Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Anonymní píše: Více
otec u toho nemusí být, ty se dobrovolně zříkáš dědictví, otec bude vyzván k podpisu, nemusíte se tam vůbec potkat
ano, to platí i pro tvoje děti, navštiv notáře
Příspěvek upraven 04.01.26 v 19:50
Rozumím ti. Asi jen doporučím dobrého právníka až tato situace nastane. To mám v plánu já. Ať si maminy věci a dluhy vezme kdo chce. Můj starší bratr je na tom snad ještě hůř. Ostudná rodina. To samé do budoucna co se týče stáří. Vůbec si nespoří na důchod na nic.
Ještě lze po smrti otce uplatnit výhradu soupisu pozůstalosti. Podívej se na to.
@pipa.k Na to jsem koukala, ale to u nás nehrozí. Otec nemá víceméně žádný majetek a dluhy obrovské.
Na isir.cz by měl mít po roce vyúčtování. Pokud je od roku 2024, tak by v roce 2025 tam měl mít záznam. Pokud mu tedy začaly splátky od 2024. Moje příbuzná tam má 2021 zahájení, březen 2022 usnesení a duben 2023 první sdělení o plnění.
Po pripadne smrti bych navrhla likvidaci pozustalosti. Do te doby neni treba to nejak dramatizovat. Jinak, pokud jsou dedicove nezletili, mohou odmitnout taky, jen to schvaluje opatrovnicky soud, pravdepodobne by tam byl ustanoven i kolizni opatrovnik, notar nadto taky poradi. To jen k tomu, jak se to pak pripadne dela. A co se insolvence tyce, pokud by neplatil, uz by tam pravdepodobne byl navrh na zruseni.
Jednou za několik měsíců tam musí být zpráva od ins. správce
@Panamera1 píše: Více
Jsi si jistá? Protože dopředu se to dělá smlouvou a pokud by otec nechtěl, tak ho podle mě nemůže nic donutit tu smlouvu podepsat. Nebo se pletu?
Pokud by se s otcem zakladatelka domluvila, tak se skutečně fyzicky potkat asi nemusí. Nebo by to asi celé musel komunikovat nějaký najatý právník, ne?
@TRG Koukala jsem na webovky notářky ve vedlejším městě a má to tam celkem hezky vysvětlené. Má tam uvedené, že se opravdu lze zříci dědictví dopředu a mohu do toho zahrnout i své dítě, aby bylo v bezpečí, ale je to jak píšete. Uzavře se smlouva mezi mnou a otcem, tudíž by u toho měl být otec osobně. Možná to jde pořešit i jinak, ale určitě u toho musí být nějaká úřední osoba.
@Venetia Vidím tam pouze to, že od roku 24 byla zahájena žádost o insolvenci. V létě 25 byla tedy insolvence schválena a byl dohodnutý splátkový kalendář.
Pak tam vidím pouze jakousi pohledávku a výzvu. Naposledy je tam vyjádření dlužníka na konci roku a to je bohužel vše.
Pokud s ním nechceš vůbec mluvit, tak by právě asi musel být právník, který ho kontaktuje, připraví to a vykomunikuje to s ním, hlavně zajistí, aby na tom byly vaše podpisy.
Ve tvém případě bude asi nejlepší počkat, až ti dojde vyrozumění od soudu, že otec zemřel a pak se prostě všeho zříct, kdyby to nešlo vyřešit za jeho života. Mám dojem, že v případě toho soupisu ti nikdo nezaručí, že je kompletní. Může se tedy ještě něco někde vynořit. Ale snad by měl zajistit, že za dluhy ručíš jen do výše toho, co zdědíš. Žejo? Jestli to už nezměnili. A jestli to někdy v budoucnu nezmění.
Můj ex je taky v insolvenci… Schválně jsem koukla… Má to schváleno od 11/24
A zprávu o plnění v lednu a v červenci
Pohledávky jsou myslím v té části před upadkem