Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Alyss1 Prosim vas setkala jste se nekdy s tim, ze by miminko drzelo ruku pokrcenou v lokti u tela a trochu vtacelo nozku a nejednalo by se o hemiparezu? Kdyz jsem si o tom precetla, uplne to sedi
A to ze dcera nema uchopovy reflex v 7 tydnech, mohl uz vymizet nebo proste toto je uz znamka toho, ze to bude toto postizeni?
Co bych mohla u toho jeste pozorovat?
@Alyss1 Tou rukou by mavala? Mela by ruce v pest nebo povolene?
Holky, mě dnes jeden léčitel řekl, že pokud má matka krevní skupinu mínus, tak její druhé dítě bude postižené, pokud si u doktora nevydupe antigen. že doktoři toto neřeší.
holky je to pravda? která z vás máte rh faktor mínus a postižené dítě? (autismu, dmo..) docela mě vyděsil. protože mám mínus a DMO postižené dítě. a ted tu brečím, že kdybych to třeba věděla dřív…
No nevim. Mamka ma AB minus tatka plus a muj mladsi bratr je autista. ![]()
@Anonymní píše:
Holky, mě dnes jeden léčitel řekl, že pokud má matka krevní skupinu mínus, tak její druhé dítě bude postižené, pokud si u doktora nevydupe antigen. že doktoři toto neřeší.holky je to pravda? která z vás máte rh faktor mínus a postižené dítě? (autismu, dmo..) docela mě vyděsil. protože mám mínus a DMO postižené dítě. a ted tu brečím, že kdybych to třeba věděla dřív…
Doktoři toto neřeší?!
Pokud vím, tak se to pečlivě hlídá! Krevní skupinu jsem měla napsanou v těhotenské průkazce a nikdy mi antigen nikdo nepíchl, protože v porodnici zjistili, že má moje dítě faktor mínus jako já, takže není potřeba.
Jinak si nejsem jistá tím, že by to způsobilo DMO u dítěte. Vím, že to může způsobit například potrat, ale mluvíme tu o druhém dítěti. Prvního těhotenství se to (pokud mám dobré info) netýká.
EDIT: pokud by dcera měla faktor pozitivní, píchli by mi antigen v porodnici. Dnes se to u doktora už píchat nemusí (ale někdo to dostává i v průběhu těhotenství).
@Anonymní píše:
Holky, mě dnes jeden léčitel řekl, že pokud má matka krevní skupinu mínus, tak její druhé dítě bude postižené, pokud si u doktora nevydupe antigen. že doktoři toto neřeší.holky je to pravda? která z vás máte rh faktor mínus a postižené dítě? (autismu, dmo..) docela mě vyděsil. protože mám mínus a DMO postižené dítě. a ted tu brečím, že kdybych to třeba věděla dřív…
mám děti už hodně velké, dospělé, a už tehdy se to hlídalo. O některýc léčitelích si myslím své.
@Anonymní píše:
Doufám, že jsi panu léčiteli za takovéhle info neplatila. Rh faktor matky se řeší už cca nějakých třicet let. V dnešní době dokonce všehcny Rh negativní matky dostávají automaticky „očkování“ již během těhotenství (ne až po porodu po zjištění Rh dítěte, jak tomu bylo ještě cca 4 roky zpátky). A ne, opravdu nezpůsobuje postižení, nýbrž dochází k potratům v důsledku nekompatibility matky a plodu (pokud plod má Rh+, matčino tělo ho bere jako vetřelce).
@Svistice dnes už v těhotenství? Já rodila před 3 lety a řešilo se to až u porodu (tam se mě ptali, jestli jsem dostala v těhotenství, ale že to je vlastně jedno).
@Svistice píše:
Doufám, že jsi panu léčiteli za takovéhle info neplatila. Rh faktor matky se řeší už cca nějakých třicet let. V dnešní době dokonce všehcny Rh negativní matky dostávají automaticky „očkování“ již během těhotenství (ne až po porodu po zjištění Rh dítěte, jak tomu bylo ještě cca 4 roky zpátky). A ne, opravdu nezpůsobuje postižení, nýbrž dochází k potratům v důsledku nekompatibility matky a plodu (pokud plod má Rh+, matčino tělo ho bere jako vetřelce).
potvrzuji, víc jak 30 let ![]()
@Svistice píše:
jenže na tohle jsem se ptala - a on mi řekl, že to není případ hemolytické nemoci, která se řeší - ale že se to stane pokud má žena rh mínus a je s mužem i dítětem kompatibilní právě. že prý nezáleží na znaménku u manžela! takže nejrizikovější by měly být ženy, kde mají oba partneři mínus - jako z toho ezo hlediska.
prostě máš mínusko a pokud dostaneš antigen, tak dobrý, ale pokud to „vizuálně“ vypadá ok i u partnera, tak nedostanš nic a dítě je ohroženo postižením. no a my oba s partnerem měli mínus, no..
to jen k dovysvětlení.
tvl, naštěstí jsem mu ani nezaplatila. ani jsem se k němu neobjednala. jsem položila telefon. tvl matka dítěte s dmo a negativním RH a on to „pozná“, to je do telefonu s cizím člověkem docela moc…
@Pomka Když jsem čekala druhé v roce 2014/2015, tak mi dr. říkala, že to je novinka.
@Anonymní píše:
jenže na tohle jsem se ptala - a on mi řekl, že to není případ hemolytické nemoci, která se řeší - ale že se to stane pokud má žena rh mínus a je s mužem i dítětem kompatibilní právě. že prý nezáleží na znaménku u manžela! takže nejrizikovější by měly být ženy, kde mají oba partneři mínus - jako z toho ezo hlediska.prostě máš mínusko a pokud dostaneš antigen, tak dobrý, ale pokud to „vizuálně“ vypadá ok i u partnera, tak nedostanš nic a dítě je ohroženo postižením. no a my oba s partnerem měli mínus, no..
to jen k dovysvětlení.
tvl, naštěstí jsem mu ani nezaplatila. ani jsem se k němu neobjednala. jsem položila telefon. tvl matka dítěte s dmo a negativním RH a on to „pozná“, to je do telefonu s cizím člověkem docela moc…
Klid, to by byla percentuálně nezanedbatelná část populace „postižená“.
Je mi líto, pokud máš dítě s DMO.
Pokud vím, tak ta vzniká především v důsledku komplikovaných a předčasných porodů (hypoxie, nedozrálost CNS).