Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, musim kvuli lekum na par dni odstavit syna 3m. S kojenim jsme bojovali a poradne se rozkojili az ve 2m. Ted je ale na prsu furt. Bojim se jak to tech par dni zvladnem a jestli bude chtit prso i po tom. Máte nekdo zkusenosti? Odstav by mel trvat 120hodin.
Hm, to bude prekerka.
Hlavne psychika u syna, ty holt budes odsavat.
Drzim palce.
A neexistuje varianta léku vhodná pro kojici? Kolikrát bývá, jenže to by se lékař musel zamyslet a to se jim někdy nechce. Mám zkušenost, ze někdy na kojení vůbec neberou ohled a řeknou, ať proste odstavis, místo aby se znazili zapatrat po jiné alternativě ![]()
No, to ti bohuzel nikdo nerekne, nektere deti jakmile zjisti, ze lahvicka tece lepe, uz prso nechteji, u nekterych se to da kombinovat docela v pohode. Taky bych zapatrala, jestli prece jen neexistuje alternativa, hlavne, kdyz jsi 2 mesice bojovala…
Jinak na stránkách mamila.sk je dost podrobně vypsáno, jak je to s kterými léky a kojením, tak zkus pohledat tam. Jsou tam články i podle různých skupin léků a různých potíží.
Přesně tak… Zkus ještě zatlačit na doktora jestli by nešlo najít jinou variantu léku, která je slučitelná s kojením. Na 99 % si můžeš být jistá, že něco takového je a lékař je pouze neinformovaný/nechce se mu tím zabývat/nemá s tím zkušenosti tak ti radši řekne ať nekojíš. Zkus si ten lék najít v databázi Lactmed (hledá se tam podle účinné látky) nebo na té Mamile.
Jinak pokud by to náhodou fakt nešlo (tomu ale těžko věřit…), tak dokrmovat kalíškem, tedy ne flašku, ne stříkačku přes prst!!! - o té si spousta lidí myslí, že je ok/já to taky dřív netušila - bohužel i ta může narušit kojení, třeba kamarádka kvůli dokrmu v porodnici přes stříkačku pak málem nekojila
. Jak na kalíšek - na Mamile by měli mít video, ale osobně bych si raději pozvala LP, ať mi s tím pomůže na začátku… Ty v mezičase musíš pravidelně odstříkávat, ať se ti udrží laktace.
Taky sem to měla u syna, týden sem nesměla kojit. Já odzsvala a mlíko vylejvala (musela sem teda odsávat co nejčastěji, aby se pořád dělalo a byl to dost opruz), syn dostal láhev s um a pak vzal prso zas normálně dal a kojila sem dalšího půl roku, než sem chtěla odstavit dobrovolně.
@beruska9 píše:
No, to ti bohuzel nikdo nerekne, nektere deti jakmile zjisti, ze lahvicka tece lepe, uz prso nechteji, u nekterych se to da kombinovat docela v pohode. Taky bych zapatrala, jestli prece jen neexistuje alternativa, hlavne, kdyz jsi 2 mesice bojovala…
Existuju specialni lahvicky, ktere imituji prso.
@Yxc28 píše:
Přesně tak… Zkus ještě zatlačit na doktora jestli by nešlo najít jinou variantu léku, která je slučitelná s kojením. Na 99 % si můžeš být jistá, že něco takového je a lékař je pouze neinformovaný/nechce se mu tím zabývat/nemá s tím zkušenosti tak ti radši řekne ať nekojíš. Zkus si ten lék najít v databázi Lactmed (hledá se tam podle účinné látky) nebo na té Mamile.Jinak pokud by to náhodou fakt nešlo (tomu ale těžko věřit…), tak dokrmovat kalíškem, tedy ne flašku, ne stříkačku přes prst!!! - o té si spousta lidí myslí, že je ok/já to taky dřív netušila - bohužel i ta může narušit kojení, třeba kamarádka kvůli dokrmu v porodnici přes stříkačku pak málem nekojila. Jak na kalíšek - na Mamile by měli mít video, ale osobně bych si raději pozvala LP, ať mi s tím pomůže na začátku… Ty v mezičase musíš pravidelně odstříkávat, ať se ti udrží laktace.
No jenze pro ty doktory to taky neni jednoduche, zadne testy se na kojicich zenach nedelaji. ![]()
Ja uz bohuzel leky pro kojici mela a nezabral. Tak musim vzit tu horsi variatnu
no snad to nejak zvladneme. Jsou to kortikoidy na jednorazovou aplikaci, ale prej se nema kojit jeste 5 dni potom.
@Terezaa61 Tak držím moc palce, ať léčba zabere a vše proběhne hladce!
Akorát bych teda určitě neblbla s flaškou, ani tou rádoby pro kojené děti, ale zkusila to fakt s tím kalíškem, ten přisátí nepokazí. U lahve je to vabank… Jako jo, bude to s tím spousta crcání, ale tak je to jen na 5 dní, to stojí za to to zkusit
.
@Yxc28 ano kalíšek znám od laktacni poradkyne co me rozkojila
mam ho doma, ale jeste jsem nezkousela. Tak zkusime
snad to zvladneme.