Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nevím jestli horší, ale jiné jsou. Z mého pohledu té staré zapskle jsou málo samostatné. Často se neumí zabavit, vyžadují rodiče-bavice, rodiče jsou velmi úzkostní, nenechají dítě objevovat, zkoušet. A už vůbec ne doma něco dělat. Podotýkám, že vyskladat myčku nepovažuji za práci. Zdají se mi dost nesamostatné, a rodiče jim příliš umetaji cestičku. Pak když v dospělosti přijde problém, neumí ho řešit jinak než útěkem. Bohužel. Takže když vidím, co jsem napsala, chyba je na straně rodičů.
@Jana206 píše:
Dnes se nedoporučuje podporovat dítě v dělání koutoulu minimálně do 5 let a k zavesovani kamkoliv ještě déle. Škodí to hlavně kloubum a svalům, děti nemají osifikovane kosti. Říkají to všichni, kdo cvičí s předškolními dětmi. A jeden z rodiny dělá trenéra, taky to slyšel na školení.
A nejhorší nešvar je dát dítě na nějaký specifický sport už ve 3 nebo ve 4 letech. Tady hojně frčí krasobruslení a gymnastika. Lyžování taky doporučeno až v 5 letech nejdřív, bruslení ještě později. Oba, sporty neumerna zátěž na klouby.Pro dítě předškolního věku je přirozený hlavně pohyb v rámci hry-běhání, skákání, lezení přes překážky. Tak žila generace našich rodičů a babiček. Dnešní trend je naopak děti tlačit do sportů co nejdříve, jednak některé rodiny neví co s penězi, dále to vypadá dobře před okolím, stejně jako video na FB. Ty následky se ale mohou projevit až později.
Mne to neprijde jako nesvar, ale velmi zalezi na tom, co to dite ci cela rodina dela mimo ten cas treninku. Pokud doveze matka dite na tenis, tam si sedne do kavarny, nebot na kurt castokrat nesmi, pak ho zase nalozi do auta, doveze ho domu a tam ho necha svemu osudu, tak to problem muze byt a tomu diteti by bylo lepe jinde. Pokud tam dojedou na kole, dite si zahraje (uprimne, ve trech/ctyrech letech si nic nezahraje, tam si akorat zabeha, ponosi si micek na rakete, parkrat ho tou raketou odpali, vetsinou ho nekam kutali) a pak pokracuji na hriste, kde si dite hraje s vrstevniky, tak je to jen prijemne zpestreni odpoledne. A pak zalezi na intenzite. Ta gymnastika se da delat 1× tydne, kdy je to opet pekne zpestreni oproti 3-4× tydne, kdy je to jiz o necem jinem.
@inkakřivák píše:
Nevím jestli horší, ale jiné jsou. Z mého pohledu té staré zapskle jsou málo samostatné. Často se neumí zabavit, vyžadují rodiče-bavice, rodiče jsou velmi úzkostní, nenechají dítě objevovat, zkoušet. A už vůbec ne doma něco dělat. Podotýkám, že vyskladat myčku nepovažuji za práci. Zdají se mi dost nesamostatné, a rodiče jim příliš umetaji cestičku. Pak když v dospělosti přijde problém, neumí ho řešit jinak než útěkem. Bohužel. Takže když vidím, co jsem napsala, chyba je na straně rodičů.
Prace to neni, ale zodpovednost jiz ano. My si tu praci tak zjednodusili, ze fyzicky tezkou praci jiz v domacnosti nemaji ani dospeli, vse je to na urovni vyskladani mycky.
Ach ta dnešní mládež.
To bylo, je a bude. Nynější děti až budou dospělé, budou nadávat na děti další generace. ![]()
@Sára 1 píše:
@Oriseka Zrovna dneska mému dítěti rozkousal sousedův pes hračku. To bylo pláče. Nebyla to draha hračka, ale dítě si ji vybralo samo. Takže asi větší vztah. Hracek mají dost, ale neřekla bych že zase až tak moc. Moje děti preferují běhání venku. Zatím. Zvlášť v tomhle počasí.
Mame tech hracek hodne a to kupuju k narozeninam/Vanocum treba 1.-3 hracky, takze nijak extra moc, ale ono se to ode vsech a k ruznym prilezitostem nascita. Dost toho je i podedene. Pak prijdu treba ke kamaradum a zjistim, ze maji tech hracek jeste trikrat vic nez my
. Taky maji dnesni deti vic trampolin, zahradnich prolezacek, bazenu atd. Je ta spolecnost bohatsi nez byla driv, takze je mozne detem toto doprat.
Ale pokud za to, jake dnesni deti jsou dejme tomu nesamostatne, mene pracovite, neschopne se zabavit atd muzou jejich rodice, tak jsou to ti sami rodice, kteri byli z vaseho pohledu v detstvi lepsi, samostatne a nadsene. A vychovavaji takto? Same neschopne, nezabavitelne a znudene deti?
Vždyť jo. Ou to definovala dobře - stará zapskla. Jednoduše takhle. Jste dočista zahlcení přemírou protichůdných informací coa jak dělat. Knihy, časopisy, internet. A docela dost pevně přesvědčení, že naše generace je už naprosto mimo mísu. Výsledkem jsou rodiče, kteří tapou. Zjednoduším na příklad - kdy podat dítěti třeba pečivo? Doctes se varianty co nejpozději i co nejdříve. Varianty jen bílé a jen celozrnné. A teď si vyber.
A práce? Běžně děti musely doma dělat. Teď se všude dozvíš, že na to nemají čas, že raději s nimi mají rodiče tvořit. Fajn, ale stejný efekt má společně vypleny záhon nebo okrajene brambory. Prostě vy máte jiný pohled na výchovu. To není chyba rodičů ani vaše. Prostě jiný názor.
@Ijen píše:
Ale pokud za to, jake dnesni deti jsou dejme tomu nesamostatne, mene pracovite, neschopne se zabavit atd muzou jejich rodice, tak jsou to ti sami rodice, kteri byli z vaseho pohledu v detstvi lepsi, samostatne a nadsene. A vychovavaji takto? Same neschopne, nezabavitelne a znudene deti?
Protoze rodice vychovavaji za uplne jinych podminek, nez za kterych zili jako deti.
@Sára 1 jó, za našich mladých let bylo vše jiné, lepší, tráva zelenejsi, nebe modrejsi,…(dopln si co chceš) ![]()
Děti nejsou jiné, jsou stejné, jen mají jinou startovní pozici. Vidím to u těch mých. Mobil berou jako samozřejmost, televize, počítač jako standard. S tebletem umí věci, které já se učím apod. Jinak u nás děti normálně běhají po venku, klidně cele odpoledne, nebo alespoň hodinu, když přijeli odpoledne z družiny.
@Cuddy Zrovna ten tenis je nejméně vhodny sport z hlediska jednostranné zátěže těla. Ale chápu jak to myslíš. U většiny lidí, co se vydaji tímto směrem, je to dvakrát nebo třikrát týdně a ty sportovní kluby vše berou hodně vážně, protože u některých sportů, aby bylo dítě v budoucnu úspěšné, musí začít od útlého věku a kluby jsou finančně zavisle na úspěchu svých svěřenců.
Rozumný postoj má snad jen sokol, ať je to všestranné cvičení nebo bojové sporty, tam berou pozdeji. Aktuálně u nás až v 6 letech. Beru situaci u nás ve městě, kterou mám zmapovanou.
@Jana206 ja mam zmapovanou Prahu, kde je asi 30 tenisovych oddilu. A ano, je jich par vrcholovych (cca 5), kde je ten rezim jiny, ale ten zbytek je pro radost v tomto veku 1× tydne. Stejne tak ty gymnasticke oddily, opet par top pro deti namotivovanych rodicu a zbytek normalnich pro zabavu. U nas si tenis prosadilo dite samo, branila jsem se tomu, ale kdyz vidim, co tam delaji, tak jsem klidna. Plus ma k tomu ten vseobecny rozvoj venku.
@Jana206 píše:
@Cuddy Zrovna ten tenis je nejméně vhodny sport z hlediska jednostranné zátěže těla. Ale chápu jak to myslíš. U většiny lidí, co se vydaji tímto směrem, je to dvakrát nebo třikrát týdně a ty sportovní kluby vše berou hodně vážně, protože u některých sportů, aby bylo dítě v budoucnu úspěšné, musí začít od útlého věku a kluby jsou finančně zavisle na úspěchu svých svěřenců.
Rozumný postoj má snad jen sokol, ať je to všestranné cvičení nebo bojové sporty, tam berou pozdeji. Aktuálně u nás až v 6 letech. Beru situaci u nás ve městě, kterou mám zmapovanou.
Naprosto s Tebou souhlasím… ![]()
Já jsem chodila do Sokola a dcera taky, přijde mi to nejlepší…
Pamatuju, že dceru tenkrát lákali do gymnastiky, byla jsem proti tomu a dcery kamarádka, která tam chodila od 1. třídy asi do páté, pak už na základce měla velké problémy s klouby, chodila po doktorech.
Ono to opravdu je v podstatě k ničemu, tyhle jednostranně zaměřené sporty, kdo se tomu víc věnuje, odnese to zdravím.
Nejlepší je ten Sokol - od všeho něco, pak třeba plavání, turistika…
A málokdo ví, jak jsi psala, že to věšení malých dětí není vhodné, nemají ještě vyvinuté kloubní jamky a mohou pak mít následky na celý život…
@Sára 1 Mám dnešní děti a ty umí udělat kotoul a starší rozhodně nemá málo učení.
Hele každá generace říká, že ta nová generace je hrozná. My měli na ZŠ učitelku, která říkala, že jsme její nejhorší třída a pak jsem jí po roce potkala a omlouvala se mi, že ne my, ale to co má teď…
Děti nejsou jiné, jen žijí v nadbytku (materiálním i podnětovém) a tak mají zásadní problém s vlastní motivací.
Když se to spojí s hyperprotektivním rodičem, nedej bože rodiči, neštěstí je na světě.
![]()
Stačí být trochu lenivější rodič a tak nějak hodit na dítě nějakou tu zodpovědnost úměrně věku (dovolit jim bezpečně dospívat) a děti jsou najednou spokojené a stejné, jako jsme bývali my.
O ničem jiném to není.
Ale ještě jeden poznatek, moje samostatné šikovné šestnáctileté děcko mělo před pár týdny náhlý zdravotní problém řešený akutní operací - a v tom okamžiku potřebovalo mít tu mámu, která u něho sedí od rána do večera… Jak se otřepalo, vrátilo se zase ke své samostatnosti.
Spousta mamin ale svoje děti dusí - nebo na ně s příchodem puberty totál dlabe…
@Jana206 píše:
Dnes se nedoporučuje podporovat dítě v dělání koutoulu minimálně do 5 let a k zavesovani kamkoliv ještě déle. Škodí to hlavně kloubum a svalům, děti nemají osifikovane kosti. Říkají to všichni, kdo cvičí s předškolními dětmi. A jeden z rodiny dělá trenéra, taky to slyšel na školení.
A nejhorší nešvar je dát dítě na nějaký specifický sport už ve 3 nebo ve 4 letech. Tady hojně frčí krasobruslení a gymnastika. Lyžování taky doporučeno až v 5 letech nejdřív, bruslení ještě později. Oba, sporty neumerna zátěž na klouby.Pro dítě předškolního věku je přirozený hlavně pohyb v rámci hry-běhání, skákání, lezení přes překážky. Tak žila generace našich rodičů a babiček. Dnešní trend je naopak děti tlačit do sportů co nejdříve, jednak některé rodiny neví co s penězi, dále to vypadá dobře před okolím, stejně jako video na FB. Ty následky se ale mohou projevit až později.
Casto s vami souhlasim, ale tady tedy ne. Gymnastika(sportovni) neni specificky sport. Naopak je vyborny zaklad pro mnoho sportu, protoze uci ohebnost, mrstnost, silu, odraz, behani, sladeni pohybu s hudbou, spravne drzeni tela, dychani atd. Prekazkove drahy bavi skoro vsechny deti a tak je motivuji k pohybu. Dobry sportovni oddil dela s nejmensimi detmi vzdy vseobecnou pripravu a nevystavuje je necemu na co nemaji. Nasledky pohybovani(pokud se to neprehani) jsou lepsi a mene caste nez nasledky nepohybovani (obezita, nesikovnost atd.)