Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, synovec má za úkol převádět jednotky, všechno jsme to zvládli v pohodě, ale s jedním příkladem si nevíme rady ![]()
2,06 gramů = 206… čeho?
Zkusila jsem hledat na internetu, ale nic jsem nenašla ![]()
Podle mě 2060 miligramů, žádná „mezijednotka“ není ![]()
gram - miligram - mikrogram - nanogram
2,06 g? Ma to dobře opsané? Předpokládám, ze tam melo byt 2,06 kg.
@janca0101
v zadání musí být napsané na jakou jednotku se převádí, pokud ne tak gr. na dkg. nebo kg
Z logiky mi vychází centigram, ale v praxi jsem to nikdy neslyšela.
To nevím, mají na internetu výukový program kde to mají, třeba v tom je fakt chyba.. Si nad tím od rána lámu hlavu, hledám všude možně a nic..
@janca0101 Řekla bych, že bude chyba v zadání. Centigram se jako jednotka nepoužívá.
@amaenula píše:
Myslím, že tam chybí jedna nula ne? a bylo by to miligramů
To nemá logiku. Aby to bylo 206 miligramů, tak by to muselo být 0,206 g. To by to musel mít napsané úplně špatně.
Já hledala na internetu a centigram jsem našla. Jestli se používá nebo ne je podle mě jedno. Je to jediné správné řešení. Chyba tam možná v zadání bude, ale není to neřešitelné.
2,06g je totéž jako 2,060 (poslední nula se nepíše), převod je na jednotky tisíckrát menší, tedy desetinná čárka se posune o tři místa vpravo. Výsledek je 2060 mg. Zadání je v pořádku.
@Terdul píše:
Ale v zadání je, že se to rovná 206 a ne 2060.
Aha, to jsem si nevšimla. V tom případě by to muselo být 206cg (centigramů) - jako jednotka existuje, ale v praxi se nepoužívá.
To bude fakt ten centigram (cg). Sice se běžně nepoužívá, ale je to platná jednotka. Ostatně, kdy jste naposledy použily jednotku „centilitr“ (cl), která v tom příkladu je taky?