Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, jedeme prvně do Chorvatska, bez cestovní kanceláře, hotel jsme si zarezervovali sami, jedeme autem. Pojedeme přes Rakousko a Slovinsko.
Platit bychom chtěli všude kartou, včetně ubytování, ale máme „strach“ třeba že karta z nějakého důvodu nebude fungovat. Takže bychom chtěli vzít raději i dost peněz v hotovosti. Nemáte zkušenosti kolik hotovosti se může přes hranice těchto států převážet?
Hotel 2060 Eur + na cestu (tam i zpět celkem) bych brala asi tak 1000 Eur (nevím není to na cestu málo nebo naopak moc?). Takže budeme mít s sebou 3060 Eur v hotovosti, smí se to převážet tolik peněz?
Partner kouří, takže bude brát cigarety: našla jsem, že může mít 800 ks cigaret Rakousko, Slovinsko stejně, ale Chorvatsko prý jen 200 ks a někde jsem našla i, že jen 40 ks. Nemáte nějaké aktuální info, kolik se tedy může mít?
Ještě možná jeden dotaz, „hádáme se“, zda na velmi krátký úsek přejezdu Slovinskem použít dálnici nebo ne. Partner nechce, protože mu připadá zbytečné kupovat si kvůli tomu 30ti denní dálniční slovinskou známku. Já bych raději po dálnici i bez tak jela, chci mít cestu, co nejrychlejší. Nechci to objíždět po „okreskách“. Každý radí něco jiného. Jaký názor na to máte Vy? Děkuji
Nějakou hotovost určitě. Ale tolik v hotovosti bych nebrala. Proč by neměla karta fungovat? Důvod? Když tam máš opravdu peníze a ne oběšenou myš.
Včera nebo dva dny zpět jsem zahlédla článek o placení kartou v zahraničí. Tak si to najdi a přečti.
K cigaretám se nevyjadřuji.
@JPMB píše:
Dobrý den, jedeme prvně do Chorvatska, bez cestovní kanceláře, hotel jsme si zarezervovali sami, jedeme autem. Pojedeme přes Rakousko a Slovinsko.Platit bychom chtěli všude kartou, včetně ubytování, ale máme „strach“ třeba že karta z nějakého důvodu nebude fungovat. Takže bychom chtěli vzít raději i dost peněz v hotovosti. Nemáte zkušenosti kolik hotovosti se může přes hranice těchto států převážet?
Hotel 2060 Eur + na cestu (tam i zpět celkem) bych brala asi tak 1000 Eur (nevím není to na cestu málo nebo naopak moc?). Takže budeme mít s sebou 3060 Eur v hotovosti, smí se to převážet tolik peněz?Partner kouří, takže bude brát cigarety: našla jsem, že může mít 800 ks cigaret Rakousko, Slovinsko stejně, ale Chorvatsko prý jen 200 ks a někde jsem našla i, že jen 40 ks. Nemáte nějaké aktuální info, kolik se tedy může mít?
Ještě možná jeden dotaz, „hádáme se“, zda na velmi krátký úsek přejezdu Slovinskem použít dálnici nebo ne. Partner nechce, protože mu připadá zbytečné kupovat si kvůli tomu 30ti denní dálniční slovinskou známku. Já bych raději po dálnici i bez tak jela, chci mít cestu, co nejrychlejší. Nechci to objíždět po „okreskách“. Každý radí něco jiného. Jaký názor na to máte Vy? Děkuji
Baví mě hledat a zjišťovat informace k cestování, tak jsem se do toho pustila a: můžete mít, kolik hotovosti chcete, od 10000 eur se vyplňuje prohlášení, takže 3000 eur je ok (zdroj: internetové stránky chorvatského ministerstva vnitra); povolený počet cigaret dovezených do Chorvatska pro osobní potřebu je v případě letecké dopravy 200 ks, v případě jiné dopravy 40 ks + nějaký tabák a doutníky a cosi (zdroj: internetové stránky chorvatského ministerstva zahraničí). Prakticky by mělo být riziko, že vás někdo zastaví a prohledá vám auto, spíš malé - vzhledem k tomu, že od letošního roku jsou v Chorvatsku zrušeny hraniční kontroly -, i když samozřejmě je možné, že chorvatská policie si může kdykoli chtít smlsnout na turistech nebo provádět běžné namátkové kontroly.
Co se týče dálniční známky, zadala jsem si do Google Maps trasu Graz - Maribor - a dál na jih: tj. nejkratší (nebo jeden z nejkratších) přejezd(ů) Slovinska, a mimo placené silnice to vychází o cca hodinu dvacet delší. Můžete jet samozřejmě i delší přejezd (Villach), což by bylo ještě horší. Osobně bych těch 32 eur za dálnici samozřejmě zaplatila, zvlášť když hotel mě stojí 2000, tedy nejedu jako low-cost baťůžkář. Nebo kompromis - jednu cestu mimo dálnice a jednu po dálnicích s týdenní známkou za 16 eur (předpokládám, že se zdržíte víc než týden, když píšeš o měsíční známce, a ne týdenní), ale je to absurdní. Šťastnou cestu a hezkou dovolenou.
@Darkandeep Tak jestli ona nemyslí jako že opravdu kusy jedna krabička má 20 cigeret. Jestli si nemyslí že je to že si může vzít dvě krabičky. ![]()
Příspěvek upraven 06.07.23 v 08:20
No já hlavně nechápu jednu věc - uvalíte přes 3000 euro za Chorvatsko a on řeší, jestli utratíte pár eur za dálniční známku?
Jinak my všude platíme kartou, v hotovosti máme třeba 200 eur, víc nikdy ne, na co taky. A to se nám stal jednou průšvih, že platba kartou bezkontaktního check-in nefungovala, chybou na jejich straně, ale vše se vyřešilo. Tahat sebou tolik hotovosti je o průšvih a není k tomu žádný racionální důvod.
Zabalila bych 200 ks, když si, chudáček, nemůže pomoct, v nejhorším zaplatí clo
Osobně nám batožiny nikdy nikdo nekontroloval. Můj spořivý otec se rozhodl pro delší cestu, ale je hrozný opruz, nazpátek jsem prohlásila, že jedem po dálnici. Tolik hotovosti bych si nebrala, terminály by neměly mít problém. Jako dá se i vybrat z bankomatu za poplatek, ale kdo kouří, stejně peníze vyhazuje oknem, takže houby zle.
@ludmilaadamkova píše:
@Darkandeep Tak jestli ona nemislí jako že opravdu kusy jedna krabička má 20 cigeret. Jestli si nemyslí že je to že si může vzít dvě krabičky.
Tím 200 ks se myslí 200 cigeret. Ne krabiček.
@ludmilaadamkova píše:
@Darkandeep Tak jestli ona nemislí jako že opravdu kusy jedna krabička má 20 cigeret. Jestli si nemyslí že je to že si může vzít dvě krabičky.
No přesně tak, pochopila jsem to, že 40 ks cigaret, že opravdu 40 cigaret, že 2 krabičky. A jak to tedy je, kolik je tedy těch 40 ks cigaret? Blondýna nejsem, ale blbá asi jo.
No 40 ks cigeret budou ty 2 krabičky… což kuřákovi vydrží dva dny třeba.
@JPMB
moc to řešíš, už nežijeme v socíku.
Hotel v Chorvacku😊to uvidíš sama čemu říkají hotel.
Karty berou v každém obchodě. Cigarety si koupíš tam.
Pokud se chceš osprchovat na pláži potřebuješ 50 centů.
@JPMB ne, nejela bych přes Slovinsko, v tom má přítel pravdu. Cigára nevím, nehulím, ale tak si je koupi tam, no
Peníze bych nevezla žádný, karta vám fungovat bude, nikdy se mi nestalo, že by nefungovala, není důvod.
Ty jo, ještě řešit kartu, nestraš ![]()
@JPMB píše:
Dobrý den, jedeme prvně do Chorvatska, bez cestovní kanceláře, hotel jsme si zarezervovali sami, jedeme autem. Pojedeme přes Rakousko a Slovinsko.Platit bychom chtěli všude kartou, včetně ubytování, ale máme „strach“ třeba že karta z nějakého důvodu nebude fungovat. Takže bychom chtěli vzít raději i dost peněz v hotovosti. Nemáte zkušenosti kolik hotovosti se může přes hranice těchto států převážet?
Hotel 2060 Eur + na cestu (tam i zpět celkem) bych brala asi tak 1000 Eur (nevím není to na cestu málo nebo naopak moc?). Takže budeme mít s sebou 3060 Eur v hotovosti, smí se to převážet tolik peněz?Partner kouří, takže bude brát cigarety: našla jsem, že může mít 800 ks cigaret Rakousko, Slovinsko stejně, ale Chorvatsko prý jen 200 ks a někde jsem našla i, že jen 40 ks. Nemáte nějaké aktuální info, kolik se tedy může mít?
Důležitá otázka, na jak dlouho jedete?
@JPMB píše:
No přesně tak, pochopila jsem to, že 40 ks cigaret, že opravdu 40 cigaret, že 2 krabičky. A jak to tedy je, kolik je tedy těch 40 ks cigaret? Blondýna nejsem, ale blbá asi jo.
Ano, krabicka obsahuje 20ks tj max dvě krabičky.
@JPMB píše:
krabička ma 20 ks
ale to co tady píše je blbost, jede na Balkán 😊