Domácí veganský jogurt

1243
1.5.22 16:54

Domácí veganský jogurt

Ahoj, dneska jsem si udělala domácí musli, výborné :P
A tak mě napadlo, co ještě domácího si můžu udělat, a napadly mě jogurty.
O domácích jogurtech tu je dost diskuzí..
No, ale já bych chtěla zkusit nějakou veganskou alternativu, mám intoleraci laktózy, tak to často nahrazuju veganskými výrobky.

A teď k dotazu - našla jsem recept z kokosového mléka v konzervě a probiotika z kapslí. A zajímalo by mě, jaké probiotika se dají použít? Normálně které bych si koupila pro lepší zažívání? Nebo jsou nějaké speciální „na vaření“?
Případně dá se to nahradit nějakým už hotovým probiotickým jogurtem?

Děkuji za odpovědi, a budu moc ráda, když přihodíte nějaké vaše tipy na „domácí recepty“ :D :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
1.5.22 17:41

To nejjendodušší co můžeš udělat je prostě zkvasit ovesné vločky a rozmixovat dohladka. Navíc je to fakt dobré a díky škrobům v ovesných vločkát to bývá i husté. A zkvasí samy, narozdíl od ořechů či rostliných mléků
Třeba v Lidlech mají ovsánek, tak to tam může ochutnat. A když se budeš moc bát nechat ty vločky jen tak nadivoko zkvasit, tak ho můžeš přimíchat do té směsi vloček a vody jako startér. Do každé další várky pak použiješ zbytek toho co dojídátel

více viz https://www.zkvaseno.cz/oves

Výživově v tom budou chybět nějaké bílkoviny a vápník. Ale to v těch rostliných alternativách je tak nějak normálně.

V kokosovém mléce máš 18 % tuku a jinak nic moc, úplně bych to jako alternativu mléčného jogurtu nebrala. Když už tak zakysané smetany. Zároveň ale i ta kokosová mléka bývají se stalbiizátory a emulgátory.

S ostatními rostlinými mléky bývá zádrhel, protože jaksi nerady houstnou a ty bakterie co vyrábí jogurt a přitom to mlého zhoustnou chtějí jednak tu mléčnou bílkovinu a druhak laktozu. Proto se do těch kupovaných dává pektin a podobně. Což není na škodu, ale pokud to má být husté, tak ti to dá trošku práce.

Nejjednoduší je vzít rostlinné mléko, smíchat ho s pomletým lněným semínkem a nebo chia semínkem, přidat již hotový rostliný jogurt - na začátku prostě jeden kup, ohřát to na cca 35°C a udržovat 12-24 hodin v teple.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1243
1.5.22 17:44

@Ou jee, děkuju moc. Určitě zkusím ten ovesný, to zní dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
1.5.22 17:46

Hmmm

https://okonomikitchen.com/…kpea-yogurt/

to by ale asi šlo udělat z cizrnové mouky. Tedy namočím, uvařím kaši, přidám nějaký alternativní jogurt a zkvasím - v tom pak bude i nějaký ten vápník a bílkoviny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28851
1.5.22 18:15

Já jsem dělávala z jogurtu joya soya a sojového mléka normálně v jogurtovači. Jen to nešlo ze všech sojových mlík, jen z některých a to už si nepamatuju, ze kterých :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2291
1.5.22 18:58
@Ou píše:
To nejjendodušší co můžeš udělat je prostě zkvasit ovesné vločky a rozmixovat dohladka. Navíc je to fakt dobré a díky škrobům v ovesných vločkát to bývá i husté. A zkvasí samy, narozdíl od ořechů či rostliných mléků
Třeba v Lidlech mají ovsánek, tak to tam může ochutnat. A když se budeš moc bát nechat ty vločky jen tak nadivoko zkvasit, tak ho můžeš přimíchat do té směsi vloček a vody jako startér. Do každé další várky pak použiješ zbytek toho co dojídátel

více viz https://www.zkvaseno.cz/oves

Výživově v tom budou chybět nějaké bílkoviny a vápník. Ale to v těch rostliných alternativách je tak nějak normálně.

V kokosovém mléce máš 18 % tuku a jinak nic moc, úplně bych to jako alternativu mléčného jogurtu nebrala. Když už tak zakysané smetany. Zároveň ale i ta kokosová mléka bývají se stalbiizátory a emulgátory.

S ostatními rostlinými mléky bývá zádrhel, protože jaksi nerady houstnou a ty bakterie co vyrábí jogurt a přitom to mlého zhoustnou chtějí jednak tu mléčnou bílkovinu a druhak laktozu. Proto se do těch kupovaných dává pektin a podobně. Což není na škodu, ale pokud to má být husté, tak ti to dá trošku práce.

Nejjednoduší je vzít rostlinné mléko, smíchat ho s pomletým lněným semínkem a nebo chia semínkem, přidat již hotový rostliný jogurt - na začátku prostě jeden kup, ohřát to na cca 35°C a udržovat 12-24 hodin v teple.

Jaké rostlinné mléko může být jakkékoliv? Já jsem zkoušela a byla z toho voda, ale je fakt, že chia jsem tam nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
1.5.22 19:14

@PetraMeli žádné rostlinné mléko nezhoustne dobrovolně, musí se tam přidat něco, co to zahustí - pektin, mleté chia, mletý len - všechno to jsou vlákniny, takže pokud je to v rozumném množství, tak dobrý. Případně teda se dá udělat kaše s nějakým škrobem a tu pak zkvasit. Naopak tím že tam bude ten škrob, tak to budou laktobacily žrát ještě ochotněji. V tom běžném mléce bakterie to zhoustnou pokud jsou denaturované bíkoviny - pokud se mléko převaří, bez toho je jogurt řidší a ještě to teda musí být ty mrchy jogurtové, co chtějí teplotu okolo 40°, aby dělaly co mají.

Jinak různá ořechová a semínková mléka po zkysání můžou trošku měnit chuť - třeba kysaný makový mlíko je fakt divný. Mandlový, kokosový, kešu, lněný - ty jsou moc dobrý. Ale jako cena není úplně kámoš…

To kokosový je hustý, protože je v něm dost toho tuku co tuhne. Jako je možné nalít dostatečné množství kokosového oleje do jiných rostlinných mlík, ale jako osobně bych kašlala na to, abych kupovala hotové rostlinné mlíko a ještě z toho dělala jogurt.

Pro pohodlí bych prostě buď kupovala hotový a nebo kvasila ty ovesný vločky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí