Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chtěla jsem se zeptat, do kdy dáváte vigantol. Doktorka mi ho předepsala i pro staršího syna. Akorát, že já na to někdy zapomenu, tak bych ráda věděla proč se to dává i starším dětem a jestli je problém, že to dětem nedávám každý den. Myslela jsem si, že se to dává hlavně dětem do jednoho roku. Starším dětem už křivice asi nehrozí. Děkuji za odpovědi.
Protože podporuje imunitu. Navíc křivice hrozí všem rostoucím dětem, pokud mají nedostatek vit. D, dopělým pak třeba měknutí nebo křehnutí kostí - dá se dát vigantol nebo u starších dětí nahradit rybím tukem. Já dávám od listopadu do března i dětem 6,5 a 4,5 roku. V zimě je vitamínu D málo.
Vigantol jsem dávala u červnových dětí asi do roku a třičtvrtě - prostě i tu druhou zimu. U listopadového dítěte do roku a čtvrt. Nejmladší bude mít v lednu rok a Vigantol bude mít minimálně do dubna.
Od té doby dávám zhruba od října/listopadu do března dětem rybí tuk(cca od těch dvou let).
Nejde jen o krivici ale i o silu kosti atd. vitamin D je uzitecny z mnoha duvodu a kdyz nesviti slunce, tak je tezko ho ziskat prirozenou cestou.
nase doktorka rika, ze pres zimu je lepsi ho davat i starsim detem a dospeli ze si maji kapnout taky ![]()
@Isia Davam u mladsiho pres dva roky a u starsiho (5 let) znova nasazuji jednu kapku, protoze se v noci poti. Podle doktorky je to znamka nedostatku vitaminu D. A to travi venku kazdy den dve hodiny.
Nedávám vůbec… teda v prvním půl roce jsem vykapala asi půl lahvičky. Radši chodíme ven na sluníčko a občas dávám rybí tuk. Což je narozdíl od Vigantolu přirozený zdroj vitamínu.
Taky nedavam. Nahrazuji kapkama od swansonu, to drive- n, ni jak lucenka rybi tuk.
Tak si precist pribalovy letak ne, ale taky nam rikala ze to zalezi na poctu kapek a let ditete