Dodržujete vánoční tradice?

1096
6.12.16 11:19

Dodržujete vánoční tradice?

Jen tak že zvědavosti se ptám, co všechno vánočního podnikáte s dětmi, třeba nasbiram i další tipy;) My stavíme rodinný Betlém, vyprávíme si o Ježíškovi, trháme Barborky, pečeme cukroví a vánočku, samozřejmě včera byla svatá trojice, vyrábíme adventní věnec a zapalujeme na něm svíčky, každý rok vyrobíme několik ozdob na stromeček, malá má vyráběný adventní kalendář, kolekci na stromeček teda kupujeme, do oken světýlka věšíme, dáváme na zahradu krmítko a pozorujeme ptáčky, chodíme se dívat na vánoční trhy do města a po výstavách jesliček a ozdob, za tradiční už skoro považuju i mikulášský jarmark v Toulcově dvoře. Na Štědrý den já se postim, rodina neee;), zpiváme a hrajeme koledy, schováváme šupinu a pouštíme svíčičky na vodě. Celá rodina 10 lidí se sleze u nás, máme největší dům;) Druhý den jdeme do kostela na mši. Skoro mě mrzí, když se třeba dozvídáme že u některých známých s dětmi je to jen o televizi, darkach a žranici. co si ty děti budou pamatovat výjimečného? my třeba ani nepoustime štědrovečerní pohadku, nejsme vetsinou zdaleka hotovi s rozbalovanim dárků, jedeme pomalu, každý si vsichni pěkně prohlíží, ocichaji, přečtou anotaci a tak;)jak to máte vy, co si pamatujete z dětství a co se ještě dá vymyslet?;)
Edit pro rejpaly:nemá to být chlubení a přehlídka toho co všechno stihnem, ale spíš toho, co se dá podniknout;)ráda si vyměním tipy s maminka mi, kde to třeba vidí podobně jako my- tvořivě apod;)

Příspěvek upraven 06.12.16 v 11:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Padme93
6.12.16 11:33

A je nutné, aby si děti pamatovaly výjimečné Vánoce? Né každá rodina ty Vánoce tak hrotí, pro někoho je to prostě jen volno a chce si ho užít v klidu, aniž by musel dodržovat nějaké zvyky, které mu stejně už nic neříkají a ani ho to nezajímá.

• Citovat
  • Upravit
5730
6.12.16 11:35

Asi tak polovinu z Tebou vypsaných věcí nepovažuji za vánoční tradice. :lol: Třeba to krmítko, světýlka v oknech (fuj - nemám to ráda) :), Mikuláše s Vánocemi také nespojuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5314
6.12.16 11:35

My pečeme cukroví, vánočku a štolu, vyrábím věnce, zdobíme okna, chvojí do váziček a na parapety, adventní kalendář jsem dětem také letos vyrobila, barborky jsme bohužel nestihli :-( Na štědrý den pouštíme koledy (na zpěv bohužel nemám vlohy, takže jen decentně s dětmi, aby se nějaké koledy naučily :mrgreen: ) večeříme kapra, každý má šupinku pod talířem. Letos chceme zavést novou tradici - zajít s dětmi o štědrý den nakrmit zvířátka do lesa. A svíčky po vodě jsou dobrý nápad, to bysme mohli také zavést. Také se snažím nemít vánoce jen jako „konzumní svátek“ plný shonu, ale dát jim pro děti trochu kouzla, pocitu, že celá rodina je pohromadě a letos (dětem bude 3,5) už do toho zapojím i trochu povídání o Ježíškovi, Betlémě atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6499
6.12.16 11:37

Vánoce jsou pro mě pocit, který cítím uvnitř. Chci v tu chvíli být s rodinou, užívat si jen ten okamžik a cítit se šťastná. A je mi jedno, jestli je to u pohádky nebo v lese u krmelce, kam nás bral náš táta, když jsem byla malá. Chtěla bych mít Vánoce napořád, vnést to kouzlo z nich do každého dne svého života.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5730
6.12.16 11:38

Mimo to vypsané mě napadá, že chodíme na Rybovu mši.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1096
6.12.16 11:41

@Popokatepetla
Je, to je hezké s těmi zvířátky v lese! Tak jsem tuhle diskusi přesně myslela, přijít třeba i na něco nového;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1096
6.12.16 11:46
@kdochcekam píše:
@Rezii Ta to máte krásné…a ty bys ještě ráda nějakou inspiraci na novinky? :jazyk:
My během adventu máme doma vyrobený věnec, děláme perníčky a cukroví, Máme výzdobu kde se co dá, schovávám i ozdoby vyrobené dětmi když byly malé, při zdobení stromečku jim vyprávím odkud která ozdoba je…rozesíláme vánoční pohledy poštou, ve vaně máme kapra, jdeme na Vánoční trhy a smějeme se tomu, jak mě děti přemluvily na ruské kolo a já málem zvracela…jíme jedlé kaštany a jdeme na betlém, na Štědrý den voláme babičkám a přejem klidné svátky, zdobíme strom, postíme se(jen vývar). Pak se nastrojíme, a po večeři (kapr, řízky, salát)pouštíme lodičky, krájíme jablíčka, máme zlaté prasátko z citronu, jak zazvoní Ježíšek, tak zpíváme u rozsvíceného stromečku koledy a potom rozbalujeme. Miluju vánoce

Kdo vám kapra picne? U nás nejsou lidi;) vidíš jablíčka nekrájíme, bojím se křížku…jinak díky. Jo inspirace není nikdy dost, něco se dá i obměňovat..taky milujem vánoce;) mrzí mě třeba že se o štědrém dnu nechodím projít, jen přát sousedům. Nestíháme;) někdo prej chodí i do zoo, taky hezká tradice ale neumím si představit, je frmol;)

Příspěvek upraven 06.12.16 v 11:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7776
6.12.16 11:48

@Padme93 Každá rodina to tak nehroti, někteří rodiče totiž radši sedí od rana do vecera na emiminu a tvrdí, že jejich děti vlastně žádné tradice nezajímají. Tak ono je snazší je posadit před televizi, že. Místo toho, aby se snažili Vánoce udělat ješte krásnější a něco dětem předat. Pak ani spousta dětí nevi, proč se vlastně Vánoce slaví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1096
6.12.16 11:55
@Padme93
@malinika píše:
Asi tak polovinu z Tebou vypsaných věcí nepovažuji za vánoční tradice. :lol: Třeba to krmítko, světýlka v oknech (fuj - nemám to ráda) :), Mikuláše s Vánocemi také nespojuji.

Pravda ptáčky krmíme celou zimu, ale vánoce mám spojené s tím že začínáme;) světýlka jsou spíš ulitba dcerce děti to mají rády. Zákaz blikacich;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7776
6.12.16 11:56

@Rezii Jinak zakladatelko, tvoje děti mají určitě krásné Vánoce. S našima jsme měli také tradice, které jsme dodržovali a určitě ty Vánoce byly o to hezčí. Ne jen si rozervat po večeri dárky. Tvoje budou mít krásné vzpomínky. :kytka:
Jinak my jsme tedy lili olovo, dělali Vánoční ozdoby ze slámy, lodičky ze skorapek od ořechů, krajeli jablicko, delali domací praníčka, krmili jsme zvířátka v oboře, kdo chtěl se postil, stromeček se zdobil na štědrý den ráno a to výhradně my tři děti. Večer se otvírala ventilačka, aby mohl Ježíšek přiletět. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1085
6.12.16 11:57

Venec, cukrovi, supina z kapra, veceret zaciname, kdyz vyjde prvni hvezda na obloze, jako prvni chod mame oplatku, kterou si vzajemne namacime do medu, deda precte pribeh o narozeni Jezise v Betleme, pak se rozdaji darky a v sedm pohadka na jednicce :) jeste krajime jablka a kdyz zjistim, ze nekdo z okoli by mel byt na Stedry den sam, tak ho k nam pozvu, tohle jsou svatky, kdy maji byt lide spolu. Driv jsme chodili na pulnocni, ale ted mame male deti, tak pockame, az trochu povyrostou. Jo a zapomnela jsem na jmeli :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
6.12.16 11:58

@Aotearoa ehm..a proč se teda slaví Vánoce? Ježíšek se o Vánocích vůbec nenarodil a o slunovratu dětem nikdo nevypráví :think: :nevim:

• Citovat
  • Upravit
7250
6.12.16 11:59
@Rezii píše:
Kdo vám kapra picne? U nás nejsou lidi;) vidíš jablíčka nekrájíme, bojím se křížku…jinak díky. Jo inspirace není nikdy dost, něco se dá i obměňovat..taky milujem vánoce;) mrzí mě třeba že se o štědrém dnu nechodím projít, jen přát sousedům. Nestíháme;) někdo prej chodí i do zoo, taky hezká tradice ale neumím si představit, je frmol;)Příspěvek upraven 06.12.16 v 11:50

chce to vsechno pripavit predem. u nas se na Stedry den dela navever jen polivka a smazi rizky. jinak je vse hotovo.ale ten frmol predtim :roll: to uprimne nesnasim. letos jdeme do zoo anebo do lesa s nadilkou pro zvirata. mrknout se na betlem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5730
6.12.16 12:01

@Aotearoa Hele, nasávej atmosféru a nebuď jedovatka. ;) Každá rodina má prostě jiný životní styl a jiné prioririty, v případě Vánoc může i jen věřit v něco jiného.
Důležité je, že v té rodině funguje pospolitost a pohoda a je vesměs jedno, jestli se Štědrý den bude odehrávat před televizí a nebo v lese na pasece.
Bohužel vím ve svém okolí o opravdu nefunkční rodině, kde tohle všechno bude nejspíš chybět - kde děti místo dárků dostanou nejspíš pár facek - kdo ví, jestli budou mít alespoň pořádnou večeři. V každém případě, rodiče si určitě nezapomenou koupit karton cigár. Takže toto jsou děti, které nejen že neví, PROČ se nějaké Vánoce slaví, ale ony ani neví, ŽE se vůbec Vánoce slaví. Těch je mi skutečně líto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová