Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Do kdy se musí dávat miminku čepice, od kdy můžu dávat klobouky nebo kšiltovky co nejsou na uši? ![]()
Uši jsem řešila jen v zimě. V tomto počasí jsem měla mimina bez cepice.
@Vendula1311 není žádný takový věk, do kdy se musí na uši… já to dělala pocitově, od cca 15st, když nefičelo, měli oba třeba kšiltovku nebo klov´bouk
Tak třeba dneska je to u nás vyloženě na klobouk, kšiltovku
žádná konkrétní hranice není ![]()
@Vendula1311 kdy chceš
na oblečení nejsou vážně žádné tabulky
syn nosil jako mimčo přes léto tenoulinkou moirovou čepičku, aby si nespálil plešku
ale jinak jsem dávala na hlavu co mi přišlo pod ruku a občas nenosil vůbec nic. Syn je čepičkový, takže si na hlavě nechal a nechá cokoliv. Teď po ránu nosívá tenkou čepičku a ve školce na procházku a po školce nosí buď klobouk nebo kšiltovku, záleži co si panáček vybere ![]()
Čepicová mánie je víceméně česká záležitost, co jsem tak odpozorovala.
Ani novorozenec nemusí mít čepici, když není zima a to teď fakt není.
@Sany80s píše: Čepicová mánie je víceméně česká záležitost, co jsem tak odpozorovala.
Ani novorozenec nemusí mít čepici, když není zima a to teď fakt není.
Nějak tak - malej je v srpnu a tchýně mu chtěla z porodnice vnutit čepici - nějak jsem nechápala. Nebo jsem dostala zdrba od otce, že jsem malému nedala ve 20 stupních při bezvětří čepku
Čepku dávám, když je studený vítr, nebo když je mi pocitově zima na uši (jsem citlivá osoba)
Náš kluk nemá rád čepky přes usi. Tak takové má jen v zimě a přes léto asi od roku kšiltovky kupuju.
A to je taky má hlavně přes poledne, někdy ji chce, někdy ne.
Ve skolce to moc neřeší, že denně co pro nejdu mezi 15-16h. kšiltovka je v šatne, kluk venku
.
Holka ksiltovku má. Syn má 3r. dcera 4,5r.jsou zatím v jedné třídě, v jedné šatně.
Holky dekuju, ale nemate strach ze 3. Mesicnimu miminku nafouka do ousek a pujde je pichat? ![]()
@Vendula1311 píše:
Holky dekuju, ale nemate strach ze 3. Mesicnimu miminku nafouka do ousek a pujde je pichat?
Tomu miminku, které je před jakýmkloliv vgětším větrem chráněné v kočárku? Ne, dcera se narodila nedonošená na konci června, když bylo v létě teplo - a to třeba i teď je - tak jsem jí čepici rozhodně nedávala, ležela v kočárku a všechno z hlavy jí stejně padalo.
Ani jedno moje dítě nemělo nikdy píchané uši (ťukám na dřevo).
Jo, a možná jsem v ledasčem matka herodes, ale zrovna v pokrývkách hlavy na děti docela dbám, od té doby, co chodí, mají v podstatě pořád venku něco na hlavě, i v létě kšiltovku nebo klobouk… ale prostě jako miminka mi v pěkném počasí přišli kočárkem chránění dost ![]()
Moje děti narozené v létě nenosili od narození až do prvních podzimních dnů čepici vůbec. Ani jeden neměl nikdy píchané uši nebo nějakou nemoc z ofouknutí
@Vendula1311 píše:
Holky dekuju, ale nemate strach ze 3. Mesicnimu miminku nafouka do ousek a pujde je pichat?
Dostala jsem tehdy od svého otce vyhubováno a malej zrovna ty 3 měsíce měl, ale bylo fakt teplo - řídila jsem se podle toho, jak skutečně je. Kdyby studeně foukalo, čepici dám. Ale můj malý je třeba hodně citlivý na přehřívání a ono není dobré hlavně, když se spotí - to je pak může něco ofouknout a oni se nachladí.
@Vendula1311 píše:
Víc bych se bála, ze se mi přehraje, zapoji a pak ho ofoukne. Miminka povrchem hlavy teplo v zimě ztrácí, v horku se diky tomu zase maji moznost ochladit.
Na vic z korby kocaru se stava v teple slusnej sklenicek a nema tam jak nafoukat.
Chce to použít selský rozum. ![]()
U nás teda fouká i tento týden, i když je jinak teplo. Malej nosil plátěnou čepičku, co měl i přes uši.
Naše se narodila v květnu a čepici vůbec nenosila, až na podzim když začlo foukat. Ale byla jsem za exota.