Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj,
je tu někdo, koho stále bolí bederní páteř? V rodině máme záda špatné koro všichni, mně e to rapidně zhoršilo po prním těhu v roce 2010, po dvou letech náledoval adalší těhu a dne žiji víceméně každodení bolestí beder. Trpím častými ústřely, ale každý den cítím, jak ám páteř dole zatuhlou, nejhorší je to ráno, kdy vstávám z postele jako důchodce a hrozně mě v bedrách bolí. Nejsem nijak pohybově omezená, mám hypermobilitu, ale třeba při vrácení z předklonu to bolí, když vstanu z gauče, to bolí, ráno je to fakt něco. Každý každický den. Je tu, prosím, někdo, kdo to má také? Je možné, aby mě každý den bederní páteř bolela?
Mám RTG celé páteře, zhávěr lumbalgie, něco S1, L5, nějaká sesunutá ploténka, bez výhřezu, spinosu, spondylozu, vertebrogeení syndrom, cervikokraniální syndrom, cervikobrachiální syndrom
, krevní testy na onemocvnění kotí, svalů, bechtěreva, artritidu - negativní.
Každý den cítím ranní zatuhlost a občas mě bolí v bedrech, že si říkám, jestli mě bolí podbřišek, či záda…
Gynekolog. vyšetření vč. sona dělohy a vaječníků OK.
Trpím sama, nebo je tu někdo také takový a našel něco, co mu pomohlo?
Zkoušela jsi cvičit? Mám taky problémy s páteří, degenerativní genetické onemocnění (neni to Bechtěrev ani artritida). Hodně mi pomohly speciální cviky na posílení zádového svalstva, ono ty svaly páteř potom lépe drží. Cvičila jsem 4× týdně asi hodinu denně a už po měsíci to bylo lepší, pak jsem přidala silové cvičení se zátěží a zase to bylo o kousek lepší. Je to už spousta let, dnes cvičím jen jednou týdně pro udržení a jsem už léta téměř bez bolesti. Ano některé pohyby mi dělají trošku problém, ale ve srovnání s předešlým stavem to je pohoda.
Milá Petro, moje přízpěvky určitě dobře znáš, proto ti napíšu jen toto.
Pokud nejde o výhřez, je léčba velice snadná, daleko snadnější než pči výhřezu.
Ptáš se jestli má někdo podobné potíže?
Tímto trpí 83% lidí. to znamená skoro každý, jen někdo trpí méně, někdo více a skoro nikdo neví co s tím dělat.
Najdi si dobrého fyzioterapeuta, nejlépe soukromého co se za peníze bude o tebe aspoň zajímat a sestaví ti cviky na míru dle tvého problému. Ti na pojišťovnu mají nekonečné čekací doby a většinou je jim u zadku jestli ti pomůžou nebo ne, dostaneš tam nějakou univerzální brožurku jak cvičit a individuální poradenství nula.
Klidně to může být člověk co dělá i Vojtovu metodu, není to metoda jen pro děti jak si někteří myslí, funguje to velmi dobře i pro dospělé.
Přítel měl dlouhá léta potíže s mezižeberními nervy po úraze a pomohla mu práce vojtovka a to definitivně, trápil se s tím asi deset let, fyzioterapie, rehabilitace, léky, nic nepomohlo, až jsem mu našla tu vojtovku pro dospělé. Chodil tam jednou týdně na 15 minut a po čtyřech sezeních má klid už dva roky.
Mně hodně pomáhalo cvičit SM systém a fyzioterapeutka - soukromá, opravdu je velký rozdíl mezi placenou službou a službou přes pojišťovnu, což mi přijde hodně smutný. Udržovala jsem si takhle záda ve snesitelné podobě téměř pět let od menšího výhřezu plotenky. Bohužel jsem byla v zimě dva měsíce nemocná, cvičení jsem zanedbala a při prvním nesprávném pohybu mi vyjela na 11 mm a za dva týdny mě čeká operace ![]()
Takže je prostě možné, že ě to bolí KAŽDÝ DEN? Mně to přijde neuvěřitelný ![]()
@Petttruše píše:
Takže je prostě možné, že ě to bolí KAŽDÝ DEN? Mně to přijde neuvěřitelný
To je vtipný dotaz, ano záda můžou bolet každý a můžou bolet i celý den. Spousta lidí ti řekne že dokud vstaneš a chodíš tak je to ještě dobrý a to je pravda. Jsou lidi co nevstanou. A pokud to nebudeš řešit tak to bude už jen horší, samo od sebe se to nespraví.
Mám několik rhb za sebou a nic moc, i fyzioterapii. Jaké cviky cvičíte, prosím?
@Petttruše ale tohle ti nikdo neřekne, nevíme, z čeho ta bolest vzniká. To musí posoudit kvalitní fyzioterapeut.
S něčím podobným mám problém už dvacet let (Scheurman, Schromove uzly, Spondylolyza, Spondylartroza, Olisteza, Skolioza). Operaci jsem odmítl a místo toho se začal šetřit, bez cvičení jsem se dostal do stavu, kdy jsem měl ranní bolesti, že jsem skoro nevstal z postele, ale vždy do půl hodiny se to rozhýbalo. Časem se mi ale začali blokovat zádové svaly, hlavně v noci mě to budilo, měl jsem od páteře bloklý i hrudník, tak mě bolel i nádech. To že se mi blokují svaly kolem páteře mi doktorka zjistila až po novém roce. Pořád sjem musel brát něco na uvolnění (mydocalm). Pak jsem začal cvičit - kliky, shyby, dřepy. První měsíc to celkem bolelo, podle mě ty svaly na zádech začali tlačit páteř do původní polohy (skoliózu mám o 70% lepší). Teď už jsem docela bez problému, jen mám ráno problém si obléct ponožky.
Jak píše Sara, základ je pevný střed těla. Hodně lidí má bolesti zad kvůli ochablým bříšním svalům, kvůli kterým jsou pak záda přetěžované. Pro začátek zkus SM systém Dr. Smíška. Ale mě třeba neuroložka řekla ať cvičím cokoliv už čeho mě záda nebolí. Jinak u sebe vím, že nemůžu dělat moc cviky na břichu, po těch mě bedra bolí. U dřepů jsem taky opatrný, ze začátku mě po nich taky dost boleli bedra. A myslím že lidí co mají problém s páteři, by měli co nejméně pracovat s nářadím které vibruje (třeba mixér). Prý je na to páteř citlivá.
Tak děkuji moc, kouknu na ta cvičení, co jste vypsali.
Ta bolest je už fakt umorna.
Hypermobilita je predispozice k bolestem zad. Specialne pro hypermobilni je opravdu dulezite, aby sportovali - aerobne, ne jen nejake protahovani - aby meli svalstvo, ktere jim klouby podrzi ve spravne poloze, kdyz to vazy nezvladaji. RHB samozrejme taky, vrati te do spravne polohy, ale pokud nebudes mit ty svaly, tak to mas brzy zase zpet.
Hypermobilitu mám také a je to opravdu opruz. Záda mě bolí bohužel také dlouhodobě. Zkoušela jsem různé strategie, cvičit, necvičit, posilovat, protahovat, několik fyzioterapií, rehabilitace přes pojišťovnu… záda bolí stále. Ale pomáhá mi pohyb, protahování a uvolnění svalů strečingem a pak chůze nebo kolo. A zkouším i speciální vložky do bot, na míru, které nutí tělo rovnat se zpět do správné polohy. Já mám třeba ujetou pánev a celé tělo mi jde kvůli tomu do rotace a tím to bolí. A ty vložky to vrací zpět. Nicméně s nimi teprve začínám, tak uvidím až za delší dobu, zda k něčemu budou. Určitě mám ale vysledováno, že žádný pohyb znamená větší bolesti. Ale je třeba najít rozumnou míru pohybové zátěže a taky ten správný sport (pohyb), aby nebyl naopak spíš na škodu.