Domácí těstoviny - suroviny, recepty

9867
17.7.12 22:02

Domácí těstoviny - suroviny, recepty

Ahoj :)

stala jsem se hrdým vlastníkem strojku na těstoviny, dnes proběhla první špagetové zkouška a dopadla na výbornou. Takže asi budeme mít v kuchyni italské období :D No a uvítala bych nějakou inspiraci (samozřejmě projíždím web a nasávám inspiraci), ale třeba si povykládáme i tady.

A nevíte, kde dostupně koupit semolinovou mouku?

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4306
17.7.12 22:51

Co jsem tak zatím povrchně zkoumala, tak holčiny v zahraničí nahrazují dětskou krupičku semolinou :D Byla bych moc ráda, kdyby mi to někdo přímo potvrdil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
18.7.12 10:38

Prababi dělávala úžasné domácí těstoviny, recept mám ale zahrabošený někde na půdě :nevim: :zed: Ale pamatuji si, že do toho dávala krupici.
Jinak, pokud vím, semolina je mouka z nevymletých zrn.. Takže bych ji prostě nahradila špaldou :think:

• Citovat
  • Upravit
23505
18.7.12 17:06

Semolinovou mouku kupuju v lahůdkářství, kde mají italské suroviny. Nebo v Německu. Nemá to třeba Interspar?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
concetta
18.7.12 17:11

Výborné jsou na strojku také vaječné těstoviny. Správně by se mělo dávat 1 vejce na 100 g mouky a špetka soli, může se to ale trochu ošidít (a odlehčit) a nejaké to vejce se dá nahradit stejným množstím vody. Jsou z toho moc dobré tagliatelle nebo pappardelle (obojí dlouhé široké placaté nudle - tagliatelle užší a pappardelle širší).

• Citovat
  • Upravit
9867
18.7.12 18:39
@concetta píše:
Výborné jsou na strojku také vaječné těstoviny. Správně by se mělo dávat 1 vejce na 100 g mouky a špetka soli, může se to ale trochu ošidít (a odlehčit) a nejaké to vejce se dá nahradit stejným množstím vody. Jsou z toho moc dobré tagliatelle nebo pappardelle (obojí dlouhé široké placaté nudle - tagliatelle užší a pappardelle širší).

Jj, přesně tento recept jsem použila na špagety. Zítra chci ze stejného těsta zkusit široké nudle (ale myslela jsem, že se jim říká fettuccine) s bazalkovým pestem (dokonce jsem dokoupila i piniové oříšky) - už se těším.

@janine24 píše:
Semolinovou mouku kupuju v lahůdkářství, kde mají italské suroviny. Nebo v Německu. Nemá to třeba Interspar?

Semolinovou mouku jsem se dnes pokoušela koupit v Marks&Spencer nebo v Tescu - bohužel marně :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
18.7.12 19:28

@Lesina v Praze na Václaváku ji myslím mají. Máti jí tam před časem kupovala. Jinak bych fakt zkusila ten Interspar nebo nějakou prodejnu zdravý výživy :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
18.7.12 19:30
@janine24 píše:

Už jsem se po ní pídila a jediné místo, kde jsem na ni narazila, je takový italský pidiobchod v Praze.

• Citovat
  • Upravit
23505
18.7.12 19:31
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
concetta
19.7.12 11:43
@Lesina píše:
Semolinovou mouku jsem se dnes pokoušela koupit v Marks&Spencer nebo v Tescu - bohužel marně :(

Tak jsem si to nastudovala :lol:
od nejužších do nejširších jsou:
tagliolini cca 2-3 mm
tagliatelle cca 5 mm
fettuccine cca 7 mm
pappardelle cca 1,5 cm

Možná je mezi tím ještě neco. Mají to ti Italové složité.

• Citovat
  • Upravit
9867
19.7.12 12:13
@concetta píše:
tagliolini cca 2-3 mm
tagliatelle cca 5 mm
fettuccine cca 7 mm
pappardelle cca 1,5 cmMožná je mezi tím ještě neco. Mají to ti Italové složité.

Taky jsem brouzdala po webu a hledala - a obávám se, že i tohle je příliš stručné :D Každopádně mám doma strojek, který umí špagety (ty jsou tak zdomácnělé, že je píšu česky) a asi ty fettuccine - prostě nudle. Už se na ně těším :) A začínám cvokatět, protože mě láká zkusit ravioli. :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
19.7.12 13:57
@concetta píše:
tagliolini cca 2-3 mm
tagliatelle cca 5 mm
fettuccine cca 7 mm
pappardelle cca 1,5 cmMožná je mezi tím ještě neco. Mají to ti Italové složité.

Mají to úplně jednoduché. Existuje asi 200 druhů, základních, pak jsou krajový speciality a liší se i použitím mouky a dobarvováním nebo typem použitýho vzorku na okraje a tak. A jediný, k čemu to potřebuješ vědět, je to, aby to odpovídalo omáčce, ke který to chceš udělat, ostatním surovinám a hodilo se k to k předkrmu nebo polívce, kterou chceš udělat. Pohodová záležitost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
19.7.12 13:59
@Lesina píše:
Taky jsem brouzdala po webu a hledala - a obávám se, že i tohle je příliš stručné :D Každopádně mám doma strojek, který umí špagety (ty jsou tak zdomácnělé, že je píšu česky) a asi ty fettuccine - prostě nudle. Už se na ně těším :) A začínám cvokatět, protože mě láká zkusit ravioli. :P

Raviolli jsou v klidu, jen je to dost makačka a strávíš asi hodinu něčím, co se sbaští za 2 minuty. Ale dělám je ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1055
3.9.12 17:54

Ahoj Lesino :mavam: přesně touto problematikou se momentálně zabývám - teda strojek na těstoviny sice nemám, ale ráda bych udělala nějaké ty tagliattele (čiže širší delší nudle, to zvládnu i ručně) a dumám, jak nahradit tu semolinovou mouku.
Sehnala si ji nakonec nebo si použila krupici? Nebo šla by snad i hrubá mouka? Špaldovou ve špajzce nemám..

Aha teď podle Concetty vidím, že se chystám dělat spíš fetuccine :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
3.9.12 18:43
@Slalomacka píše:
Ahoj Lesino :mavam: přesně touto problematikou se momentálně zabývám - teda strojek na těstoviny sice nemám, ale ráda bych udělala nějaké ty tagliattele (čiže širší delší nudle, to zvládnu i ručně) a dumám, jak nahradit tu semolinovou mouku.
Sehnala si ji nakonec nebo si použila krupici? Nebo šla by snad i hrubá mouka? Špaldovou ve špajzce nemám..Aha teď podle Concetty vidím, že se chystám dělat spíš fetuccine :)

Nakonec je dělám celkem pravidelně - na 100 g klasické hladké mouky jedno vajíčko, krapet oleje a špetku soli. Což je cca jedna větší porce. Důkladně vypracovat, vyválet, srolovat, nakrájet. Je to jednoduché… Ale pracné.

Se strojkem je to naštěstí spíš zábava než dřina.

Semolinovou mouku stále plánuji - jen jsem se k její koupi ještě nedostala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí