Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nemám žádné vlastní zkušenosti s dvojčátky, nebo s DMO v tam brzké věku, ale s dětmi pracuji a mám vlastní děti a podle srovnání při chování miminek v náručí jsem vypozorovala, že opravdu je každé dítko jiné, jedno je stabilní, brzy drží hlavičku (syn otáčel hlavu na bříšku už v porodnici), má pevnou páteř, v náručí je přirozeně pevné a dobře se drží. Dcerka byla trošku jiná, už nebyla tak stabilní a lehce se zakláněla v zádech, už jsem ji musela více jistit. Synovec byl om malička jak gumová hadrová panenka, téměř žádný svalový tonus při tržení těla, musel být opravdu podporován a jištěn a je zdravý, hůř jedl a špatně ze začátku přibíral, ale vývojově vše ok. Kamadáce se zdálo, že malá naklání hlavičku na jednu stranu, začla na cvičení, kde ji cvičitelka říkala, že se některým dětem při porodu trošku blokne páteř. Chodili cvičit dva měsíce a malá se rozhýbala tak, že vývojově hodně poskočila dopředu. Atd…spousta příkladů, známí zase mají dvojčátka holčičky, každá různá jako den a noc i vzhledově i vývojově, prostě jedna po mamince a druhá po tatínkovi i tělesně. Zkus se pozeptat, jestli to jde zjistit, jaká jsi byla ty jako miminko a jaký byl partner konstitučně, třeba to máte dáno geneticky a nebo zkus jiného doktora, Ty znáš svoje děti nejlépe a vidíš je každý den. Jinak bych to tak nepozorovala, v jejich vývoji to může být i nějaký měsíc rozdíl a jak se projeví povaha, tak uvídíš ty rozdíly rapidně, máš přeci jenom dvě různé děti:-))))užívej si jich a zbytečně se netrap:-)
Ahoj, na DMO se často přijde až třeba s odstupem roka nebo dokonce dvou od narození. Mě osobně byla diagnostikována DMO až ve čtyřech letech. Jak si na to přišla, že mají DMO?
@Fassatka Nepřišla,jen jsem viděla v televizi nějaký dokument nebo rozhovor a právě tam mluvili o tom svalovém napětí, tak jsem myslela jestli není něco špatně, že zkrátka bráška je pevnější a že děti předčasně narozené, s nízkým apgar skore, dvojčata a infekcí u matky a dalšími věcmi do kterých bohužel spadáme, mají prostě to riziko vyšší.
@Anonymní píše:
Ahoj mamky dětí s DMO, zajímalo by mě jak se u vás projevila, nebo jaké byly první příznaky kdy jste si všimly že není něco v pořádku? Mám dvojčátka - kluky. Jeden není nijak opožděný oproti druhému, ale když ho například chovám ve svislé poloze, vždycky se jakoby prohne, kdybych ho nedržela ještě na zádech nebo hlavičce, tak by snad přepadl, přijde mi to zvláštní, protože bráška se takto hezky drží sám. Dále neudrží svou váhu na nohách, je mu 8 měsíců (korigovaně 6), nohy má pořád dost široce od sebe, když ho zvedám nezapře se rameny a vlastně je takový dost uvolněný, docela se propíná v zádech jakoby do oblouku ven, jakoby vystrčí zadeček. Na bříšku se mi zdá dost nestabilní, občas přepadne, jakoby jemně pohupuje hlavou jako by se mu motala hlava, teda spíš mě se z toho motá, po hračce sáhne i nad úrověň ramen, ale prostě se pořád kynklá ze strany na stranu. Na rehabilitace a neurologii chodíme, prý odpovídají více než korigovanému věku, takže by mělo být vše v pořádku, dělají přesně to co mají, syn o kterém píši dokonce prý kvalitativně všechno dělá líp. Nechci zbytečně plašit, ale když má člověk doma porovnání a vidí jak je každý jiný nedá mu to
Můžu se zeptat, jak to dopadlo? Připadá mi, jako byste psala o nás.
Prosim nediagnostikovali vasemu diteti DMO uz velmi brzo po narozeni? Jak?
Mala ma pomale reflexy na jedne pulce tela a nektere reflexy, ktere mely vymizet, zustaly, jsem z toho spatna, chci ji objednat k neurologovi.
Dmo diagnoza se stanovuje po 1 roce zivota. Nesrovnalosti ve vyvoji a projevu mozku - jako jsou treba nestandartni reflexy - se hodnoti jako CKP - centralni koordinacni porucha. Ma nekolik stupnu. To ze ma dcera nestandartni reflexy neni dobre, nicmene to nemusi hned znamenat DMO.
ale urcite ke zkusenemu detskemu neurologovi.
@Alyss1 Mas zkusenosti se svym ditetem nebo odborne znalosti?
@Alyss1 dcera na leve strane ma pomaly uchop nohou a hodne slaby uchop rukou, nejaky reflex, ktery mel vymizet kolem 4 tydne stale pretrvava, ale pri ocnim kontaktu ma zase postaveni jako 8 tydenni. Dostali jsme cviky na posileni sikmych svalu. Na zadech hlavou preferuje pravou stranu, na konickach zase kouka doleva. Z tech reflexu jsem spatna, muze byt v poradku i pres toto, nebo to vzdy neco znamena?
Nevím jak je staré dítě…
nicméně čím je dítě mladší, tím je nějaká odchylka normální. je pár reflexů, které mají vymizet do 4 týdne, dalších pár do 6 týdne věku. nicméně bych se nestresovala, pokud přetrvávají jeden dva týdny navíc.
preference jedné strany je normnální, měl by to umět zmenit. tedy že nekouká pořád do prava, ale občas i doleva.
takže záleží na tom, kolik mu je.
kdo ho vyšetřoval? vyšetřit všechny reflexy není jednoduché. co máš ve zprávě?
nicméně pokud reflexy jsou nějak špátné, něco to znamená. ale nemusí to hned znamenat DMO, může to být jen nezralá nervová soustava a během pár týdnů se to upraví.
pokud jsi nejsi jistá, nech dítě vyšetřit u dětského neurologa.
Ahoj mamky dětí s DMO, zajímalo by mě jak se u vás projevila, nebo jaké byly první příznaky kdy jste si všimly že není něco v pořádku? Mám dvojčátka - kluky. Jeden není nijak opožděný oproti druhému, ale když ho například chovám ve svislé poloze, vždycky se jakoby prohne, kdybych ho nedržela ještě na zádech nebo hlavičce, tak by snad přepadl, přijde mi to zvláštní, protože bráška se takto hezky drží sám. Dále neudrží svou váhu na nohách, je mu 8 měsíců (korigovaně 6), nohy má pořád dost široce od sebe, když ho zvedám nezapře se rameny a vlastně je takový dost uvolněný, docela se propíná v zádech jakoby do oblouku ven, jakoby vystrčí zadeček. Na bříšku se mi zdá dost nestabilní, občas přepadne, jakoby jemně pohupuje hlavou jako by se mu motala hlava, teda spíš mě se z toho motá, po hračce sáhne i nad úrověň ramen, ale prostě se pořád kynklá ze strany na stranu. Na rehabilitace a neurologii chodíme, prý odpovídají více než korigovanému věku, takže by mělo být vše v pořádku, dělají přesně to co mají, syn o kterém píši dokonce prý kvalitativně všechno dělá líp. Nechci zbytečně plašit, ale když má člověk doma porovnání a vidí jak je každý jiný nedá mu to