Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Já hodně dělám nepečené dortíky, malé misky vyložím igeliťákem, dávám střídavě vrstvu piškotů a vrstvu rozšlehané zakysané smetany s tvarohem a cukrem, mezi to různé ovoce.Dávám to jako svačinu nebo snídani.
Pak děláme štrůdl, s jablky nebo tvarohem.
katka-m píše:
Judycum, proč ten igeliťák?
Asi aby to šlo úhledně vyklopit a nemuselo se to čuňácky vyškrabovat? (My samozřejmě vyškrabujem, resp. já, nikdo jiný to nejí.)
Já taky pod nepečený dávám pečící papír!!Papír vyhodím a formu mám čistou
Nemusím umývat rozpatlané a přischlé piškoty..
Jinak dětem od roku dávám občas normální buchtu z piškotového těsta s ovocem nebo i hrnkovou buchtu..Adámek má buchty rád,ale Emča na sladké není.Moc toho nesní.Myslím,že jednou za čas jí to neublíží..Nejraději mají navrchu jablka se skořicí..
Len-til-kah píše:katka-m píše:Asi aby to šlo úhledně vyklopit a nemuselo se to čuňácky vyškrabovat? (My samozřejmě vyškrabujem, resp. já, nikdo jiný to nejí.)
Přesně. ![]()
Judycum píše:Len-til-kah píše:Přesně.katka-m píše:Asi aby to šlo úhledně vyklopit a nemuselo se to čuňácky vyškrabovat? (My samozřejmě vyškrabujem, resp. já, nikdo jiný to nejí.)
Já si hned myslela, že to bude měco pro „lepčí lidi“
. No, budeme dál čuňata, ale kdyby se chystala nějaká návštěva, je to dobrý tip ![]()
Jana206 píše:
Já taky pod nepečený dávám pečící papír!!Papír vyhodím a formu mám čistouNemusím umývat rozpatlané a přischlé piškoty..
Formu ano, když to má být dort, ale misky jen tak na svačinu ne. Z misky není přischlé nic, zbytečky se vyšťourají prstíčkem…
Jsem krutě OT, protože v roce jsme měli taktak zavedený lepek.
Len-til-kah píše:Jana206 píše:Formu ano, když to má být dort, ale misky jen tak na svačinu ne. Z misky není přischlé nic, zbytečky se vyšťourají prstíčkem…
Já taky pod nepečený dávám pečící papír!!Papír vyhodím a formu mám čistouNemusím umývat rozpatlané a přischlé piškoty..
Jsem krutě OT, protože v roce jsme měli taktak zavedený lepek.
Lentil, však já to taky jím sama
. Ale Ondra už lepek zavedený má, možná tohle vezmu jako tip na narozeninové „pohoštění“ a nechám ho to patlat rukama, ať je to echt čuňárna a jeho oslava
.
Pardon zakladatelce za OT, ale jinak myslím, že pokud máte lepek už aspoň nějakou dobu a bez problémů, různé piškotové buchty by šly, s miň cukrem a třeba z vajíček ne všechny žloutky. Ale v kupovaném pečivu nebo těstovinách to taky je, tak bych to pro výjimečné příležitosti až tak nehrotila ![]()
Véna jí hrozně málo a je dost hubený, tak pro něj vymýšlím různé nesmysly, aby něco snědl.On jí i očima, takže malý dortík se mu zamlouvá víc, než podezdřelé cosi v misce.
Já klidně šťourám, chuti k jídlu mám dost.
Jinak když byl Véna malý, pravděpodobně by mě představa sladké sídaně pro roční dítě pohoršila, dneska to vidím tak, že pokud je jídlo domácí, nejsou v něm zbytečné uměliny, je pestré, čerstvé a připravené s láskou, tak to stačí.
Katko - já právě ten lepek zaváděla kvůli tomu narozeninovému zakysánkovi (podle mě teda ani lepší dort není, ale pro větší dítě je mi to již trapné, tudíž peču
).
Buchty pro roční dítě - no, já bych se tedy obešla. Už jenom proto, že je to podle podpisu zřejmě potomek první, tak ať se člověk má u těch dalších v dodržování diety kam horšit
. Ale třeba někdo vážně překvapí interesantním domácím receptem.
EDIT: Aha, tam žádný podpis není. Kam to se mnou spěje
?
Ahoj, tak já dělala tuhle upravené buchty:
2 bílé joguty (já Aktivia bílá)
2 kelímky polohrubé mouky
1 vejce
1 prášek do pečiva
smíchám, dám na plech a pokladu ovocem, mám zamražené meruňky, švestky, jahody a rybíz. S rybízem a meruňkami kyselejší, ale kluk baštil jak urvaný. V původním receptu je ještě 3/4 hrnku cukru a posypané drobenkou, já nedávala tak do 2 let, jen někdy ještě ovoce pokapala rozpuštěným máslem. Resut
Nebo dát míň vajíček a mouky a do těsta přidat nastrouhané jabko nebo mrkve. Jinak náš moc teda domácí buchty nikdy nechtěl, začal je mít rád až poslední dobou. Stejně sní jen kousek. A s ovocem nahoře to nesní vůbec, proto strouhám do těsta.
Já jsem tedy ročnímu dítěti sladké buchty nedávala ani domácí, myslím, že rohlík nebo chleba je lepší, ale snad občas by nějakou méně sladkou, třeba bábovku mohlo.
Vlastně podstatné je už v nadpisu

Máte recept na nějakou lehkou, dobrou buchtu která jde dát ke sváče, snídani … pro čerstvě roční mimčo?
Díky holky