Domácí plastelína lepí

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2398
30.8.12 08:23

domácí plastelína lepí

Včera jsem zkoušela udělat domácí plastelínu (či modelínu?, nevím, jaký je mezi tím rozdíl).
Recept jsem našla na netu - mouka, sůl, barvivo, ocet, olej, voda.

Bohužel lepí, a dost. Nevím, kde jsem udělala chybu, ingredience jsem dávala dle návodu. Jak dlouho ji prohříváte? Říkám si, zda jsem ji neměla na plotně nechat dýl, ale časový údaj v receptu nebyl.

Děkuju za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1005
30.8.12 08:35

Nevím podle jakého návodu jsi plastelínu dělala ale já jsem ji dceři dělala podle tohohle. http://www.brydova.cz/…ina-pro-deti A plastelína byla perfektní. Dole na stránce je i video. Já to dělala zároveň s ní a můžu říct, že se fakt povedla. Vůbec se nám nelepila a a když už někde nějaký flíček zůstal tak to šlo krásně dolů. Dcerka se plastelíny bála tak jsem ji nakonec dala synovcům. Sestra mi říkala, že si s plastelínou hráli skoro každý den a vydržela jim něco málo přes měsíc. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2398
30.8.12 08:42

Přesně podle tohoto receptu. Video mi pustit nejde:-(

Jak dlouho jsi ji vařila?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4373
30.8.12 08:54

Taky jsem dělala podle tohoto návodu a plastelína se povedla, vůbec nelepí.
prohřívala jsem to hodně dlouho. Od té doby, co se z hmoty vytvořila jednotná koule určitě ještě víc jak 5 minut. Prostě jsem to pořád dokola otáčela na pánvičce, pak už i rukou, dělala jsem z toho placku.

Lepilo ti to hned od začátku nebo až po vychladnutí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1005
30.8.12 08:59

@danik Já už si to pořádně nepamatuju. Dělala jsem ji cca před 3 měsíci a to jen jednou, protože se toho dcera fakt bála. Ale mám takový dojem, že jsem to pořád vařečkou na té teflonce otáčela dokud to nezačalo tuhnout. Myslím, že jsem to poznala podle toho, že se ty částečky co byly na pánvi začaly připojovat tím mícháním ke zbytku hmoty. A pak to bylo hotový.

Příspěvek upraven 30.08.12 v 09:11

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
30.8.12 09:05

Chce to fakt přesně odvážit ty suroviny a potom tu už spojenou hroudu prohřívat na pánvičce, hňácat dokola vařečkou…
Já vždycky kousek utrhnu, udělám v ruce tenkou placičku, aby to rychle vystydlo a zhodnotím lepivost :mrgreen:, případně hňácám na pánvi déle.
První pokus mi myslím taky lepil :think:. A pak nechat pomalu na té pánvi vychladnout. Teď jsem dělala s mletou skořicí místo barviva a super.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2398
30.8.12 11:53

Díky moc, zkusím ji nechat příště dýl na pánvičce, suroviny jsem dala přesně.

Nechala jsem ji chvíli vychladnout na pánvičce a pak jsem ji přendala na talíř (právě že na pánvičce se taky všechny kousky krásně propojily do sebe), po chvilce jsem ji dala dcerce a lepila hned od začátku.

Mám ji vyhodit nebo zkusit znovu zahřívat (ale dělala jsem ji už včera)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
30.8.12 12:06

Zkusila bych novou…
Já teda ještě nejdřív všechny suroviny smíchám v nějaké misce metličkou, aby v mouce nebyly hrudky a až pak to dám na pánev.
S tou lepivou nevím :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13745
30.8.12 12:12

Řekla bych, že lepivá už se nezlepší, taky jsem udělala lepivou a i když jsem to nechala několik měsíců „osychat“, tak to lepilo pořád. Zkus dát trochu míň vody (ke stejné mouce co jsi použila) - každá mouka je jinak nasákavá - a déle prohřívat. To by mělo pomoct ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2398
30.8.12 14:32

Děkuju moc za rady. Zkusím to hned zítra.
Originál je moc drahá, rychle vyschne a ta naše „cukrářka“ by pořád pekla, ale s úklidem do krabiček už tak nepospíchá:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1005
11.9.12 10:07

Ahoj, tak dneska jsem malé udělala plastelínu znovu a nelepí. Opravdu se musí pořádně prohřát. @danik a co tobě teda, povedla se nakonec?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2398
11.9.12 22:06

@Agi20 já se k tomu ještě nedostala :oops:,spíš se dívám, zda neobjednám na vánoce nějaké kelímky s plastelínou

Zbyly mi doma nějaké barvy na vajíčka, myslíš, že by se daly použít taky.

Minule mi manžel kupoval tekuté potrav. barvivo, včera jsem byla ve městě (u nás na vesnici nevím, zda by měli) a zapomněla jsem koupit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1005
12.9.12 08:08

@danik To nevím jestli by se to použít dalo. Možná jo ale u toho potravinářskýho máš jistotu, že když to malá strčí do pusy nic se nestane.Ale zase když je to barva na vajíčka, který se na Velikonoce normálně jí, tak tom by taky nemělo být nic škodlivýho. Ale jestli to chytne to fakt nevím. :nevim: Jinak já jsem si taky myslela, že to nikde neseženu to barvivo protože v žádným obchodě jsem to nikdy neviděla jako třeba Tesco atd. Ale k sehnání by to mělo být v té komunistické drogerii. Třeba u nás ji máme a tam jsem to koupila.Ne teda tekutý ale v prášku a stálo to 7kč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4373
12.9.12 08:51

Kupovala jsem potravinářské barvivo v prášku právě v Tescu. Taky jsem si toho dřív nevšimla, ale mají to tam! Tuším někde u želatin apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1005
12.9.12 08:53

@eivlis Aha no já to právě před tím hledala a nikde jsem na to nenarazila.Tak jsem se dívala nejspíš špatně. Je fakt, že cukráři to běžně používají takže se sehnáním by takový problém být neměl. Já jsem to nakonec sehnala v té komunistické drogerce co je u nás v Tuřanech a už jsem se potom nikde jinde nesháněla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

MULA skládací pohárky

• (4.9) + 25 recenzí

Tatra 815

• (5) + 20 recenzí