Dluhy rodičů, hrozí mi něco?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
4.1.26 21:46

@TRG Tam je právě problém, že ten jeho majetek nepokryje více méně nic z té sumy dluhů… Takže až by nastala situace, že bychom měly se sourozencem dědit, dědictví se zřekneme úplně. Nemít děti, tak to takhle dopředu neřeším, protože další v pořadí by byli jeho sourozenci, ale takhle mám strach a zjišťuji, co muže reálně nastat za problémy.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.1.26 21:49

@Venetia Tak já jsem z toho jelen. Já tam vidím Řízení do úpadku - oddíl A, Řízení úpadku - oddíl B, Přihlášky - oddíl P. :lol:

• Citovat
  • Upravit
TRG
5405
4.1.26 21:52
@Anonymní píše: Více

Vzhledem k tomu, že úplně automaticky na tebe ani na děti nic nepřejde, tak jste snad v pohodě. Ta smlouva za života by byla samozřejmě nejlepší a mohla bys to pustit z hlavy. Taky jsem averzní k riziku, takže schválně nepíšu, že se zbytečně bojíš, protože ti dají vědět o vypořádání dědictví a budeš mít měsíc na odmítnutí, tak jaképak copak. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106019
4.1.26 21:54

Oddíl B
Melo by tam byt sdělení ins. správce o plnění oddluzeni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.1.26 21:55

@Venetia Tam právě vůbec nic není. Od léta tam je pouze to, co jsem psala. Naposledy na konci roku vyjádření dlužníka a pak nic. Kouknu na konci měsíce a uvidím. Děkuji!

• Citovat
  • Upravit
8642
4.1.26 22:52
@TRG píše: Více

Motají se tu dohromady dva úkony - zříct se dědictví lze jen za života zůstavitele, již zmíněnou smlouvou formou notářského zápisu, po jeho smrti lze už jen odmítnout, ale pak přechází dědictví na děti (vnoučata), nebo požádat o likvidaci pozůstalosti, tam se aktivy uspokojí pohledávky věřitelů a vše končí, nic na nikoho nepřechází. Další možností je výhrada soupisu pozůstalosti, kdy se omezí odpovědnost dědice za dluhy zemřelého pouze do výše hodnoty zděděného majetku. Ale pozor, četla jsem, že „úroky z prodlení za dobu po smrti zůstavitele je dědic zůstavitele povinen hradit bez limitace výší nabytých aktiv“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.1.26 22:58

@Amalthea Moc díky za objasnění!

• Citovat
  • Upravit
8642
4.1.26 23:05
řešila jsem to samé co ty předloni, ale tedy až po smrti otce, tak doufám, že se nic nezměnilo, ale zběžně jsem se dívala a snad ne
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.1.26 23:11

@Amalthea Ja právě hodně zvažuji, co pro mě bude lepší volba. Když to vyřídím dopředu ještě za života otce, budu v klidu z budoucnosti, ale představa, že budu muset něco řešit s otcem, je mi dost nepříjemná.

• Citovat
  • Upravit
2350
5.1.26 02:53

Nebezpečí placení dluhů ti nehrozí. Předčasně nemusíš nic řešit. Byl by to ztracený čas a vyhozené peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
905
5.1.26 08:45

Na tvá vnoučata by dědictví přecházelo jen v případě, že bys byla v době otcovy smrti již také po smrti. Jinak jsi v první lajně ty. A ty ho můžeš odmítnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24788
5.1.26 09:19

Buď v klidu, ještě neumírá, teď není na místě nic řešit, zpráva o plnění oddlužení tam přistane během tohoto roku a je veřejná… kdyby nehradil nic, insolvenci by mu soud zrušil (což je peklo a exekuce pak běží dál a jsou de facto nesplatitelné),
většina lidí insolvenční srážky plní, protože si toto riziko uvědomuje,
ničeho se nevzdávej a jednou při dědickém řízení jen uplatni výhradu soupisu, třeba něco ještě vybuduje, tak s výhradou nezdědíš dluhy… insolvence je daleko menší průšvih jak vícečetné exekuce, klid…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24788
5.1.26 09:22

nemáš co aktuálně řešit, nepanikař, zatím ti ani dětem vůbec nic nehrozí, naopak on situaci dobře vyřešil insolvencí, ta trvá tři roky a dál se uvidí… dědictví se můžeš vzdát zadarmo až při notářském řízení, ale lepší je uplatnit jen výhradu soupisu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.1.26 13:03

@Lucy75 Dobře, moc děkuji za uklidnění a vysvětlení. :)

• Citovat
  • Upravit
2962
5.1.26 13:05

Ahoj, muj otec ma take dluhy z podnikani. Po smrti se zreknes dedictvi a mam dojem, ze u soudu pak za tve deti. Zadny soud diteti nepriklepne dluhy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel