Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
olinek píše:
Mně zas říkala dr, že se bere než se uzavře fontanela. Ještě tu takový názor dr nepadl, tak to sem píšuTakže po prohlídce v roce říkala, že už nemusím dceři dávat.
tak tak, to jsem slyšela taky.
tak my prozmenu ze zacatku meli davat 1 kapku, po 2 mesicich 2, od pul roku 3 ![]()
(no ale s tim, jak presne to kapu…
)
Tak nám Dr. na roční prohlídce řekla, ať dokapem ten zbytek z lahvičky a dost.
me DR. říkala, že jedno balení, při 1 kapce denně bude okolo 8. měsíce prázdné (což bylo pravda), takže nám napsala ještě jedno a to přesně dá do toho roku a pul. O žádném dávání a nedávání přes leto nevim a to s tou fontanelou sem taky jeste neslysela. A takhle sem to mela i u toho staršího. Takže souhlasím s tím že do toho 1,5 roku po jedný kapce denne.
Ahoj holky když jsem se předtím ptala doktorky jak dlouho tak říkala do roka minulej týden jsme byli na roční prohlídce tak říkala že musím vybrat 4 balení(měli jsme zatím jen 2)takže to budem brát asi do 2 let a když jsem jí řekla že mi někdy kápnou 2 kapky tak jsem jsem dostala přednášku o tom že je vlastně předávkovaná takže co doktor to názor
Ahojda. Malé je 25 měsíců, vigantol stále dáváme, hlavně z důvodu, že ještě nemá úplně uzavřenou fontanelu
Myslím, že je lepší ho dávat, aspoň do těch dvou let. Nic se tím nepokazí!! Znám případ, kde maminka nedávala vůbec a dítě bylo nejprve častěji nemocné a došlo to až do fáze, že dostalo křívici ![]()
Jo a my dáváme tři kapky denně, takže o tom předávkování…nevím, nevím… ![]()
@Mišuna píše:
Mám doma též čerstvého dvouleťáka, takže podle naší dr. jsme dávali do roka 2 kapky, pak přes léto pauza a přes zimu jsme dobrali po 1 kapce.
Jo, nám to řekl pediatr stejně ![]()
Nám dr řekl dávat jednu kapku denně do jednoho roka! Ted nám to dojde koncem července tak ani celý srpen dávat nebudu když už malému bude koncem srpna rok…
Tak já dávala malé jednu kapku denně do 15měsíců, sama doktorka mi říkala někdy na podzim, ať už to pouze dokapu, tak jsme dokapali v lednu, ještě někdy v dubnu jsem se ptala doktorky, jestli přeci jen nemám ten Vigantol znovu dávat, že i na neurologii nám řekli, že malá ještě nemá tu fontanelu úplně srostlou a doktorka říkala že ne, že bude sluníčko a kapat už nemám, tak už půl roku nekapeme a malý je 21měsíců.
Nám řekla taky jen do roka po 1 kapce, ale i tak jsem malému šla po roce nechat předepsat další balení. Tady je dávkování přímo z létáku: Dávkování
Není-li doporučeno jinak, podávají se kojencům k prevenci křivice (rachitidy) denně 1-2 kapky od druhého týdne života. Zdravým novorozencům se podává 1 kapka denně; ve zvláštních případech a dětem předčasně narozeným 2 kapky denně. Doporučená doba léčby je 1 rok. Ve druhém roce života je možné v podávání vitaminu D3 pokračovat zvláště v zimních měsících, kdy je nedostatečné biologicky aktivní sluneční záření. Dospělí užívají k prevenci měknutí kostí (osteoporózy) 1-2 kapky denně. K léčbě měknutí kostí se užívá obvykle 3krát 5 kapek denně dle pokynů lékaře. K léčbě poruch funkce příštítných tělísek se doporučuje 15-30 kapek denně.
Mně původně dr. řekla do roka. Syn je v prosinci, tak v roce řekla, že dokud nebude sluníčko. Takže někdy od jara/léta nedávám a teď na 18 měs. prohlídce říkala, že zas od podzimu mám začít dávat. Dávala jsem jednu kapku.
Tak ja ziju v Holandsku a tady davaji do 4 let, tak davame, i kdyz obcas zapomenu.
Dávám i čtyřleťákovi před zimou a přes zimu a dr. s tím problém nemá..