Dohoda o převodu rodičovské dovolené na manžela
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
dohoda o převodu RD
Holky poraďte, prosím…
Chtěli bychom se s manželem na RD vystřídat – s tím, že já o ní zažádám a pak ji od dalšího následujícího měsíce převedu na něj…ale ta baba tam, mi řekla, že kvůli tomu převodu RD se musí sepsat nějaká dohoda… Formulář pro to jsem na netu nenašla, co by tam mělo být, popř. jak jste to udělaly vy?
Předem mockrát díky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj, my tohle budeme teprve podnikat ale na sociálce mi řekla, že je to jednoduché a že vyplním jen jeden formulář navíc a ten potvrdí příteli v práci.
Je to ten samý formulář co jsi vyplňovala Ty.
O žádný dohodě mi nic neřekla.
U nás byli teda velmi vstřícný a sama mi to nabídla.
Půjdu tam ale až v září, tak teď vím jen tak okrajově co a jak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,já sem takový papír taky musela mít,ale to bylo při převodu peněžité pomoci v mateřství a ne při rodičovském příspěvku.
No nejspíš chce asi tuto dohodu:
Písemnou dohodu mezi matkou dítěte a otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila. V dohodě musí být uveden
den, od kterého bude pojištěnec o dítě pečovat a den porodu. Tuto dohodu lze uzavřít s účinkem na dobu nejdříve od
počátku 7. týdne po porodu dítěte. Podpis matky dítěte na dohodě musí být úředně ověřen nebo ověřen okresní správou
sociálního zabezpečení, popř. jiným orgánem nemocenského pojištění. Dále musí obsahovat prohlášení matky, ke kterému
dni přestala pobírat peněžitou pomoc v mateřství. Dohodu lze zrušit jednostranně, ověření podpisu matky dítěte platí
i zde.
Tu jsem si vytvořila sama,to zvládneš.Podpis mi ověřovali přímo na úřadě.
- Citovat
- Upravit
Ahojky!
My jsme napsali s manželem tuto dohodu a úplně to stačilo.
Dohoda o předání dítěte do péče
Podepsaná jméno matky, nar. datum narození matky, bytem bydliště předá své dítě, jméno dítěte, narozené dne datum narození dítěte, do péče jeho otce jméno otce, nar. datum narození otce, bytem bydliště otce ode dne 6.4.2010
Podpis:
jméno matky jméno otce
V Olomouci dne 1.4.2010
A podepisovala jsem se až před úřednicí, aby to měli ověřené. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Máme to za sebou, manžel by měl vyplnit žádost o rodičovský příspěvek, kterou jsi vyplňovala i ty a ty bys měla vyplnit změnový list /tuším že tak se ten formulář jmenoval/, kde uvedeš, k jakému datu končíš pobírání rodičovské dovolené. Nic jiného by chtít neměli, já bych teda dohodu o předání dítěte do péče považovala za přinejmenším podivnou a téměř diskriminační, protože nárok na dávku státní sociální podpory, kterou je rodičovský příspěvek, má rodič, který osobně, řádně a celodenně pečuje…, přičemž rodič si může dokonce přivydělávat, v tom případě musí péči o dítě zajistit jiná zletilá osoba. V zákoně je rodič, nikoliv matka, takže otec dítěte má stejná práva jako matka a tudíž by měl vyplnit stejnou žádost jako ona. Problémy spíš bývají v zaměstnání otce, tam na to nebývají zvyklí a u nás to bylo tak, že jsem přítelovu zaměstnavateli musela vysvětlovat, jak má postupovat a co po něm může chtít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
mirkar píše:
Máme to za sebou, manžel by měl vyplnit žádost o rodičovský příspěvek, kterou jsi vyplňovala i ty a ty bys měla vyplnit změnový list /tuším že tak se ten formulář jmenoval/, kde uvedeš, k jakému datu končíš pobírání rodičovské dovolené. Nic jiného by chtít neměli, já bych teda dohodu o předání dítěte do péče považovala za přinejmenším podivnou a téměř diskriminační, protože nárok na dávku státní sociální podpory, kterou je rodičovský příspěvek, má rodič, který osobně, řádně a celodenně pečuje…, přičemž rodič si může dokonce přivydělávat, v tom případě musí péči o dítě zajistit jiná zletilá osoba. V zákoně je rodič, nikoliv matka, takže otec dítěte má stejná práva jako matka a tudíž by měl vyplnit stejnou žádost jako ona. Problémy spíš bývají v zaměstnání otce, tam na to nebývají zvyklí a u nás to bylo tak, že jsem přítelovu zaměstnavateli musela vysvětlovat, jak má postupovat a co po něm může chtít.
Ta dohoda o předání do péče je nutná při nástupu otce na PPM, to je uvedeno přímo v zákoně, ale v případě převodu rodičovského příspěvku nemají nárok ji chtít.
Je fakt, že v zaměstnání na to zvyklý nejsou, ale zas RD se neváže na RP a mají povinnost otci RD umožnit i když budeš na RD i ty a mít RP na sebe. Pravda, málokdo si může finančně dovolit, aby byli oba rodiče doma, ale zákon to umožňuje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jj, to je pravda. My jsme o téhle variantě dokonce uvažovali, přítel totiž mohl mít finančně výhodnou brigádu, tak jsme přemýšleli o tom, že by na RD nastoupil dřív, než já do práce. Ale nakonec to dopadlo jinak, já šla do práce o 14dní dřív, než na RD nastoupil a hlídaly nám babičky. Ta 14-denní pauza se taky nejdřív jeho zaměstnavateli a ÚP moc nezdála, ale nakonec se to vyřešilo. Já už jsem celkem zvyklá, že si vše musím nejdřív nastudovat sama, pak všem vysvětlovat a stát si na svém. Stejné to bylo při mém nástupu na PPM 14dní před termínem porodu, navíc na přelomu r. 2008 a 2009, to jsem si dokonce dopisovala i s MPSV.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Super odkaz,tento max příští měsíc mne to čeká s manželem,nemám totiž právo volby a manželovi,by to mohlo projít
.Vše tam je úplně super popsaný.Moc děkuju ![]()
- Citovat
- Upravit
Ahoj holky a nevíte jestli tenhle převod půjde i v roce 2012?
Potřebuju aby manžel šel na mateřskou a dal 2 letou variantu a za tyden o napsal na mě,jsem ted na 1.mateřský a v březnu jdu na druhou. Při prvním těhu mě propustili ve zkuš.době,takže bych těď měla 4 letou rodič. ![]()
- Citovat
- Upravit
Ahoj, tak to by mě taky opravdu zajímalo..pokud bys to zjistila dříve než já, napiš prosím
díky
- Citovat
- Upravit