Dluhy rodičů, hrozí mi něco?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
4.1.26 18:23

Dluhy rodičů

Dobrý den,
dokázal by mi prosím někdo poradit? Dozvěděla jsem se, že můj otec, se kterým nejsem vůbec v kontaktu má velké dluhy a je v insolvenci. Zda dluhy řádně splácí, nevím. Podle té výše a dokumentů, do kterých jsem nahlédla, asi ne.
Hrozí mě a mojí rodině nějaké riziko? Popřípadě je možnost se nějak zřeknout dědictví dopředu a tak, aby bylo v bezpečí i moje dítě? Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24621
4.1.26 18:25

Pokud odmítneš dědictví, nic nehrozí. Nevím, zda to lze dopředu. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3081
4.1.26 18:35

Pokud je v insolvenci, má svého insolvenčního správce a nic jiného, než platit insolvenci, už mu nezbývá, jinak by v insolvenci už nebyl - což je taky možnost a reálně mnohem nebezpečnější. Exekuce a penále naskakují astronomickou rychlostí, insolvence je vlastně velmi elegantní řešení, jak se v dohledné, relativně krátké době zbavit i nepředstavitelných dluhů. Zkus si přes nějaký portál insolvencí vyhledat jméno svého otce, jméno jeho insolv. správce a kdyžtak kontaktovat jeho - teoretizuji, ale tohle jsou veřejné informace, nic tajného. Nebo rejstřík dlužníků. Mohla bys aspoň zjistit stav věci, a pak se poradit s bezplatným právníkem (obč. poradna, on-line), jak na to, zříci se dědictví v předstihu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8429
4.1.26 18:37

Zřekneš se dědictví až ta situace nastane. Na tvé dítě to nebude mít jakýkoliv vliv teď nebo potom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.1.26 18:44

@teroonka Děkuji. Koukala jsem právě na insolvenční rejstřík, kde jsou všechny pohledávky vypsané. Podle všeho je v insolvenci od roku 24 a ty částky jsou tam od začátku pořád stejné a žádné dodatky o splacení tam nevidím. Nemám s tím zkušenosti, takže nevím, jak to chodí. Zda je to takto v pořádku nebo když to člověk platí, tak se to tam postupně odepisuje.
Co se týče dědictví, kdyby nedejbože zemřel, vím, že mám i se sourozencem možnost odmítnout. Nicméně, dalším dědicem v pořadí jsou naše děti. Nerada bych, aby to za něj odnesly. Tím spíš, že pro ně jako děda ani neexistuje.
Bohužel jsem se tuto situaci dozvěděla během víkendu, takže na právníka se obrátím nejdříve zítra.

• Citovat
  • Upravit
20862
4.1.26 18:50
@Anonymní píše: Více

Tam jednou za čas možná hodí ins. správce nějaký souhrn průběhu. Jinak to sečte až na konci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35753
4.1.26 19:02

Tím ze odmineš dědictví, nic na tvoje děti nepřejde. To by jim musel něco odkázat v dědictví nebo by kdyby jsi ty umřela dřív jak otec. A oni to taky můžou odmítnout samozřejmě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18267
4.1.26 19:24

V průběhu insolvence se částky na IR nemění
určitě platí, jinak by mu byla insolvence zrušena

za života rodičů se můžeš zřeknout celého dědictví, nebo práva na povinný podíl, navštiv notáře, on ti poradí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18267
4.1.26 19:30
@pikola píše: Více

nemáš pravdu, to jde po linii, když se zřeknou děti, následují její děti, měla by toto notářsky upravit, neplést si odmítnutí dědictví, vzdání se dědictví

odmítnutí dědictví nastává po smrti zůstavitele

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18267
4.1.26 19:32
@Cenarius píše: Více

každý měsíc posílá - by měl posílat vyúčtování, že to nedělají je věc jiná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.1.26 19:33

@pikola Já jsem právě četla, že pokud manželka či děti dědictví odmítnou, pak jsou další v řadě vnoučata. Jelikož máme děti malé, tak nevím, jak se to pak popřípadě řeší. Otec není nijak starý, ale v dnešní době člověk neví, co ho potká. Já jsem bohužel hrozný plašan, takže mě to rozhodilo a informuji se raději dopředu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.1.26 19:35

Tohohle se jednou strašně bojím :roll: Máma má skoro milionový dluh. Vesměs je ve dluzích neustále. Když náhodou něco splatí, okamžitě přemýšlí kde by si co vzala a koupila. Já jsem úplný opak a spořím si. Už vidím jak jednou kvůli ní přijdu o všechno :zed:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.1.26 19:36

@Panamera1 Moc děkuji! Když se dědictví zřeknu ještě za otcova života, předpokládám, že u toho asi musí být, že? A nevíte prosím, zda do toho zřeknutí mohu zahrnout i své dítě?

• Citovat
  • Upravit
8429
4.1.26 19:38

Dědictví se řeší až po smrti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.1.26 19:40

Já jsem právě přesně to samé. Nesnáším jakékoliv půjčky. V životě jsem si nic od nikoho nepůjčila. Radši budu více pracovat nebo šetřím, dokud si danou věc nekoupím… Můj otec má dluhy 3× takové, což už je pěkná pálka. Jak jsem psala, já se s ním vůbec nestýkám. Celý život se o nás nezajímal. Nerada bych, aby moje rodina pykala za jeho nezodpovědnost.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel