Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Panpanacek Pokud se s matkou nelze domluvit, tak jedině přes soud. Váhu konzultovat s doktorkou a s ospodem - měl by se zabývat i stravováním dítěte.
@Panpanacek píše:
Dobrý den, prosím o názor. Mám dvouletou dceru (14.2). S její matkou nežiji a dle dohody dceru mohu navštěvovat nebo si ji brát každou sudou sobotu 9-13hod. Tedy 4hodiny za 14 dní. Příjde mi to strašně málo. Výživné platím dle nařízení soudu. Bohužel poslední úprava styku soudem byla hned při prvním stání a od té doby se jedná vždy o společnou dohodu rodičů. Ovšem matka moc navyšovat nechce. Momentálně se dohadujeme zda mohu mít dceru o 2 hodiny déle. Tedy 1× 14dní/6hod. Velmi mne to trápí, i vzhledem k tomu, že dcera ve dcou letech váží 20Kg a to při normální výšce. Nemám absolutně kontrolu nad jejím zdravím. Pokud je vždy pro dceru něco nutné koupit, tak to koupit i mimo pravidelné výživné např: plenky, koupací oleje, speciální prací gel atd. Zkusíte mi prosím poradit? Díky Miloš
Miloši, záleží co chceš. dvouleté dítě může být klidně ve střídavé péči, nebo jen na ty 4 hodiny za 14 dní.
Pokud se nedokážeš s matkou domluvit, pak by to chtělo jí ještě před návrhem soudu navrhnout společnou mediaci. K soudu jen až když nebude zbytí. A na OSPOD počítej, že buď se na to vykašlou, nebo začnou pomáhat matce. Pro otce to není správný parťák. Jsou výjimky, ale velmi řídké. A bez dostatečného času s dcerou s váhou nic neuděláš.
@Panpanacek píše:
Dobrý den, prosím o názor. Mám dvouletou dceru (14.2). S její matkou nežiji a dle dohody dceru mohu navštěvovat nebo si ji brát každou sudou sobotu 9-13hod. Tedy 4hodiny za 14 dní. Příjde mi to strašně málo. Výživné platím dle nařízení soudu. Bohužel poslední úprava styku soudem byla hned při prvním stání a od té doby se jedná vždy o společnou dohodu rodičů. Ovšem matka moc navyšovat nechce. Momentálně se dohadujeme zda mohu mít dceru o 2 hodiny déle. Tedy 1× 14dní/6hod. Velmi mne to trápí, i vzhledem k tomu, že dcera ve dcou letech váží 20Kg a to při normální výšce. Nemám absolutně kontrolu nad jejím zdravím. Pokud je vždy pro dceru něco nutné koupit, tak to koupit i mimo pravidelné výživné např: plenky, koupací oleje, speciální prací gel atd. Zkusíte mi prosím poradit? Díky Miloš
To je málo i na kojence. ALe záleží, jaký máte vztah, jak jsi pracoval do ted, ale i na tom by se dalo zapracovat.
Moc bych se nehnala k soudu, protože ten to sice o kus prodlouží, ale zase zafiuje na hodně dlouhou dobu
Zkusila bych poradnu.
Ale jinak bych navrhla ted to prodloužit na 4 hodiny soboty, 4 hodiny neděle a v týdnu jedno odpoledne 3 hodiny. S kažou další návštěvou to prodloužit o půl hodiny. S tím, že do půl roku by mohla začít přespávat ze soboty na neděli. A ve třech letech už bych udělala klasiku ob víkend pátek po školce-pondělí ráno a jedno přespání v týdnu.
Ahoj, ohledně styku už vše zaznělo. Co se týče kontroly zdraví, tak jsi stále zákonný zástupce, takže pokud znáš pediatra, určitě se na něj můžeš obrátit a zajímat se i sám.
Podej návrh na soud na úpravu styku a rovnou do návrhu napiš, jak bys chtěl dceru vídat. A ta váha! Moje 6ti letá má 120cm a 18kg! Do návrhu můžeš i napsat, že máš důvodnou obavu o zdraví dcery
držím palce ![]()
Ještě mě napadá i možnost vzít dceru k uplně nestrannému pediatrovi a nechat si napsat ohledně váhy nějaký posudek, doporučení.