kontakt, nicmene tenhle zpusob dokrmu je dost neprakticky a nekdy i velmi zdlouhavy. Chtela jsem se zeptat, zda je tu nekdo, kdo takto dlouhodobeji dokrmoval cevkou, jestli mate nejaky tip nebo radu, jak se to da zvladnout, pripadne zda je tu nekdo, komu se treba podarilo zacit plne kojit az takhle pozdeji. Dekuji mockrat.

Ahoj, můžu se zeptat jak ti to dopadlo? Příběh výše je hodně podobný mému. Akutní císař 36+6, porodní váha syna 2400, při obchodu domů 2300, kojení jen s kloboučky. Laktační sestry na pikaču. Mléko nikde. Dokrm lahví avent - ano bylo na hodinu nebo víc. Medelou se topil a pak často zvracel, to nešlo moc. Po měsíci jsem začala kloboučky plus suplementor na radu laktační sestry, po měsíci jediná změna zvládáme to za 20-60 min max, paráda. Zkouším ofiko laktační, dá mi x návrhů, ale jak přiložit nevysvětlí. Dle rady od kamarádky občas zkouším bez kloboučků, sem tam se povede dokonce včetně suplementoru. Zkouším laktační č.3 - hurá umíme to bez kloboučků, ale mléko pořád nic, čím víc stresu tím méně mléka. Odsávačku, bylinky, čaje jedu průběžně, nechávám spát prcka u prsa.. Momentálně řeším jak krmit cévkou na prsu bez kloboučků, chybí mi ruka. Synovi jsou téměř 4 m… nerada chodím na návštěvy, přijdu si neschopně… dokrm stříkačkou je jak calma, pije moc rychle a pak zvrací plus má koliky z toho vzduchu. Ale ještě to nezdám měla bych výčitky. Ve dne se nechá uspat jen v kočárku nebo u prsa a dělat pořád 30 ml UM je pakárna - proto jsem zkusila laktační 3. Bohužel její pravidla na mě byly moc a zdálo jsem se z toho sypat, tak jsem se s tím přestala stresovat. A pomohlo to, už mě kojení tolik nebolí a nejsem celý den v depce, jedeme si zase náš režim to je krmení za 2,5-3 hod podle hladu a spánku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová