Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý den, prosím o názor. Mám dvouletou dceru (14.2). S její matkou nežiji a dle dohody dceru mohu navštěvovat nebo si ji brát každou sudou sobotu 9-13hod. Tedy 4hodiny za 14 dní. Příjde mi to strašně málo. Výživné platím dle nařízení soudu. Bohužel poslední úprava styku soudem byla hned při prvním stání a od té doby se jedná vždy o společnou dohodu rodičů. Ovšem matka moc navyšovat nechce. Momentálně se dohadujeme zda mohu mít dceru o 2 hodiny déle. Tedy 1× 14dní/6hod. Velmi mne to trápí, i vzhledem k tomu, že dcera ve dcou letech váží 20Kg a to při normální výšce. Nemám absolutně kontrolu nad jejím zdravím. Pokud je vždy pro dceru něco nutné koupit, tak to koupit i mimo pravidelné výživné např: plenky, koupací oleje, speciální prací gel atd. Zkusíte mi prosím poradit? Díky Miloš
Je to šíleně málo. Já si neumím představit, že bych měl syna jednou za 14 dní na víkend, jak bývá běžný rozhodnutí. Naštěstí to zatím řešit nemusím, ale občas mám pocit, že to k tomu jednou dospěje a budu chtít bojovat o svěření do péče a ne jen „návštěvy“ takže tvoje situace je ještě horší.
A mimo to - ani nevíš, jestli nemá nějakou zdravotní poruchu? To je fakt strašně moc. 20 Kg váží můj syn v 5 letech a to je na svůj věk vyšší a kde kdo už si myslí, že je školák.
Asi bych se obrátila znovu na soud, pokud s ex není domluva.
A uf 20 kg ve 2 letech je tedy brutální
To má moje 125 cm vysoká šestileťačka
Na to mít její zdraví pod kontrolou samozřejmě máš právo a trvala bych na tom, že chci dětského s nimi navštívit dětského lékaře.
@Panpanacek píše:
Dobrý den, prosím o názor. Mám dvouletou dceru (14.2). S její matkou nežiji a dle dohody dceru mohu navštěvovat nebo si ji brát každou sudou sobotu 9-13hod. Tedy 4hodiny za 14 dní. Příjde mi to strašně málo. Výživné platím dle nařízení soudu. Bohužel poslední úprava styku soudem byla hned při prvním stání a od té doby se jedná vždy o společnou dohodu rodičů. Ovšem matka moc navyšovat nechce. Momentálně se dohadujeme zda mohu mít dceru o 2 hodiny déle. Tedy 1× 14dní/6hod. Velmi mne to trápí, i vzhledem k tomu, že dcera ve dcou letech váží 20Kg a to při normální výšce. Nemám absolutně kontrolu nad jejím zdravím. Pokud je vždy pro dceru něco nutné koupit, tak to koupit i mimo pravidelné výživné např: plenky, koupací oleje, speciální prací gel atd. Zkusíte mi prosím poradit? Díky Miloš
pokud se nedohodneš s matkou, musíš přes soud. Pokud tam není nějaký zádrhel, o které jsi nenapsal, tak ti přiklepnou větší styk. Nicméně s tím, že by jsi nějak získal větší kontrolu nad jejím zdravím, bez spolupráce matky, bych až tak nepočítala. Co ti na její váhu řekne matka? nemá nějaký zdravotní problém? nebo je jen vypapaná?
@Panpanacek je to málo, a asi se budeš muset obrátit na soud
ovšem ani za víc hodin asi její zdraví neovlivníš, ale váha je brutální
@Panpanacek Podej navrh soudu na upravu styku. Dvoulete dite uz muze byt bez matky i cely vikend. Je to jen o zvyku.
Jedině soud, a to udělej, určitě dostaneš víc. A na dohodu nepřistupuj, řekni, že matka se dohodnout nechce, přiděluje ti 8 hodin za měsíc, že chceš přesně dané termíny. Dvouleté postupně zvládne celý víkend a ještě odpoledne v týdnu.
No s matkou jsme měli dost vyhrocené spory cca do 6měsíců dcery. Od soudu jsem v této době měl 1×14dní na 2hodiny a to za přítomnosti matky. Uplně nesmyslně. Ale přistoupil jsem na to. Aby si dcera začala na mě zvykat. Ted je ale všechno s dcerou uplně v pořádku. A i tak je 4hod 1× 14dní málo. Nechci to uplně tahat přes soud. Pokud požádám o radu OSPOD, tak mi paní řekně „no musíte se domluvit spolu“. Rada nad zlato. Co se týký váhy tak ano je to brutální. Dle matky je zdravá. Vím jenom o atopickém exemu, ktarý je ale již pod kontrolou a skoro ustoupil. Dle kontroly ve dvou letech je naprosto zdravá. Zkoušel jsem s matkou rozvést na váhu téma a bylo mi řečeno, že ji nepřekrmuje. Ovšem když je u nás, tak v klidu spořádá 2 plné misky polévky a druhé jídlo. Matka mi stejně může říci co chce, já to těžko ovlivním. A když ji mám u sebe, tak jsme venku co to nám čas dovolí, ale to je zatraceně málo.
@Panpanacek píše:
No s matkou jsme měli dost vyhrocené spory cca do 6měsíců dcery. Od soudu jsem v této době měl 1×14dní na 2hodiny a to za přítomnosti matky. Uplně nesmyslně. Ale přistoupil jsem na to. Aby si dcera začala na mě zvykat. Ted je ale všechno s dcerou uplně v pořádku. A i tak je 4hod 1× 14dní málo. Nechci to uplně tahat přes soud. Pokud požádám o radu OSPOD, tak mi paní řekně „no musíte se domluvit spolu“. Rada nad zlato. Co se týký váhy tak ano je to brutální. Dle matky je zdravá. Vím jenom o atopickém exemu, ktarý je ale již pod kontrolou a skoro ustoupil. Dle kontroly ve dvou letech je naprosto zdravá. Zkoušel jsem s matkou rozvést na váhu téma a bylo mi řečeno, že ji nepřekrmuje. Ovšem když je u nás, tak v klidu spořádá 2 plné misky polévky a druhé jídlo. Matka mi stejně může říci co chce, já to těžko ovlivním. A když ji mám u sebe, tak jsme venku co to nám čas dovolí, ale to je zatraceně málo.
ale pokud nechceš přes soud, tak ti tu stejně nikdo nic jiného neporadí, protože bez soudu to nemá bez souhlasu matky žádné řešení ![]()
@Keyllah Děkuji za radu. Také tuším, že to jinak nepůjde. Zkusím se poradit s právníkem, zda je možné u soudu nějak oštřit i tu váhu - např. častější dohled atd…
@Panpanacek píše:
@Keyllah Děkuji za radu. Také tuším, že to jinak nepůjde. Zkusím se poradit s právníkem, zda je možné u soudu nějak oštřit i tu váhu - např. častější dohled atd…
Máš velkou šanci na rozšíření styku, ale ošetřit váhu, to v reálu jen tak nepůjde. Pokud s tím nedá pediatr problém, matka taky ne, tak bohužel taháš kratší sirku. Navyš styk a pak s malou co nejvíc sportuj, běhej, nebo choď alespoň na procházky. Motivuj ji k pohybu
@Panpanacek píše:
Když nechceš přes soud a spolu se nedomluvite, tak se jdi pomodlit do kostela, třeba to klapne.
@Panpanacek píše:
@Uslava Dopadne to tak. Ne v nejhorší požádám soud.
Držím palce ![]()
Když se nedomluvíte, tak jedině přes soud. Aspoň 1×14 dní víkend a jedno odpoledne v týdnu. Váha je teda dost vysoká, tolik má můj nadprůměrně vysoký pětiletý. Kolik malá měří, jestli se můžu zeptat?