Dojídání po všech

4.1.24 09:08

Dojídání po všech

Ahoj, jen téma na zamyšlení. Už před dětmi jsem moc nechápala maminky, které si třeba v restauracích neobjednaji jídlo pro sebe a jen čekají, co děti nesní a to po nich dojí. Kolegyně v práci třeba běžně i doma dala svým malým dcerám každé čtvrtku kuřete a pak to po nich dojídala totálně rozhrabané žejo. Místo aby si sama dala čtvrtku a tu druhou jim obrala a rozdělila. I na IG si u různých mamainfluencerek všímám, že objednají 2 jídla dětem a máma pak jen dojí, co zbyde, misto aby si objednala pro sebe porci a pro ně jednu napůl nebo 2 dětské. Jak tohle máte vy?
A proč píšu v nadpisu Dojidani po VŠECH? Na Nový rok jsem se 2 dny dělala se svíčkovou, těšila jsem se na ni jak si smlsnu :mrgreen: máme 2 malé děti, takže teď většinou nandam jídlo dětem a chlapovi a já pak jím sama v klidu až po nich. Prostě radši si dám pozdějš a sama, ale prostě v klidu. No a k věci. Chlap si poručil víc knedlíků než normálně, že se těší na svíčkovou. Jenže pak nesnědl vše, nechal asi 2 knedlíky, kousek masa a trochu omáčky. A prej „nechceš to po mě dojíst? Přidáš si jen na ten muj talíř pár knedlíků a omáčky…“ Že prej je škoda to vyhodit, že svíčková byla dobrá. Jako wtf? Já se 2 dny dělám se svíčkovou, abych pak jen po někom dojídala? Nebo si na jeho talíř k těm 2 studeným knedlíkům další 2 přidala a hlavně že se to nevyhodi? Tak jsem po něm jen štěkla, že si vezmu normálně svuj čistej talíř a nandam si normálně svoje teplý jídlo a nebudu po někom dojídat. A že si to holt buď dojí pozdějš a nebo se to vyhodí, mohl si říct míň a pak si přidat. Pak ze mě ještě pod fousama vyletělo něco o tom, že to, že jsem máma neznamená, že jsem nějaká podřadná dojídačka, která po 2 dnech u plotny bude čekat, co kdo nedojí. On se mě totiž na tohle neptal poprvé, už pár dní zpátky tohle několikrát pronesl. Prostě ví, že jim pozdějš a budu si jídlo teprve nandavat, tak přece si můžu jen přidat na jeho talíř když to nesnědl.
Děkuju pokud jste dočetli. Pro někoho kravina, ale mě se tohle prostě dotklo, kor když to nebylo poprvé. Jak kdyby máma neměla právo na svoje teplý jídlo na svym čistým talíři :roll: Chápe mě někdo? Jak byste reagovaly vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
59512
4.1.24 09:16

Nedojídám a hlavně nesnáším aby mne kdokoliv šahal do jídla :poblion:. manžel by tohle nikdy neřekl, naopak on si vždy nepochopitelně vezme menší kus masa, Taky nechápu proč to ty mámy dělají, úplně se degradují že to uvaří a pak jí zbytky. dětem jsme vždy nandala tak aby to dítě snědlo, nemám ráda plýtvání jídlem. Ale jak už to někdo nakousl tak bych to do pusy nedala :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
4.1.24 09:16

Že nechápeš ty ostatní, to je irelevantní. Každý to dělá tak, jak mu to vyhovuje. Někomu vyhovuje dojídat, někdo potřebuje potřebuje svoje jídlo a svůj rituál. Netřeba kvůli tomu hysterčit a ani nikoho odsuzovat. Příště se dvakrát nadechni a pak manželovi v klidu a s úsměvem vysvětli, že se těšíš na svůj vlastní talíř a chceš si jídlo vychutnat. To brblání pod fousy je něco, co do slušné konverzace nepatří. Svůj postoj mu přece můžeš vysvětlit normálně bez pasivně agresivních projevů. Já nesnáším, když mi někdo ujídá z talíře nebo ukusuje chleba. Vždycky se ptám ostatních, jestli jim nemám nachystat taky. Když nechtějí, jejich věc, ale z talíře jim prostě nedám. To je zas můj rituál. Ale proboha, komunikuj bez té hysterie, vždyť je to zbytečný….

• Citovat
  • Upravit
17311
4.1.24 09:25

Já třeba nesnáším plýtvání jídlem, takže pokud už žena nemůže a trochu to ještě vypadá jako porce jídla, v klidu to dojím. Ona po mně občas taky. V zahraničí, v místech kde je to běžné si objednáváme více menších porcí jídel a jíme ze všech talířů. Takže já osobně tvé fobii moc nerozumím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81571
4.1.24 09:27

Na dovolené si běžné objednávané každý něco jiného a dva mansi talíře k tomu a bereme si podle chuti. Třeba v Řecku je to úplně normální zpusob.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1353
4.1.24 09:28

Uplne s tebou souhlasím. Dojidat po manželovi to mi přijde je horší než po tom malém dítěti, ale ani jedno nedelam :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14948
4.1.24 09:30

Samozřejmě si objednam svoji porci a maximálně dávám od sebe miminu :lol: co si objednam, to si snim, případně pokud je jídlo ještě teple a dite už nechce, snim i to, pokud mám místo. Ale vystydle jídlo vyhazuju. Čili klidně něco dojim, pokud je to ještě v pořádku (teple a nevypadá to, jako ze už to někdo jedl), ale ohrivane jídlo nejim, to se mi ekluje. Doma si nandam svoji porci, dávám od sebe nejmensimu (jeden rok), starší tříletý dostane na svůj talirek a ji plus minus sam, ale někdy chce dávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
4.1.24 09:35

@Kuliferda89 Podle me nejde u tebe az tak o tu svickovou. Spis mam dojem, ze se citis v rodine podradna.

Jinak ano, syna mam uz sestileteho, takze ten uz si sni celou porci, ale dcera je protivne batole, a vetsinou to dopadne tak, ze kor v restauraci do neceho trikrat hrabne a odejde. Mockrat jsem se spalila, objednala si taky svoje jidlo, pak tam byla druha porce, kterou do sebe uz nikdo nezvladl dostat.

Vetsinou si objednam neco, co chci ja i dcera, ona se v tom trochu pohrabe nebo mi ji na kline, a ja to pak dojim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
4.1.24 09:35

Nevšímej si druhých. Starej se o své. Jsem hodně vybíravá v jídle. Moje tři děti nejsou tak vybíravé, jak je jejich máti :pankac:. Už to jiné nebude. U nás něco dojídá manžel. On není vybíravý. Co jím, tak klidně dojím.
V restauraci si sice objednáme každý svoji porci. Ale rovnou dospěláckou porci necháme děckám rozdělit na dva talíře, když není v jideláku rovnou dětská verze. Protože ani jeden velkou porci nesní. Většinou si vybírají stejné jídlo. Pizzu atd. si necháme zabalit sebou, co nesní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5316
4.1.24 09:37

Mám dvojčata, do restaurací jsme s nimi, když byli malí, moc často nechodily. Ale když už to šlo, vždycky jsem jim objednávala jedno dospělé jídlo dohromady (s talířem navíc) a sobě svoje vlastní. Jo někdy se stalo, že se třeba nakonec jednomu z dětí víc líbilo to moje, tak já jedla půlku svého a půlku z toho pro děti :mrgreen: ale to mi nevadí. Stejně tak manžel (i když tam méně často, on rád pálivé jídlo)
Doma jíme společně. Takový to - nejdřív ať se nají děti a já až potom, nemám ráda. Chci, aby si moje děti vypěstovaly zdravé stravovací návyky a k tomu podle mně patří i to, že vidí svoje rodiče normálně jíst.
Když nechají děti zbytky, tak to dle situace buď někdo dojí, nechám jim to na později, nebo to vyhodím, pokud jde o pár soust :nevim:
V situaci, co popisuješ, že se stala s manželem - já bych ty dva knedlíky klidně dojedla :nevim: kdyby se stalo, že z nějakého důvodu jím až později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
4.1.24 09:37

Mne nejvic vyhovuje nandat jidlo na stul a kazdy at si nanda kolik ceho chce. Je to uplne idealni system, delam to tak doma i v cizine, kde to jde. Ja po nikom nedojidam, dojidani po detech jsem si ve vlastnim zajmu zakazala, je to zarucena cesta k nadvaze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3847
4.1.24 09:40

Nechápu, cítil bych se jak podřadnej pes. To jako na tom Instagramu matka čumí na dvě děti jak jí a před sebou má prázdno? To je psycho, fakt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2559
4.1.24 09:46

Doma si každý dojídá své později. V restauracích vždy vzájemně ochutnáváme, málokdy máme stejné jídlo. Občas dokonce plánovaně vybereme jídla, která chceme ochutnat a pak je jíme společně.

Co ale nechápu a myslela jsem, že skončilo s našimi babičkami, je to, rodina jí společně u stolu, ale matka sama a později. Za mě to vypadá jako kdyby se cítila jako služka nebo měla PPP a rozhodně je to hodně divný příklad pro děti. Moje babička vždycky říkala, že na ní nezáleží a sní si něco později, co na ní zbyde :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7750
4.1.24 09:47

@Kuliferda89
My v restauraci někdy dáme dceři od nás kus masa, brambor… ale vyžádám si malý talířek, ale když si nikdo neojedná co by ona jedla tak ji objednám dětskou porci řízku bez přílohy, brambor má vždy někdo a ji stačí jeden dva brambory :D. Neobjednávám si podle dcery… do restaurace jdeme málokdy takže když už chci si dát dle svého i ostatní členové rodiny.
A jiank já zase nechápu u tebe co děláš dva dny na svíčkové… a nechápu proč nejíte dokupy jako rodina… pak by se ti nestalo že bys neměla nabrané své čisté jídlo, na čistém talíři :D. My když se sejdeme doma všichni i ted mezi svátky, víkendy jíme u stolu všichni dokupy je to příjemné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7890
4.1.24 09:56

Nečekala jsem nikdy na zbytky.
Ani jsem nejedla později než ostatní.
Ani jsem nenechávala manželovi lepší maso, to taky někdo dělá.
Když jsme byli všichni doma, jedlo se společně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí