Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Nemuzes si pozvat laktacni, aby zkoukla techniku kojeni?
Neco jako slabé mleko neexistuje.
Pijes a jis dost? Chce to aspon 2,5litru, dal muzes pit kojici caje, zkusit homeo ricinus communis H5 a take prikladat dle pozadavku dítěte a stridat prsa.
Nejvice dulezite je to v noci. Nenechat dele jak 2h, kdyz tak malo pije.
Neexistuje žádné slabé mléko. Mě lékaři také málem donutili přestat kojit a dávat UM (sama jsem zdravotník), syn zhubnul od porodu 350 g, sehnala jsem si laktační poradkyni, byla u nás jednou, poradila a týden po porodu jsem vysadila UM a plně kojila půl roku, kdy měl syn 9 kg, pak ještě do roka a půl. Pokud se chystáte přesto dokrmovat UM, hlavně ne z láhve, jestli tedy chcete kojit, to z té otázky není úplně jasné.
Ja mela prvni dceru taky tenkrat na hrane,porad.jen.hubla, ja zanet prsu a antibiotika, šílené ragady.Mela jsem doma laktacni, moc mi pomohla, naucila me spravne kojit a dcerka zacala nabirat.Um jsem ji dala jednou a to strikackou.
Take pozor na lahve a DUDLIKY, kazi to techniku kojeni.
Ahoj, podstatne je, kolik miminko vypije, ne ze by bylo mleko „slabe“. Mas vahu? My meli problemy s kojenim - synove nedokazali vytahnout dostatecnou davku, byla to kombinace zloutenky, spatne techniky a problematicke pusinky, casem jsme to preprali. Takze za mne je podstatne, zda miminko vypije dostatecnou davku, to zjistis pouze vazenim. Denni prijem v ml spocitas vzoreckem 150 ml x hmotnost v kg. Odstrikas nejake svoje mleko po dokojeni? Pokud ano, davej to a ne UM. Vahu pujcis od detske lekarky, nebo z laktacni ligy, nebo kup pouzitu na bazaru, lepsi investice nez platit za UM. Az budes mit konkretni cisla, uvidis, v cem je problem.
![]()
No tak podle me zadny mliko nemas, kdyz dite hubne.. dej um at nema hlad
Nejdriv si prosim zavolej laktacni poradkyni. Najdi si kontakt na netu. At koukne na techniku kojeni. Slabe mliko urcite nemas, to v nasich podminkach v podstate neexistuje. Drzim palce. ![]()
@Hrnekmleka píše:
Ahoj, podstatne je, kolik miminko vypije, ne ze by bylo mleko „slabe“. Mas vahu? My meli problemy s kojenim - synove nedokazali vytahnout dostatecnou davku, byla to kombinace zloutenky, spatne techniky a problematicke pusinky, casem jsme to preprali. Takze za mne je podstatne, zda miminko vypije dostatecnou davku, to zjistis pouze vazenim. Denni prijem v ml spocitas vzoreckem 150 ml x hmotnost v kg. Odstrikas nejake svoje mleko po dokojeni? Pokud ano, davej to a ne UM. Vahu pujcis od detske lekarky, nebo z laktacni ligy, nebo kup pouzitu na bazaru, lepsi investice nez platit za UM. Az budes mit konkretni cisla, uvidis, v cem je problem.![]()
Měli jsme také problém s kojením po porodu CS. Syn hubnul, v porodnici katastrofa, nikdo neporadil, nepomohl, odcházeli jsme plně na UM, naštěstí ne z láhve. Domů jsem hned volala laktační poradkyni, zkoukla techniku, poradila režim, půjčili jsme váhu a odsávačku a tři dny jeli systém po třech hodinách kojit z obou prsou, zvážit, dokrmit stříkačkou UM, odsát odsávačkou co zbylo, po třech dnech jsem UM vysadila a už jen kojila, krásně se to rozběhlo, syn byl jedlík a po půl roce plného kojení měl skoro deset kilo, kojila pak ještě rok. Ještě že jsem neposlechla doktory, jsem také doktorka a z přístupu porodnice jsem byla tehdy hodně rozčarovaná.
Zasla bych k pediatrovi a pozadala o zvazeni pred a po kojeni. Sestra/doktorka muze take zkouknout techniku kojeni. Laktacni je ale lepsi. Me bylo receno, ze nemam michat MM a UM. Takze bud dokrmit odstrikanym MM a nebo dat celou davku UM. Urcite dokrmuj pres strikacku a ne lahvi. V porodnici problem nebyl? Porod tyden pred terminem je normalni donosene dite. Ono taky se to odviji od porodni vahy a pripadne zpusobu porodu. Po sekci se laktace rozjizdi pomaleji.
@luci.no píše:
Zasla bych k pediatrovi a pozadala o zvazeni pred a po kojeni. Sestra/doktorka muze take zkouknout techniku kojeni. Laktacni je ale lepsi. Me bylo receno, ze nemam michat MM a UM. Takze bud dokrmit odstrikanym MM a nebo dat celou davku UM. Urcite dokrmuj pres strikacku a ne lahvi. V porodnici problem nebyl? Porod tyden pred terminem je normalni donosene dite. Ono taky se to odviji od porodni vahy a pripadne zpusobu porodu. Po sekci se laktace rozjizdi pomaleji.
U nás problém s mícháním MM a UM nebyl. Nic jsem neodstříkala, dokonce ani když už jsem plně kojila, takže bych musela dávat jen UM a to by se zase nerozjelo to kojení. Syn na koliky netrpěl, vždycky spokojeně usnul.
@Anonymní píše:
Ahoj kočky… prosím chci se zeptat, mám 2tydenni miminko.. kojim jak co nejvíc to snad jde a malá stejně zhubla 100gje možné ze mám slabé mleko? Doktorka mi řekla ze mám po každém kojení dat 60tku 7× denne prikrmu… doufám, ze malá přibere
jinak se mi malá narodila o týden dřív
sestra říkala ze to muže být i tím ze se narodila dřív.. měl to někdo taky tak? Děkuji..
To znamená, co přesně? Kojíš na požádání anebo v nějakých časových intervalech? Ideální je si spolu zalézt na pár dní do postele „tělo na tělo“ (tj. mimčo jen v plence a ty „nahoře bez“) a prostě kojit
Jinak souhlasím s tou LP (seznam dobrých LP - protože ne každá, co tohle povolání dělá, bohužel dokáže dobře poradit
- najdeš např. na stránkách slovenské Mamily)
Příspěvek upraven 07.11.19 v 14:37
Ještě dodám, že vážení před a po kojení nemá vypovídací hodnotu. To, že budete jednou vážit u mudr. a navážíte např. 40g neznamená, že dítě vypije těch 40g pokaždé. Stejně jako dospělák - jednou jíš přes den víc, podruhé míň - tak to má i to miminko, navíc někdy se kojí třeba jen na žízeň. Lepší je u mimča vážit např. ob den a sledovat celkové váhové přírůstky.
Mě v porodnici taky nic neřekli, neporadili..když jsem sla pro radu tak mě servali…dávali malé ony už um z lahvičky :/
@luci.no píše:
Zasla bych k pediatrovi a pozadala o zvazeni pred a po kojeni. Sestra/doktorka muze take zkouknout techniku kojeni. Laktacni je ale lepsi.
Jedno vazeni nerekne nic moc, je dobre vazit cely den a videt denni prijem.
Vetsina pediatru nebo sester spise neporadi. mam taky dobrou zkusenost s laktacni poradkyni, ta se fakt vyplati.
Problém je v tom, ze my už ale um dáváme od porodnice
teda já dávala jen 1× denne 30.. ale tím ze pořad hubne
tak mi bylo doporučeno 50 7× denne…:(jen se bojím aby pak nebyla víc zvykla na to a neodmitla mi pak prso:( samozřejmě dnes už jsem ji prikrm i prso dala… v porodnici jsem sla pro radu, vzali si princeznu a vrátili mi ji s prikrmem v láhvi…jsem prvorodicka…mám i tak zavolat laktacni? A když zavolám za jak dlouho přijde?
Ahoj kočky… prosím chci se zeptat, mám 2tydenni miminko.. kojim jak co nejvíc to snad jde a malá stejně zhubla 100g
je možné ze mám slabé mleko? Doktorka mi řekla ze mám po každém kojení dat 60tku 7× denne prikrmu… doufám, ze malá přibere
jinak se mi malá narodila o týden dřív
sestra říkala ze to muže být i tím ze se narodila dřív.. měl to někdo taky tak? Děkuji..