Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dobrý den,
máme s přítelem dluhy, které se vyšplhali na 250.000,–Kč. Splácíme, jak můžeme, ale máme strach z exekuce, pořád nám vyhrožují. Já jsem nyní bez práce, snažím se ji hledat, ale moc praxe nemám. Nikdo z rodiny si to pro nás nepůjčí. A mají právo dát nám exekuci, když splácíme, i když méně než máme? Můžete mi poradit? Děkuji
@Dracenka píše:
Dobrý den,
máme s přítelem dluhy, které se vyšplhali na 250.000,–Kč. Splácíme, jak můžeme, ale máme strach z exekuce, pořád nám vyhrožují. Já jsem nyní bez práce, snažím se ji hledat, ale moc praxe nemám. Nikdo z rodiny si to pro nás nepůjčí. A mají právo dát nám exekuci, když splácíme, i když méně než máme? Můžete mi poradit? Děkuji
Nemůžete jít do insolvence? Poradit neumím, ale spousta lidí to tak má. Něco si o tom zjisti. Jestli dlužíte, exekuce přijde a nikdo se na nic ohlížet nebude.
Pokud jste se s nima nedohodli, že můžete dočasně splácet min, tak můžou. Ale taky záleží od koho jste si půjčili.
Nevím, ale pokud nesplácíte, jak máte a nemáte na to dohodnutý splátkový kalendář, tak si myslím, že právo na vymáhání mají. Ty se divíš, že si pro vás nikdo nepůjčí? To bych taky neudělala.
Příspěvek upraven 01.12.15 v 12:49
Paní asi jako nezaměstnaná jít do insolvence nemůže. Ale třeba by mohl jít její přítel. zásadní otázka je, kdo ty dluhy má, jestli ona nebo on. exekuci na vás uvalit můžou, i když splácíte málo. Možná se jí ale vyhnete, když budete s věřiteli komunikovat, navrhnete splátkový kalendář apod.
Insolvence nepřichází v úvahu, jsme v nájmu a neměli bychom ani na nájem, ani na jídlo.
@Dracenka píše:
@Kobliha51Insolvence nepřichází v úvahu, jsme v nájmu a neměli bychom ani na nájem, ani na jídlo.
A myslis, že když vám přijde exekuce tak peníze mít budete?
@Dracenka
Insolvence je ve Vašem případě blbost!
Ano, mají plné právo na exekuci. Jedině v tomto případě pomůže komunikace s věřiteli. Pokud to jsou přítele dluhy a Vaše ne, tak bych od tohoto mužského dala ruce pryč a to, co nejdříve!!! Ale asi jsou vaše společné, podle toho, co píšete.
@Dracenka píše:
Dobrý den,
samože mají, jestliže máte dané splátky a neplníte je, tak se vůbec nedivím. otázkou je, proč a kde jste si půjčili
existují slušné společnosti, se kterými se dá dohodnout a takové, co Ti napaří úroky, až se panenky protočí ![]()
@Dracenka píše:
@Kobliha51Insolvence nepřichází v úvahu, jsme v nájmu a neměli bychom ani na nájem, ani na jídlo.
proč myslíš? Insolvence je to nejlepší, co existuje - protože zůstane určité minimum, které je rozhodně mnohem větší, než když dostanete exekuci - pak zůstavá jen živ. minimum.
@martina.se píše:
proč myslíš? Insolvence je to nejlepší, co existuje - protože zůstane určité minimum, které je rozhodně mnohem větší, než když dostanete exekuci - pak zůstavá jen živ. minimum.
Do insolvence se nejde přihlásit jen tak. Jsou tam daná pravidla a je těžké na insolvenci dosáhnout. Např. o jaká dluh se jedná, proč vznikl, jakou mají práci a jak placenou, nejsou manželé takže insolvenci může mít jen jeden a to pouze na své dluhy. A navíc, ano plníš si insolvenci 5 let, ale NIKDE nemáš napsáno, že tě za 5 let oddluží!
@monmin píše:
Do insolvence se nejde přihlásit jen tak. Jsou tam daná pravidla a je těžké na insolvenci dosáhnout. Např. o jaká dluh se jedná, proč vznikl, jakou mají práci a jak placenou, nejsou manželé takže insolvenci může mít jen jeden a to pouze na své dluhy. A navíc, ano plníš si insolvenci 5 let, ale NIKDE nemáš napsáno, že tě za 5 let oddluží!
ale máš. Pokud těch 5 let platíš, jak máš, tak máš hotovo. To je dané předem. Mmchdm, není pravidlem, že soud zajímá, jak dluhy vznikly, to by třeba můj ex v životě na toto nedosáhl. Důležitá je práce - minimálně na příští rok - berou i termínované smlouvy, pak celková výše dluhu vč úroků k aktuálnímu datu a to, jestli po odečtení minima zůstane dost na to, aby se splatilo minimálně 30 % daných dluhů. Navíc soud to prozkoumá, u nekalých firem neuznává extrémně velké úroky atd, takže se dluhy často dost zmenší.