Do životopisu všechno?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
483
7.1.09 11:12

do životopisu všechno?

Ahoj holky,

prosím vás zkušené, je nutné psát do životopisu všechny bývalé zaměstnání? Já jen že toho mám docela dost, a mám strach aby to budoucí zaměstnance neodradilo. Těžko vysvětlovat že za mlada jsem zkoušena všechno možné na dobu určitou a jen na pár měsíců.
Chtěla bych práci kancelářskou, ale dělala jsem často i dělnici ( prostě za co je víc peněz ).
Díky za zkušenosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
421
7.1.09 11:22

Ahoj, když jsem se ucházela o místo sociální pracovnice, neuváděla jsem do životopisu, že jsem pracovala i jako číšnice a prodavačka. Psala jsem jen to, co souviselo se zaměstnáním o které jsem se ucházela. Pokud bude zaměstnavatel chtít vědět víc, zeptá se Tě při ústním pohovoru. Toť má zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1762
7.1.09 12:04

Já si tedy naopak myslím, že v životopisu by mělo být vše (třeba delší než tři měsíce, pokud to nebyla brigáda), protože zaměstnavatel má právo vědět, co jsi dělala před tím. Bohužel i to, že střídáš práci každé tři měsíce. Do motivačního dopisu pak můžeš uvést relevantní zkušenosti z oboru, o který se zajímáš. Zdá se mi blbé poslat životopis, kde třeba chybí dva roky.
To je ale můj názor.
 Halka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7553
7.1.09 12:22

Ahoj,

taky uvádím do životopisu všechny předchozí zaměstnavatele a není jich málo. Na ústním pohovoru vždycky vysvětlím proč a za jakých okolností jsem z daného místa odešla (třeba nepřidali mi peníze, které slíbili, firma pomalu ale jistě krachovala, nesedli jsme si s ředitelem atd.). V motivačním dopisu uvedu, proč chci pracovat u nich a jaké mám zkušenosti v tom daném oboru + poznámka, že u každého zaměstnavatele je vypsáno, co přesně jsem tam dělala.
Myslím, že to dělám dobře, většinou jsem práci získala. Mám tedy specifický obor, ale ikdybych čas dělala něco jiného, vysvětlím proč (víc peněz, blízko domova apod.). Všechno upřímně, po pravdě, žádné vymýšlení - to je nebezpečné, páč já jsem ten tip, že bych se do toho zamotala po první lži:-)
Tak doporučuju žádné zatajování, prostě narovinu:-)
Hodně štěstí s hledáním práce!
 P.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TAPTINKA
7.1.09 13:02

Ahoj !

Já uváděla všechno, problém to dělalo - přestože jsem pět let seděla na jedné židli za jedním stolem u jednoho šéfa. Firma se mezitím 4× přejmenovala, fúzovala apod a nepomohlo ani čestný prohlášení, potvrzení z pracáku atd.

Kamarád uvádí do životopisu poslední tři zaměstnání a bez problémů.

• Citovat
  • Upravit
18651
7.1.09 13:29

No tak já uváděla do životopisu i všechny brigády, které souviseli s nabízenou prací, prostě aby vidělil že to opravdu umím a mám o to místo zájem. Když to tam neuvedeš, tak ti to nebude časově sedět a může jim to být podezřelé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
421
7.1.09 13:29

Asi jsem se špatně vyjádřila, ale myslela jsem, že se bavíme o krátkodobých pracovních poměrech a brigádách, protože tazatelka píše, že se jednalo o práce na pár měsíců. Stejně jsem to měla já. Taky různé krátkodobé pracovní poměry a brigády mezi dlouhodobějšími pracovními poměry. Pokud byly mimo obor, neuváděla jsem je. Pokud bych ale mimo obor pracovala u jedné firmy třeba dva roky, tak to určitě uvedu. Je samozřejmě nesmysl, nechat tam několik let okno. To by si zaměstnavatel mohl říkat, kde se ty dva roky flákala :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
7.1.09 13:40

Jelikož jsem pracovala vždy v podobném oboru, uváděla jsem vše. VYstřídala jsem cca 5 firem, brali to při konkurzu spíš jako pozitivum, že jsem prošla tolik firem, kde jsem se na stejném postu setkala s různými druhy práce.
Ošemetné mi přijde uvádění znalosti jazyka. Někde mě odmítli a dali při stejných výsledcích přijímacích testů přednost uchazečce,která uvedla znalost AJ, kterou ovšem na své pracovní pozici následně vůbec nevyužívala (dozvěděla jsem se časem). Po této zkušenosti jsem si odvážně při dalším konkurzu jinam napsala, že angličtinou vládnu (kdysi jsem pracovala v zahraniční sekci obchodní firmy, kde jsem anglinu denně využívala, ovšem teď, po 6 letech doma je to horší :( ), ovšem v té firmě zase potřebovali naopak denodenní kontakt s jakýmsi irským dodavatelem, tak jsem upřímně řekla, že si na to netroufnu, ač jinak jsem měla znalosti a zkušenosti k dané práci a přijímající paní mě skoro přemlouvala, zda to nechci přecejen zkusit.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
7.1.09 14:08

Do životopisu patří všechno. Když tam necháš slepý místa, budeš akorát podezřelá. Ale chápu Tě, personalisti to časté střídání neradi vidí, ale já bych jednala spíš čestně, oni se Tě stejně na to zeptají, myslí-li jim to.

Tak si vyber, já bych na to v tvém případě šla asi kompromisem, uvedla hlavně to delší a pak k tomu přifařila ty středně dlouhé/důležité a něco málo bych zapřela. Také v životopise já uvádím měsíce - takže do toho se taky něco skryje.

Ale problém vyvstane na personálním oddělení, tam pak podepisuješ, že jsi uvedla vše po pravdě a tuším že jsou tam i ta přesná data, takže buď stvrdíš podpisem lež nebo to přiznáš. Někdy to jde, když už jsi přijatá, tak se v těch formalitách nikdo nehrabe. Ale může se Ti stát, že Tě vyberou, dojdeš si vyplnit dokumenty a vyplníš je po pravdě a vyhodí Tě za tu lži nebo prostě budeš lhát dál. Něco samozřejmě uhraješ na to, že jsi se spletla/něco zapomněla ale obávám se, že ne všechno.

Já mám jiný problém - natvrdo jsem zapřela, že studuji - a teď se bojím udělat si novou občankou s tím titulem.
Je tam přesně kolonka pro vzdělání - a to jak na v minulosti nedokončená tak pro právě probíhající.

Hodně štěstí a veř, že jsou i zaměstnavatelé, kteří přivítají člověka, který toho zkusil víc. Neer to jako svůj handicap.
S tím motivačním dopisem - také těžko radit, ale já bych se tam o minulých pracích nezmiňovala, pokud by se nevztahovaly k oboru. A osvědčilo se mi být spíše stručnější, hlavně o ničem neplkat a neomlouvat se.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
7.1.09 14:09

Jo ještě k té znalosti jazyků - jsem zvyklá na to, že se uvádí všechny, co umíš, už jen proto, aby zaměstnavatel věděl, na co s tebou může počítat a na co ne. Takže ty určitě uveď a k nim úroveň pokročilosti.

• Citovat
  • Upravit
20656
7.1.09 14:43

obecně se radí (mám zjištěno od holky z personálního, vytvářela jsem životopis pro manžela) uvádět všechny dosavadní zaměstnání, z kurzů a rekvalifikací pak jen to, co je v přímém vztahu k pozici o níž se ucházíš.
To, že něco vynecháš, může skutečně vypadat zvláštně, pokud tedy jde o delší časový úsek.
Možná že pokud máš během jednoho roku třeba 5 krátkodobých zaměstnání, tak dvě vynechat by nemuselo být až tak hrozné.

Nevím kolik ti je a ani kolika zaměstnáními jsi prošla, ale u nás v práci jsem viděla jeden životopis uchazeče o práci a uváděl vše od praxe při studiu až po současnost a za 20 let tam měl tabulku dlouhou na 2 A4 včetně prací v úplně jiných oborech a i krátkodobá zaměstnání.

K těm jazykům: doporučuje se udělat to formou tabulky se sloupci: Jazyk / Čtení / Psaní / Konverzace (Mluvení)
včetně uvedení - na prvním místě - Českého jazyka a napsat do závorky za to mateřština, pak další jazyky. Stupně znalosti pak oznámkovat jako ve škole od 1 do 5, s tím že u taulky uvedeš poznámku že 1=výborně, 5=základy

Víc mě nenapadá
Sandra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
7.1.09 14:50

Tak já něco přidám z pohledu personalisty :wink:

Do životopisu určitě napiš všechno, žádné zatajování nepůsobí dobře. Každého pak napadne, co všechno jsi ještě zatajila… Ano, je možné, že by se na to nepřišlo, ale co když ano? Náhoda je blbec… Já bych s takovým Damoklovým mečem do práce chodit nechtěla… Je to na tobě.

Při výčtu zaměstnání postupuj od nejnovějšího k nejstaršímu, u těch nejstarších stačí uvést jen dobu trvání prac. poměru, název společnosti a pracovní zařazení. Pokud budou personalistu zajímat detaily (náplň práce, důvod odchodu), zeptá se.

Pokud máš za sebou dlohodobé brigády, které mají souvislost s požadovaným místem, tak je samozřejmě uveď taky - nejlépe do samostatného oddílu, ať v tom není zmatek.

Hlavu vzhůru, určitě to nebude tak zlé, já sama mám v životopise taky pár kostlivců :wink: A pětiletá mateřská se tam bude obzvláště vyjímat :roll: (do bývalé práce se vrátit nechci a nemůžu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
7.1.09 15:32

se přiznám, že mateřskou jsem „obešla“ v životopisu tím, že jsem tam napsala poslední práci, datum, kdy jsem tam nastoupila a pak jsem dopsala „doposud“, což vlastně ani nebyla lež, protože i na mateřské jsem vlastně byla zaměstnána u předchozí firmy. No a pak už při pohovoru nebyl problém říci, jak se věci mají. Ale když jsem to posílala někam do neznáma, měla jsem větší šanci, než že to automaticky vyřaděj kvůli malým dětem… :(

• Citovat
  • Upravit
20840
7.1.09 16:35

Anonymní, přiznám se, že tohle je varianta nad kterou taky uvažuju - věřím, že při osobním setkání mám daleko větší šanci to místo dostat, než když do životopisu naférovku napíšu, že jsem posledních 5 let byla doma… Je to smutné, ale dvě malé děti jsou u nás stále důvodem k diskriminaci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
483
7.1.09 18:04

No a já myslela, že to že se na životopis nikdo neozval bylo tím že mám moc dlouhý seznam a ono to nejspíš bude víc tím že jsem na mateřské :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat