Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera má od malinka několikrát píchnuté ouško a nám doktor plavání jako takové nedoporučuje..Je jí už přes 5 let..Po píchnutí ouška platí režimová opatření až 3 měsíce - to je doba, kdy se ouško plně zhojí..
Neměla by se potápět - schválně se nepotápí, ale v létě na koupališti na skluzavce to uhlídat nejde..Když jdeme plavat někdy do krytého bazéna, má plaveckou čepici.
Lepší by bylo zavolat si přímo na ORL kam chodíte a ne sbírat rady tady po diskuzích..Každé dítě to má jinak a záněty středouší nejsou žádná sranda.
Nám tenkrát na ORL řekli, že kojenecké plavání nedoporučují a napsali to i do zprávy. Záněty teda měla opakovaně, pokud je to ojediněle, tak ty 2-3 měsíce..Pětiletá dcera už umí plavat, plavání kojenců není životní nutnost, neriskovala bych.
Me řikala Dr.po pichnuti za 5 dni na kontrolu a kdyz dobry, tak 14 dni neplavat. Zrovna zitra jdu s malou na kontrolu, pichli ji ousko na pohotovosti v noci ze stredy na ctvrtek.Tak uvidim co mi cerstve rekne.
@Bibiana 7 My chodíme po píchnutí ouška ještě na kontrolu cca za 2-3 měsíce a do té doby platí režimová opatření nepotápět hlavu - což na plavání kojenců nejde naplnit..Nejde o to, že by se dítě nemohlo vůbec koupat a plavat, ale aby se uši dostaly co nejméně do kontaktu s vodou..Při potápění jde taky o změnu tlaku v uších.
Pro naši dceru to teda platí obecně, protože měla zánětů více, ne všechny píchané.
@Jana206 Prosim vas a jste ockovani prevenarem? My ne a mala tez trpi zanety stredniho ucha ;(
Nam rekli 14dni…
Jinak prevenar nechrani před zanety ale před pneumokokem který ten zanet muze zpusobit…
@Kamka33 Ano,je očkovaná Prevenarem, už ve 3 měsících zároveň s hexou..
Na záněty středního ucha jako dítě trpěl její tatínek, v roce, kdy se narodila, byl jen základní Prevenar a rozbíhal se Synflorix - ten nám dr. nenabídla, ale některé děti 2008 už ho mají..Základní Prevenar chrání proti 7 typům pneumokoka, ale těch typů je mnohem víc(přesné číslo nevím)..
Dispozice jsou dědičné - bez ohledu na očkování..Taky pomalu zastávám názor, že mnohdy je to jen obchod se strachem a potřeba výrobců vydělat..Nejsem teda alternativní, očkujeme, ale s rozumem.
Nejstarší syn je očkovaný Prevenarem až později. Dostal jednu dávku myslím v roce a půl a zánět středního ucha NIKDY neměl, tím jsem si jistá..Nikdy před tím, ani nikdy potom..Je mu 8 a má jiný genetický základ..
Nejmladší dostala Prevenar 13 taky hned ve 3 měsících a zánět středního ucha měla taky - oboustranný, ale bez píchání, je jí rok a třičtvrtě. Takže taky genetické dispozice jako její sestra.
Ty dispozice souvisí s anatomií ve vnitřním uchu, která se dědí(např. kratší a širší eustachova trubice, zvukovod.
Malej měl pichane obě uši, měsíc po znovu. Očkování prevenar máme, ale ten nechrání proti všem zánětu. Do bazénu nám zakázal až na 3 měsíce, začátku jsem mu dávala i do vany koupaci čepici přes uši:-)
Tak jsme byly dneska na kontrole u nasi ORL. A rekla mi ze ousko uz ma hezky zhojene, ale protoze ma porad rymu, tak do bazenu jeste ne, az bude bez rymy. Koukla ji do obou usi, krku a nosu, zmerila sluch a hotovo. Ptala jsem se ji, jaj je to mozny ze starsi nema pichnute usi ani jednou a bude ji 7 a tahle mala prdola uz po 3 ve 2 letech a 4 mesicich. Poprve oboustranny zanet ve 4 mesisich. Podruhe jedno ousko v roce a ted taky jedno. Rikala ze k tomu proste ma sklony vic a nekdo min.Muze byt treba i geneticky. Je ale lepsi to pichnout nez kdyz to samo praskne, lip se to hoji a kontrola sluchu.Ze pry az se nauci poradne smrkat, bude to lepsi.
Tak snad jo.Jo a ockovany Prevenarem Jsme a ta starsi paradoxne neni.
Ahoj maminky. Prosim, 14. Našemu malému píchali bubínek. Teď v úterý nám řekli, že je wchojeny. A od 11. Dubna budeme chodit opět na plavání. Musím mít strach z vody kvůli malému, nebo nikoliv? Jsem mladá a poprvé v této situaci. Kdy jste začínaly vy ouško „máčet“ vodou? Tedy ty maminky, které byly tě stejné situaci. Děkuji vám