Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Můj problém je trochu malicherný, ale přece jsem se odhodlala požádat vás o vaše zkušenosti.Máme doma dvouletou holčičku a už se moc těšíme, až ji budeme dělat culíčky, copánky, zdobit sponečkama apod.Jenomže to jaksi nemáme pořád kam uchytit.Ne snad, že by byla úplně plešatá, ale na hlavičce má v podstatě takové hustší miminkovské chmýříčko.Už jsem jí to nechala dvakrát ostříhat, protože to měla dlouhé a jak jí pod tím podrůstají nové vlásky, tak to nevypadalo hezky.Je pravda, že s každým ostříháním to vypadá, jako že jí vlásky malinko zahoustly, ale ostatní, stejně staré holčičky už mívají pořádné háro a naše Emička je pořád jako kluk.Není už pozdě na to, aby jí vlásky „zkvalitněly“?Petra
Ahoj bud v klidu já jako dítě měla do tří let hlavu uplně holou,dokonce se mi na všech fotkách leskne pleš.Mamka mi musela dávat pořád šátek abych vypadala normálně mám ještě celkem placatou hlavu teda kdybych jí měla holou .No a dneska mám vlasy až do pasu a celkem hustý asi od první třídy jsem měla dlouhý copánky.Tak se neboj
Ahoj ZUZAN
Moje mladší sestra měla taky hlavu jako koleno do tří let a pak to velmi rychle zhoustlo a začalo růst a ve školce už na fotkách vypadala stejně vlasatě jako jiné holčičky. Jen na copánky ji nikdy neužilo
.
My máme taky Emičku a klidně veřejně prohlásím, že je to můj milovaný pelšoun!
Manžel ten by TÁÁK chtěl, ať už má sponečku, ale bohužel. Já byla plešoun do 3 let, tak co se divím, že? ![]()
Jen chci napsat, že dostatek vlasů ještě neznamená, že copánky a culíčky budou ![]()
Dcera sice ve dvou letech už vlásky na culíčky měla, ale teprve před měsícem dovolila, abych jí na hlavě něco vytvořila. Dřív nechtěla ani slyšet o sponkách nebo gumičkách, česání bylo jen za úplatu. Včera si poprvé v životě nechala zaplést od učitelky v jesličkách copánky a moc se jí to líbilo, ale já je dělat nesmím, jen paní učitelka, jak mi bylo dcerkou řečeno ![]()
Příspěvek upraven 24.08.20 v 15:19
jo moje neter mela haro, ale veskere sponecky a culicky letely obloukem. Obzvlast kdyz ji chytla vztekava - culiky a spol si nechala delat az od nakych tri let, predtim strihali…
Osobne mi prijde lepsi roztomily „lebkounek“ nez na peti chlupech mit sponku nebo gumicku…
Tak osobně jsem stejného názoru jako anonymni výše - lepší plešounek než sponečky na pěti chlupech.Proto jsme ji taky nechali radši na kraťoučku ostříhat.Abych byla upřímná, tak mě ani tak nejde o ty gumičky a sponečky.Spíš o kvalitní vlásky do budoucna.Já je mám totiž dost nekvalitní, i když nevím po kom, jelikož všichni v rodině široko daleko mají vlasy nádherný (včetně chlapů).I v rodině manžela.Tak bych té naší malé jen nepřála, aby ty vlasy zdědila po mě.Zatím to tak trochu vypadá, tak mě zajímalo, jestli má ještě nějakou naději, že se to změní.Ale jak vidím, ještě není vše ztraceno.Díky za názory a zkušenosti.Petra
Evropanko
Naše Tina je sice mladší, ale pokud se pořádně rozhlédnu kolem, tak je široko daleko „nejholejší“ (co se týče vlasů) holčička.
Takže předpokládám, že se nějakých dlouhých vlasů zřejmě ještě dlouho nedočkáme.
A můžu tě uklidnit, že i já jsem si pěkně plánovala, jak jí budu tvořit culíčky z těch blonďatých lokýnkových vlásků( dcerka je spíše hnědovláska, s řídkým porostem a o vlnkách ani nemluvím).
Ada měla skoropleš (měla takové nekvalitní zacuchané cosi) dlouho, teď jí jsou čtyři a půl a má nádherné, husté, dlouhé a kvalitní vlasy a protože nemáme rádi ofinky, má všechny vlásky stejně dlouhé, zarovnávané jen vzadu - a já se vyžívám… Pepi má dlouhou ofinku taky, ale ještě to není nic moc kvalitní - ale dneska už byla taky v copánkách…
Prostě vydrž, ju? Určitě se dočkáte ![]()
L.
PS: Elouš má ještě hlavu jako koleno - stejně jako starší ségry ve stejném věku ![]()
![]()
A mě to nedá a musím se pochlubit
, malá má copánky od 5timěsíců
- http://luciebernhartova.rajce.idnes.cz/5_mesicu/#… /> a první francouzské v 7mi - http://luciebernhartova.rajce.idnes.cz/7_mesicu/#…
Ale ber to z té lepší stránky, nemusíš jí česat, já musím po každém spaní, tj. 3× denně rozčesávat chuchvalce na temeni
. A taky na plavání s tím je při potápění trochu problém, takže už jsem musela dvakrtá stříhat ofinku. ![]()
Eillee píše:
A mě to nedá a musím se pochlubit![]()
![]()
![]()
, malá má copánky od 5timěsíců
- http://luciebernhartova.rajce.idnes.cz/5_mesicu/#… /> a první francouzské v 7mi - http://luciebernhartova.rajce.idnes.cz/7_mesicu/#…
Zcela jasná fotomontáž ![]()
L.
PS: nádhera - ale přiznávám to s tichou závistí ![]()
Tím se nestresuj, ono to taky přijde. Když se moje Julka (teď necelé 3 roky) narodila, tak měla pěkné vlásky, ve třech měsících měla na hlavičce plešatá místa
, pak začaly vlasy znovu houstnout (v jiné barvě
) - narodila se jako světlá hnědovláska a pak se to změnilo na plavé vlasy
, od půl roku vlásky začaly růst, takže od roku musím stříhat každý měsíc ofinu a jednou za půl roku i zbytek - vždycky na mikádo a pak nechám dorůst. Ale nesnáší česání, takže každodenní nutná údržba je u nás děs
a vlasů má na dvě hlavy, tak je to pěkná práce ![]()
Kamarádka má o 4 měsíce mladší holčičku a ta má pořád na hlavě takové nekvalitní chmíří a kamoška je nešťsatná, ale mají to rodové, takže vlásky asi u ní dorostou až ve školce ![]()
Taky máme doma cácorku a na česání jsem se moc těšila. První culíčky měla asi v roce a půl, první zaplétané copánky tak ve 2 letech. Ale vlásky jemňoučký a ne moc hustý, prostě piplačka, ale když jí to tak slušelo. Česat se moc nechtěla, ale vyřešily jsme to spolu elegantně, postavila jsem jí před zrcadlo v koupelně k umyvadlu. Já jsem česala a ona se cachtala ve vodě. Byla spokojená a vydržela se česat klidně i půl hodiny. Čím dýl, tím líp. Někdy jsem ji odsud ani nemohla dostat. Tak to zkuste.
Kraaasne vlasky v piatich mesiacikoch, naaadhera!
My sme tiez vlasky nemali, az som sa rozhodla oplachovat 3-4 krat do tyzdna Kristinke vlasky zihlavou a ono to po mesiaci prinieslo uspechy, trochu jej vlasky zhustli a zacali viac rast. Takze v „kure“ pokracujeme, dufam ze uz coskoro aj my budeme robit copanky, uz mam nakupene sponky ![]()
Natrhanu zihlavu ususim, rozdrvim a zalejem horucou vodou, necham vyluhovat cca 15 min. a potom precedim (prvy krat som vodu zo zihlavy vyliala celu do umyvadla a zostal mi len odpad zo zihlavy
) necham vychladnut a po umyti vlasky oplachnem a vysusim uterakom. Susena zihlava sa da kupit aj hotova v lekarni. Je to fajn aj pre dospeleho, zarucene pomaha.
Neviem ako sa povie cesky zihlava, no je to taka zelena rastlinka, ktora pŕrrrhli ![]()
Lucia1 píše:Neviem ako sa povie cesky zihlava, no je to taka zelena rastlinka, ktora pŕrrrhli
říká se jí kopřiva a v češtině žahá (nekdo říká že pálí) ![]()
mě zabírá trošku na lupy, které jinak odolávají všem lékárenským přípravků, že ani kožařka mi neuměla poradit ale pozor na barvené/odbarvované vlasy, při delším používání ztmavuje (na rozdíl od heřmánku, který zesvětluje a je taky léčivý na vlasy, hlavně na lámavé)