Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Gabulle Mě dělala Dr. UTZ při každé návštěvě, ale nedělá to tak každý Dr., já jsem za to byla ráda a vždy jsem se těšila na kontrolu ![]()
Tedˇmi to ještě divný nepříjde,ale pokud to udělá i příště tak se určitě optej ![]()
@Gabulle zalezi jak ktery doktor, standartne jsou 3 - 12, 20, 30 nekdy na potvrzeni. Nekteri doktori se koukaji porad jini ne…
ja sama jsem zvedava jak to bude, zatim doted delal pokazde, ale co jsem chodila s dcerou k nemu cca od 27. tydne, tak delal jen dva - jeden ze jsem prisla jako nova, pak ten ve 30. a pak juknul vaginalne na cipek a hlavu.
@kotaska91
Nejvíc mě štve, že ten doktor na vše kašle, mám RH- a ve 28.t jsem měla dostat injekci s protilátkama, musela jsem se připomenout a jdu na ni teprve ve středu, to samé s vyšetřením na cukrovku
Jestli mi tu další kontorlu, zase neudělá utz, tak jdu jinam, ak mě strašil s předčasným porodem, tak jsem myslela, že mě bude víc hlídat a prd, kontroly po 4 týdnech, prst dovnitř, ven a nashledanou
@Gabulle tak se zkus připomenout k tomu velkému UTZ, jinak bych taky změnila Dr., ať ti to vše dobře dopadne ![]()
Mě doktorka kontrolovala vnitřním utz v prvním trimestru, teď v 16.tt už přes břicho, mimino už je velké dost. Těžko říct, co ji k tomu vede, jestli má třeba nějakou horší kvalitu zobrazení a dohání to tím vnitřním, nebo jestli dělá zároveň z vlastní iniciativy cervikometrii ![]()
Každopádně jakékoliv vyšetření máš právo odmítnout, pokud už vnitřní utz nechceš, tak jí to zkrátka řekni a finito. Já takto odmítla v druhém těhotenství vnitřní vyšetření, nadbytečné utz a vše bylo v pohodě (jen jsem to teda dr napsala předem mailem, aby měla čas se s tím „vyrovnat“
)
Proč se nezeptáš té doktorky?
Mě chtěl dělat NT screening vaginálně, řekla jsme že bych radši přes břicho a bylo to v pohodě. Ale já jsem hubeňour, u silnějších to může jít přes břicho vidět blbě nebo ještě může být děloha nízko v pánvi.
Vaginálni mi mudr dělal v 1.trim.,myslím,že i ve 12 tt
Jinak co se týče četnosti,jak se tu někdo ptal,tak já měla utz v 5 tt,8tt,12tt(mezitím ještě kvůli komplikaci utz v 10 tt),pak kvůli komplikaci utz v 13 a 14 tt,pak klasika v 16tt,20 tt velký utz,23 tt 3D,pak ve 31 tt a pak asi ještě do porodu 4×-kvůli odhadu váhy a taky kvůli tomu,že mi nešly natočit ozvy
no bylo to ho požehnaně ![]()
Nebudete mi věřit, ale já byla za blbce na Bulovce při NT screeningu, protože jsem si nic neodložila a pouze trochu stáhla sukni a spoďáry a ta doktorka na mě vyvalila oči a řekla, že to jí stačit nebude. Tak jsem na ni zase vyvalila oči já, protože jsem nechápala, co chce. A ona vytáhla vaginální UTZ. Jsem se jí snažila vysvětlit, že u prvního dítěte mi vnitřní v Motole nedělali. A ona na to, že si to určitě pletu, že se dělá vaginálně všude u tohoto vyšetření. Tak sem se nehádala, svlékla v leže spoďáry a vytáhla pro změnu sukni nahoru.
Připadala jsem si jak idiot…
Omlouvám se za OT, ale v souvislosti s vaginálním UTZ, nepřipadá vám ponižující roztahovat nohy na požádání a že za jedno těhotenství se naroztahujeme…
je to takový problém hodit přes nohy kus prostěradla? Nebo mít hned u gyn. křesla paravan a ne že roztahuju nohy přes celou místnost a ještě proti oknu
A v souvislosti s porodem škoda mluvit. Tolik cizích rukou jsem tam měla a poporodní vizity jsou ukázkou úcty a etiky našeho zdravotnictví. ![]()
@ladaw píše:
Omlouvám se za OT, ale v souvislosti s vaginálním UTZ, nepřipadá vám ponižující roztahovat nohy na požádání a že za jedno těhotenství se naroztahujeme…je to takový problém hodit přes nohy kus prostěradla? Nebo mít hned u gyn. křesla paravan a ne že roztahuju nohy přes celou místnost a ještě proti oknu
A v souvislosti s porodem škoda mluvit. Tolik cizích rukou jsem tam měla a poporodní vizity jsou ukázkou úcty a etiky našeho zdravotnictví.
Já je roztahuju jen když sama uznám za vhodné, že je vyšetření třeba
Například teď jsem prošpinila první trimestr, každá kontrola bylo moje rozhodnutí. Při prvním porodu mě nikdo moc zkoumat nestihnul - rodila jsem překotně, podruhé jsem byla vyšetřena jen jednou na úplném začátku, pak už se ve mně PA nehrabala. Jaký si to uděláš, takový to máš…
Mě roztahování noh už nevadí,vzhledem k tomu,kolikrát jsem je musela roztáhnou při posledním těhu,mi už bylo jedno,kdo mi tam čumí
viděli mě všichni mudři u nás ve špitále a že jich tam je.nemluvě o tom,že naproti mého gyn je moje kožarka)jeho manželka) a při jedné kontrole před porodem se mi v tříslech udělal ekzém
mudr vzal tel,zavolal ahoj Jani,prosím tě přijd tu na chvíli a vy se vůbec nestydtě
takže nohy u stropu a kožní studovala mojí frndu
jediné co mi bylo opravdu nepříjmné,bylo,když mi po porodu několik mudrů a mediků „studovalo“ můj poporodní hemoroid
na pokoji,no ještě,že tam nikdo neměl návštěvu
![]()
@Katka86
promiň, ale rozesmál mě ten hemoroid. úplně jsem viděla sebe u velké vizity. a rada pana primáře, že jej mám při každém ošetření vracet zpět, mi doteď hlava nebere. vždyť vyleze hned ven
a k čemu je to dobré ![]()
@Gladys já se asi špatně vyjádřila. jde mi o intimitu a stud. že by zdravotníci měli mít úctu k nahotě. vím, že oni na mé odhalené tělo nejsou zvědaví, ale mohli by nám pacientům leccos ulehčit… více nás skrývat, zakrývat, ukrývat
však víš, co tím myslím…
@ladaw píše:
@Katka86promiň, ale rozesmál mě ten hemoroid. úplně jsem viděla sebe u velké vizity. a rada pana primáře, že jej mám při každém ošetření vracet zpět, mi doteď hlava nebere. vždyť vyleze hned ven
a k čemu je to dobré
u mě to bylo uplně užasné,mudr v rukavicích mi ještě trošku nadzvednul ten obří otok co jsem měla po mega šití aby ho bylo dobře vidět
já rudá jak rajče čuměla do stropu.pak za mnou byla navštěva pěti lidí a vlítla tam sestra a před něma se mě začala ptát jestli chci čípek na ty hemoroidy-z té navštěvy byli všichni bezdětní,o nějakém poporodním hemoroidu nikdy neslyšeli tak jenom čuměli s otevřenou hubou
o co jako go
![]()
@Petík K Mně dělali vaginální naposledy ve 12tt při screeningu. Původně doktor chtěl přes bříško, ale ještě to nebylo pořádně vidět, tak dělal vaginální. Nejlepší by bylo zeptat se doktorky. Zvlášť pokud by ti ho tak chtěla dělat ještě při další kontrole, tak bych se zeptala.