Nesedí, neleze..11měsíců

Lia
4468
26.5.08 21:14

Nesedí, neleze..11měsíců

Dobrý večer,

synovi bude 11 měsíců, nesedí, ani neleze,jen se plazí.
Doktorka reagovala tak, že ho máme nechat, že je to prostě klidné dítě.
Já to respektuji, přestože tlak okolí je značný (dejte ho do chodítka, dávejte už ho sedat, zvedni ho v kočárku do sedu, ať vidí) a manžel kdykoliv to slyší, popř. když vidí stejně staré děti sedět, nebo dokonce chodit, je mu to líto..
Dokonce mi teď začal sem tam malého posazovat (drží ho pod pažema) s tím, že už je dost starý.
A dnes koupil nějaký časopis s tabulkami,kdy by dítě mělo co umět :roll:

Je tady někdo, komu se dítě taky „nevešlo do tabulek“?
Alespoň mu ukážu, že nejsme jediní :-)

Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1293
26.5.08 21:18

Kim - a jak se plazí - po bříšku, nebo se koulí??
Já zase spíš znám případy, že děti jenom seděly do roka jak pecky, a pak se tedy začaly nějakým směrem pohybovat :-)) a chodily třeba v roce a půl.
Tabulky…do těch jsme se my nevešly nikdy - do žádných :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
168
26.5.08 21:33

Ahoj,určitě sami neposazujte!To musí dítě samo!Ale nechte se objednat k neurologovi.
My na tom byly podobně.A naše doktorka reagovala stejně jako ta tvoje.A dnes bych to udělala jinak a nedala bych na ní!My začali chodit až v roce a půl. :cry: Aleje to rodové.Já chodila ve stejný čas.R. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9548
26.5.08 21:50

Jejda, Kim, neplaš :wink: Pokud se ti jinak malý jeví v pořádku (a vaší pediatričce), zatím opravdu netřeba nic řešit. Já mám typicky netabulkové dítko - v 6,5m se přetočila na bříško, v 9,5m se začala plazit, v 11 se sama po:,–(ila, ve 12 a týdnu začla lézt po čtyřech :roll: a v 16,5m začala chodit 8) Jak já byla nešťastná! „Nesrovnávej, každé dítě je jiné“ - určitě to znáš, ale… navíc, když máš v okolí podobně staré děti, těžko lze nesrovnávat, to vím sama moc dobře. A teď? Nikdo by to na ní nepoznal, že byla tak pozadu v pohybu, lítá jak šus, pravda, opatrná je děsně, ale aspoň nepadá, dává si pozor, kam šlape, neleze, kam nemá, odnikud ji nemusím strhávat :wink: Takže jak jsem psala, jestli je malý ok, zatím fakt nic neřešte a ještě chvilku mu dejte čas. Až kdyby se dlouho nic nedělo, zkusila bych tu neurologii.
 Iva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72
26.5.08 21:51

Chápu, že jsi pod tlakem, mě okolí (hlavně babičky, tetičky..) pořád říkají, že jejich děti už seděli v 6. měsíci a kdesi cosi. Matýskovi je 9. měsíců a teprve se začal plazit. Chodíme na rehábko, cvičíme Vojtovu metodu, protože se malý hodně zakláněl a tam mi sestřička klade na srdce, abysme ho hlavně neposazovali. Oni si děti musí sednout sami až z lezení na kolínkách, to je prý důležitý pro zdravá zádíčka. Takže se zbytečně nestresuj, já už jsem to hodila taky za hlavu, hlavně, že jsou dětičky spokojený!
 Míša

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
334
26.5.08 21:51

Kim,
mám dvojčata a jedno tabulky předhání a druhý je pozadu :lol:
s oběma jsem cvičila několik měsíců Vojtu, protože ze začátku měli pomalejší rozjezd - oba.
Když ej porovnávám, tak je mezi nima co se týká pohybovýho vývoje až 3měsíční rozdíl - a to rostli ve stejých podmínkách, narozeni oba stejně o měsíc dřív, se stejnýma váhama.
ale fakt je, že ten pomalejší je prostě kliďas a zase má šikovnější jemnou motoriku, ten druhej je zase hoděn temperamentní.

Důležitý je, zda to dítě dělá pokroky, Vojta se např. pořád jen plazí styl Meresjev, stoupl si v 11 měsících poprvé, sedí tak tři týdny a neleze (a já si myslím, že ani nepoleze). Pokud si nejseš jistá, tak ať tě dr pošle k fyzioterapeutovi.
Na okolí se vykašli a tohle dej přečíst manželovi, ať vidí, že nejste jediní netabulkoví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bedhann
26.5.08 21:58

Kim, my máme doma sice čiperku, ale moje švagrová má synka narozeného v srpnu 2007 a ten si sám nesedne (oni ho ovšem v klidu posazují..), neleze a dokonce se ani neplazí… Takže klíd, každé dítko je jiné a potřebuje čas na své pokroky. Určitě neposazujte a rozhodně se nenechejte „přemluvit“ k chodítku :?
Užívej si klidného období / i když chápu jak to mrzí/ :wink:

A toho neurologa bych taky zkusila, ale to ti asi bude muset vypsat žádanku obvodní :roll:

• Citovat
  • Upravit
Lia
4468
26.5.08 22:28

Díky moc, nečekala jsem tolik odpovědí :-)

Na neurologii se mi moc nechce, z vlastní zkušenosti vím, že tam se vždycky najde něco, co je špatně :?
Ještě počkám do 12M prohlídky, uvidím, co nám řekne..
Malý se plazí, dostane se, kam potřebuje.

On je prostě takové hodné dítě (snad to nezakřiknu) vyhraje si celý den sám, jen se na zemi plazí, pak se točí, i v kočárku je pořád vleže a nevadí mu to 8)
Sem tam ho dám do šátku, ať vidí.
A když ho dávám sednout ke mě na klín, dávám ho dle rad do klubíčka (přitáhnout nožky) nebo obkročmo na nohu.

Reakce okolí se snažím nevšímat, ale…z jedné strany jsou to mé 2 sestry, jejichž děti seděly do 8m (ale je otázka, kolik dětí v našem okolí k tomu opravdu dospělo samo, neteře a synovci rozhodně ne a u doktorky jsem hodněkrát natrefila na maminky, se kterými jsem se dala do řeči, měly mladší sedící děti a na moji otázku jestli se po:,–(ily samy řekly třeba i že se sám po:,–(it neumí)
No a u tchánovců je ve dvojbaráku manželova teta, která má o týden starší vnouče, které sedí, chodí, papá buchty, je tam na hlídání apod, to mám na talíři pořád a moc mě to nebaví poslouchat :roll:

Jo a ještě jedna zaručená věc - mé dítě neleze a nesedí, protože používám látkové plíny a on má těžkou dupku :arrow: tím mu bráním ve vývoji :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lia
4468
26.5.08 22:31

Jé Bedhann ahoj, já koukám, že je to nějaká povědomá tvář :-)
JAk se máte? Chodíte někdy s malou do Chaloupky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bedhann
26.5.08 22:36

Kim, nechodíme, ale ráda bych tam s malou vyrazila. Pořád se nějak nemůžu dokopat. Mám strach, aby tam nebyla nějaká „uzavřená“ skupinka mamin a my nebyly jako „navíc“.
Vy chodíte do chaloupky? Jestli jo, jak to tam chodí a kdy se chodí s prckama (nechodícíma) - ve čtvrtek dopolko?

Díkec a mějte se :wink:

• Citovat
  • Upravit
137
26.5.08 22:40

Ahoj Kim,

chápu, že nechceš k neurologovi, protože se bojíš, že by něco mohl najít. Zkus se na to ale podívat z druhé strany. Pokud už by byl nějaký problém, tak čím dříve se na to přijde, tím lépe, tím je větší šance, že se to úplně spraví. Nechci Tě ničím strašit a vím, že prostě tabulky nejsou všechno, ale myslím, že neurolog určitě neublíží.

Neznám Tvoji dětskou doktorku, ale malá měla zlomenou klíční kost při porodu a dětská doktorka nikdy nic neřekla, ale moje známá, co cvičí rehabilitaci dětí mi krásně ukázala, jak má tu jednu ruku slabší. No a chvíli jsme cvičili, ani ne Vojtovku, a bylo to v pohodě. Ona totiž se naučila na čtyři, ale neuměla se opřít o tu slabší ruku, takže nelezla.

Právě na té rehabilitaci Ti můžou ukázat i cvičení, jak malého povzbudit, aby lezl a chodil, aniž by to zrovna musela být drastická Vojtovka.

No hlavně přeju, ať malý roste a sílí :-) A taky hodně sil Tobě s tím sezením a posazováním :roll:

Milada

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1027
27.5.08 06:51

Ahoj Kim,
také se přidávám k maminkám dětí, které byly hodně pozadu. Otáčení až po půl roce, plazení v 10 měsících alá Meresjev..... Pak mi ůplně přeskočil lezení po kolínkách (což je prý taky špatně) a začal obcházet v roce nábytek a ve 13 měsích první samosatné krůčky.

Těřka dupa z látkové pleny… :roll: :D . No co dodat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
27.5.08 08:27

Ti „chytří“ příbuzní si vždycky něco najdou! :roll:
Moje obě děti byli na látkovkách, mladší dřív po narození, než ten první.
Nikdy jsem děti neposazovala, dokonce jsem „buzerovala“ i to příbuzenstvo, když je měli snahu posazovat. První se sám po:,–(il asi kolem 9. měsíce, normálně při lezení po kolínkách. Samostatně chodit začal asi ve 14. měsících. Druhý si taky sám sedl asi v 8. měsíci a chodit začal v 11. měsících.
Myslím, že i ostatní látkařky potvrdí, že těžkou dupkou to nebude.

Asi bych být tebou taky zkusila tu neurologii. Čím dřív, tím líp.

Tak přeji pevné nervy!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
27.5.08 09:38

Nějak mi blbne odesílání, omlouvám se a mažu :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
27.5.08 09:39

Ahoj KIM, věřím, že se ti na neurologii nechce, ale raději bych tam být tebou pro klid duše zašla…
Tak držím pěsti, ať je to opravdu jen tím, že máš klidného prcka :wink:
Jo, my na látkovky (částečně) přešli cca před 14 dny, Tobíkovi to žádné problémy nedělá, leze a stoupá si úplně stejně, ať má látkovku nebo papírovku (na noc a na cesty) :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí