Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, mužete mi prosím někdo poradit, jak to chodí u Apolináře v těhu poradně? Já jsem teď 38+2 a měla jsem až do porodu chodit ke svýmu Dr., jenže mi vyšli blbý jaterní testy, tak mě radši posílá tam. Už jsem tam jednou byla, ale jen v ambulanci bez monitoru a čekala jsem skoro 4 hodiny. tak by mě zajímalo, jak to tam celé probíhá - jestli si Vás volá sestra, nebo je to na pořadí, atd. Díky moc
pehot:
probiha to asi tak, ze bez monitoru klidne muzes cekat nekolik hodin jak pises, taky ti nikdo nezaruci ze tam pokazde bude ten samy doktor… a poradi se urcuje podle znamosti a pak podle toho jak jim stihnes dat prukazku, takze kdyz nejsi protekcni tak neni problem cekat klidne 6h (bohuzel)… vola te sestra pres mikrofon do urcite ordinace, prvni na zmereni tlaku, pak jdes opet do cekarny a pak te vola podruhe jiz k doktorovi.....
Díky za odpověď. A na těch monitorech je to stejně? Někdo mi říkal, že tam je to bez objednání - tak jestli taky vyjde sestra pro prukazky, anebo se prostě zeptám, kdo je poslední na řadě a pak jen utrpně čekám? Omlouvám se za poněkud stupidní dotazy, ale z lékařských zařízení jsem vždycky uplně mimo, tak ať tam nedělám vlny.
Ahoj Pehot,
na monitorech to je opravdu tak jak píšeš. Je to dole v přízemí a vždycky se zeptáš, kdo je poslední na monitor. U:,–(íš se - pokud je někde místo - když jsem chodila já na monitory v srpnu a září 07 tak občas to místo nebylo ![]()
a většinou potom vyleze sestřička a bude po tobě chtít takový ten papírek z poslední kontroly na ambulanci, ne celou těhu průkazku, no a potom chodí maminky a říkají - můžou další dvě maminky ![]()
Tak hodně zdaru, a pevné nervy.
![]()
Kdyz jsem sla poprve na monitory cekala jsem v poradne 3 hodiny, hruza, bylo tam vedro a nedychatelno, nakonec jsem na monitory ani nesla, jelikoz ma gynekolozka mi udelala kultivaci o deset dni driv, takze jsem musela znova. Ve ctvrtek mam jit znova, tak doufam, ze nebudu cekat tak dlouho.. ![]()
preji i ostatnim pevne nervy a trpelivost:)
Já měla zkušenosti výborné..Ležela jsem na předpokoji už o den dřív ,takže jsem měla možnost poznat několik směn a se všemi jsem byla spokojená.Neustále mi opakovali jak jsem šikovná a pod. což mě uklidňovalo,na porodním sále jsme si pak typovali jestli to bude holčička nebo chlapeček..Nemohu si na nic stěžovat.Po druhé půjdu zase k Apolináři. Navíc jsem se tam narodila já ,můj přítel a teď i náš synek ![]()
""http://www.babysfirstsite.org/newtickers/ticker/128723.birthday.png:http://www.babysfirstsite.org/…birthday.png
Také bych ráda přidala pozitivní zkušenost. Rodil mě MUDr. Koucký a to je opravdu špička mezi českými porodníky - vypadalo to na císaře - malý byl sice hlavičkou, ale špatně natočený, navíc jsem rodila předčasně - pan doktor dělal hotové zázraky a já porodila spontáně a dokonce bez nástřihu hráze. Před 2. dobou porodní chodil kontrolovat vždycky, když bylo třeba. Díky němu i díky úžasné porodní asistentce paní Jiráskové pro mě byl porod krásný zážitek. Nemůžu si stěžovat ani na jiné doktory, např. v poradně péče MUDr. Vokroje. Na druhou stranu, před porodem jsem ležela na riziku v Podolí - U Apolináře v té době neměli volná nedonošenecká lůžka a tam se mi přístup vůbec nelíbil - měla jsem obrovské, přehazovali si mě jak horkou bramboru, než vůbec zjistili proč ty bolesti mám. Ale na porodních sálech byly asistentky příjemné, setkala jsem se tam jen s jednou doktorkou, nevím jak se jmenovala, ale nic moc.
Teda chápu, ?e tu některé nadávají, Apolinář je fabrika, nejen ?e se jim tam shroma?ďují v?echny mo?né problémové těhulky, ale při dne?ním babyboomu dalece překračuje kapacitu. Nejde jen o velikost baráku a počet lů?ek, zdravotnický personál má taky určitý limity. A? bna mě zase bude nějaká sestra nebo doktor nepříjemný, vzpomenu si, ?e nevím, jak dlouho je dnes v práci, zda je po slu?bě a jestli náhodou nemele z posledního. Je to státní zdra votnické zařízení, přepláceni rozhodně nejsou a já po nich tě?ko mů?u chtít, aby se na mě usmívali, kdy? u? jedou dvacátou hodinu bez zastavení. Nenechám si nic líbit, ale nehodlám je ani prudit ani dodatečně kritizovat.
Rodím za 5 týdnů a ulehčila jsem si situaci tím, ?e jsem si vybrala „svého doktora“. K porodu mi přijede. Je to nadstandard, ale na rovinu - utratíle ka?dá tolik za výbavu dítěte, ?e ráda utratím i za svůj klid a maximální péči, a? poleze na svět. A nebudu muset nadávat.
Ahoj, také se připojím se zkušeností s „Apolinářem“. Docela mne tahle známá porodnice zklamala. Na vyšetřeních v 36.tt si mě přehazovali jak horkej brambor, kde jsem na jedno vyšetření čekala půl dne, než mi byli schopný říct, že se vyšetření srdce u nich vůbec neprovádí, nýbrž na Karláku…nu, ale přežila jsem to. Od 8. měsíce mi nedělali UZ, nevím jestli je to pravidlem, že už se pak žádné nedělá, ale kvůli potížím s ledvinami, mi jej udělali ve 42.tt a zjistili, že miminko je KP. Dr se dva měsíce mylně domnívala, že je mimi otočeno normálně. podle UZ se tedy poznalo, že tomu tak není, dr. k tomu jen dodala, to snad není možný, takhle se splést, já si vážně myslela, že dole je hlavička…a to mi ještě ve 40.týdnu naordinovali zátěžový test…ještě že jsem nezačla rodit, jaké by pak bylo překvapení, že je mimi ve špatné poloze…Když teda dr. podle UZ zjistila polohu, sdělila mi, že maj plný sály a já musela na císaře počkat další 4 dny… miminko bylo naštěstí rozumný a ty 4 dny počkalo…tak takovéhle jsou mé zkušenosti, asi bych sem znovu rodit nešla.
IMHO s těmi sály je to pěkná blbost, mají tam dva a vždy jeden operační musí být volný pro nenadálé případy, když je třeba udělat císaře. Takže plánované sekce jsou vypsané vždy jen na jeden porodní sál a druhý zůstává připravený.
Tak ja se taky pridam se zkusenosti z Apolinare. Otresna!!! A to jsem byla na nadstandardu (nebylo jidne misto), ale strasne neprijemny a neochotny sestricky, pediatricka jakbysmet, ponizovani typu „No maminko, kdyz si neumite drzet dite, to je s Vam tezky“ atd, mi rozhodne nepridalo- zastavila se mi laktace a nebyt pak laktacni poradkyne, kterou jsem si pozvala domu, tak nekojim. Mam z popordoni 'pece '" u Apolinare fakt trauma. Doktori tam jsou fajn, to ano, taky peju chvalu na dr. Kouckeho, ktery me bohuzel nerodil, ale to je asi tak vsechno. Rodila jsem po Vanocich, o Vanocich jsem musela chodit na UTZ rovnou na sal mezi rodici zeny, coz pro me jako nezkusenou prdvorodicku bylo fakt velmi stresujici. Takze ja bych jednoznacne po tomto zazitku tam uz nesla. Zajimave bylo, ze to tak nejak prozivaly i ty sotatni maminky na tom oddeleni a jedna si tam pak vylozene sla stezovat.
Tak tedy mě se porod i pobyt u Apolináře fakt povedl, byla jsem moc a moc spokojená a všechny od doktorů po sanitářky musím pochválit. Fakt byli úžasní, kdykoliv jsem cokoliv potřebovala, vždy mi pomohli. Jizvu po císaři mám malou, pružnou a teničkou, super. A co je hlavní, porodili mi zdravé dítě, uhlídali můj náběh na preeklampsii a dokonce řešili i ty hrozné otoky, co jsem měla po porodu. Jinde na to kašlou a maximálně doporučí jíst víc bílkoviny.
Totéž platí i o péči o prcka, dětské sestřičky se překonávaly, snažily se mi pomoci s kojením, jedna z nich za mnou na pokoji byla denně snad třiadvacetkrát, aby se ujistila, že to jde dobře. ale je důležité říct, že máte problém, nemají čas ho ve vás hledat.
Každopádně upřímně dopporučuju chtít nadstandard, za ty peníze to stojí, tři brečící mimča na jednom pokoji ve chvíli, kdy máte dost starostí sama se sebou, nepovažuju za dobrý nápad.
Ale ještě jednou jim všem moc děkuju a jejich péči opravdu oceňuju.
Obe dcery jsem rodila u Apolinare, obe planovanou sekci a s obema byla na nadstandardu. Kdybych do tretice uvazovala o tretim bebe, tak jinam nejdu.
Jeste mam srovnani s roky 2003 a 2008.
Zatimco s prvni dcerou byla predporodni pece, porod a JIP OK - zato na odd. sestinedeli jsem si to vyzrala - sestricky az na 2 neskutecne neprijemne kravy. Po dvou nocich na tripokojaku, kdy se stridave celou noc budila mimina jsem pozadala o jednoluzkovy nadstandard na te same chodbe, ktery se ten den uvolnil a to byla uleva - spaly jsme s dcerou obe jak Sipkove Ruzenky (citace sestricky). Za 700/noc to za to stalo.
A letos jsem si o nadstandard zazadala hned na JIPu - ptaly se nas samy sestricky - dostala jsem dvoupokojak (jednoluzak nebyl volny) a super. S druhou maminkou jsme si povahove sedly a obe jsme rodily sekci ve stejny den, takze jsme meli srovnani a pochopeni jedna pro druhou pri bolestech, zacatcich kojeni a tak, coz se s predchozima 2 maminama rodicich prirozene nedalo srovnat (hrozne se divily, ze tak dlouho a blbe vstavam z postele - citace jedne a nechtel po mne furt nekdo pujcovat mobil a hodinky- druha matka)
A wc+sprcha na pokoji + polohovaci postel a vlastni pojizdna vanickopostylka je tresinka na dortu a bonus (na klasickem byla pred navstevnima hodinama doslova „rvacka“ o latkou potazene nakupni kosiky).
700/noc taky a doktori jsou u Apolinare super snad vsichni - nesetkala jsem se s jedinym neprijemnym a oproti roku 2003 v personalu sester, sanitarek a uklizecek byl neskutecny rozdil v chovani - konecne nekdo tam nahore pochopil, ze VSECHNY pacientky jsou klientky a podle toho se k nim chovame…
I ja se pridam se bezvadnou partou na sale a oddeleni u Apolinare. Rodila jsem 27.listopadu 08 a bylo to fakt super. Vsichni se nam tam predstavili, podali ruce, usmivali se, PA uzasny holka a dr. to samy.
box perfektni, sprcha, WC taky … a na odd. sestry taky perfektni, usmevavy a to samy i dr. Jen jeden byl trochu divnej, rekla bych ze se tam teprve uci na dr. ale jinak pohoda ![]()
az bude aktualni druhy ditko, jdu zase tam ![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.