Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky,
potřebovala bych radu. Dcera 3 měsíce je nemocná a odmítá láhev - jakoukoliv. Je částečně kojená a dokrmovaná Calmou. (50/50). Laktace se mi nikdy nerozjela naplno.
Bohužel mi teď již 5. den odmítá pít z láhve. Prso jí samozřejmě nestačí, tak má hlad. Rozhodla jsem se pro suplementor. Mám k němu ale pár otázek, proto prosím maminky, které mají zkušenost
'Děkuji za reakce ![]()
AhOJ, já jsem ho chvíli používala, ale pro mě to bylo hrozně náročné, takže jsem to s tím suplementorem vydržela jen 2 dny..
1.kojila bych jednou s, jednou bez, protože mít co 2 hodiny nachystaný (umytý, čerstvě naplněný suplementor je docela náročné), do toho odstříkávat apod
2. druhá hadička se vyvěsí (nahoru třeba na rameno), pokud si to správně vybavuju
Hodně síly, já jsem pak dokrmovala UM - Calmou (odstříkávání bylo pro mě taky náročné
) a taky kojila.
Teď (je tomu týden) syn (14m) už UM odmítá a pořád kojím (+ normální strava) ![]()
Takže to někdy jde vybojovat UM + kojení. Pak nebudu moct odstavit ![]()
Ty ja bych asi rekla, jak @AdaAda s nim, na dalsi kojeni bez, pokud bude mimcu stacit davka od tebe.Kdyz ne, tak se supl. pokazde. S hadickou neporadim, uz si to nepamatuji
.Ale teda drzim palce, protoze ja to po dvou dnech hodila do riti a vice se zamerila na odsavacku.
Holky je problém, že mléka mám málo od porodu. - nakojím jen okolo 50ml z obou
(nesčetněkrát jsem zkoušela navýšit častým kojením, odsáváním a homeo atd. Div jsem se nestavěla na hlavu)
Takže ona potřebuju opravdu na každé krmení dokrm. Jenže jak píši, tak pátý den nechce lahev.
Ted jsem poprvé nakrmila se suplementorem, vypila obě prsa a pak 50ml ze suplementoru. A nebyly mi jasné ty dvě otázky co jsem vložila.
Já v podstatě ted jinou možnost nemám. Nemůžu jí nechat jen o 50ml ode mě. Musím do ní nějak dostat víc.
@Měsíčnička tak v tomto případě bych dala vždy suplementor, s tím že chvíli by sála jen z prsa a pak bych jí dala i tu hadičku
@Měsíčnička píše:
Holky je problém, že mléka mám málo od porodu. - nakojím jen okolo 50ml z obou(nesčetněkrát jsem zkoušela navýšit častým kojením, odsáváním a homeo atd. Div jsem se nestavěla na hlavu)
Takže ona potřebuju opravdu na každé krmení dokrm. Jenže jak píši, tak pátý den nechce lahev.
Ted jsem poprvé nakrmila se suplementorem, vypila obě prsa a pak 50ml ze suplementoru. A nebyly mi jasné ty dvě otázky co jsem vložila.Já v podstatě ted jinou možnost nemám. Nemůžu jí nechat jen o 50ml ode mě. Musím do ní nějak dostat víc.
a nezkusila si jiny savicky na lahvicku
?Moje do puse nestrcila Avent, byla jsem zoufala, zkusila jsem i nejaky spesl co napodobuji bradavku a nakonec pila jen ze savicky od MAM
.No, ja bych prvni dala prsa vypit a pak supl. at ti ty prsa co nejvic vypije. Jinak, drzim palce. Prosla jsem si tim taky
. ![]()
A přes stříkačku to zkusit nechceš? přijde mi to jednodušší než se suplementorem.. nakojit, pak dokrmit pomocí stříkačky, jestli si to někdy dělala..
@wildcherry píše:
a nezkusila si jiny savicky na lahvicku?Moje do puse nestrcila Avent, byla jsem zoufala, zkusila jsem i nejaky spesl co napodobuji bradavku a nakonec pila jen ze savicky od MAM
.No, ja bych prvni dala prsa vypit a pak supl. at ti ty prsa co nejvic vypije. Jinak, drzim palce. Prosla jsem si tim taky
.
To víš že zkoušela. Mám doma po synovi jak mam tak avent. Nechce ani jedno a odmítá i tu Calmu na kterou je od narození zvyklá. ![]()
Děkuju ![]()
@verrru píše:
A přes stříkačku to zkusit nechceš? přijde mi to jednodušší než se suplementorem.. nakojit, pak dokrmit pomocí stříkačky, jestli si to někdy dělala..
No to je už hodně moc mléka na dokrm po stříkačce. Potřebuju dokrmit i 80ml - jak kdy. Takže furt plnit stříkačku atd.. to né.
@Měsíčnička já jsem dokrmovala 20tkama.. se suplementorem neporadim, mrkni když tak na stranky kojeni.net
Taky jsem dokrmovala stříkačkou, zkus to, stříkačka je za pár korun a jde to fakt rychle, jakmile si zvyknete. A to jsem dokrmovala dva ![]()
Ha, teď mi vzala flašku. Huráá, po 5 dnech
![]()
ty děti si taaaak vymýšlejí… ach jo…
Asi se lekla těch hadiček jako já ![]()
@Měsíčnička píše:
Ha, teď mi vzala flašku. Huráá, po 5 dnech![]()
![]()
ty děti si taaaak vymýšlejí… ach jo…
Asi se lekla těch hadiček jako já
Výhodou suplu je, že dítě si nekazí pusinku lahvičkou, je v náručí maminky a stále stimuluje prso k tvorbě mléka, jelikož miminko stále saje, je tedy splněn požadavek na tvorbu. Krom toho je pro miminko snazší si přirozeně říct, kdy mu stačí, protože jakékoliv jiné dokrmy lze snadno „předávkovat“ a dítě překrmit.
Lze se tak rozkojit i opožděně, například u nás po dvou měsících jsme s dvojčaty teprve přešli na plné kojení, jelikož z porodnice jsme přijeli s dokrmem a původní dokrm přes malíček stříkačkou vedl k drsnému překrmování. Měla jsem „hrůzu“, aby děcka neměli hlad. Při odsávání mléka se ukázalo, že několik minut to vypadalo, že po kojení už v prsu nic není, ale pak najednou se spustil takový proud, že to hodně překvapilo. Je potřeba vydržet a prsa při odsávání několikrát vystřídat.