Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Fiveone by Ti třeba mohla dobře poradit, ta má s domácí výukou bohaté zkušenosti…
Myslím, že zkušenost mají všichni rodiče díky lock down a Covidu…
Když musíš, tak musíš. První třída asi ještě jde, litovala jsem rodičů dětí ve vyšších ročnících.
@Menton měla jsem také doma děti během covidu (tři kousky, dva z toho na druhém stupni), jenže těm nebylo pořád špatně.
@Velryba černá nevím neznám zdravotní stav, ale budete se učit bez ohledu na to, zda je pracovní den, nebo víkend, když bude dítě ok, priorita bude škola a školní povinnosti.. je spousta rodičů, kteří se s dětmi učí od první třídy…
@Menton neznám nikoho, kdo se s dětmi vůbec neučí.
A volno jaksi potřebuje i dítě nemocné, ostatně jako každé jiné.
Neboj se toho. Od září budu mít už 4 děti v IV. Na PPP už je trochu pozdě, ale přejít do IV se dá i během roku. Ale kvůli termínu doporučuji spíše soukromou. Školy většinou nechávají volnou ruku v učivu. Takže se můžeš rozhodnout, jakou metodu čtení, psaní, počítání zvolíš. K přezkoušení nosí portfolio, kde mají různé pracovní listy apod.. a desky na výkresy. Na telefonu ukážu videa a fotky( něco z tělocviku, pracovních činností apod.). Tím, že se učí 1 na 1, tak neni potřeba 45 minut na jeden předmět. Ti co číst umí, tak si čtou v posteli. Výtvarka apod. se řeší většinou o víkendu. Takže v týdnu hlavně psaní, počítání, prvouka, jazyky. Zdravotní stav byl jedním z důvodů u budoucího druháka. Je epileptik( ač dlouho bez záchvatů) a často ho bolí hlava a v kolektivu je to ještě horší. Když chodil do školky, tak mi často volala učitelka, ať si pro něj přijdu.
Měla jsem doma dítě v 1. třídě 5 týdnu v kuse, delší dobu mu bylo bídně. Ta výuka zalezi, jaký je dítě typ. Pokud bude ochotně spolupracovat, nebude žádný problém tempo udržet. Oni v te škole jedou dost pomalu a věc procvicuji za všech stran.
@Cuddy vím, do jaké školy nastupuje a nebude toho málo. Především množství vyplňování různých sešitů a tam si prostě nejsem jistá, no. Naštěstí to prozatím alespoň vypadá, že učitelka nebude vyžadovat omluvenky od lékaře. Ale pokud tam bude skluz, potom opravdu netuším.
@Velryba černá píše: Více
Jo už chápu. Ona ta domácí výuka se dá pochopit i jinak. Ale i tak se neboj. Pokud si vždy od učitelky vyžádáš učivo, tak nebude pozadu, ani když bude marodit. Povede tě učitelka. Ta jasně zadá, co se naučit. Takže stačí dělat úkoly, číst apod.. To zvládnete. Stačí učitelce napsat, že marodí a požádat jí, aby napsala, co se má učit. Jediný problém, který může nastat je, že si budou něco nechávat ve škole. Pak je řešení koupit totéž domu. 1. může procvičovat a když bude marodit, tak to udělá doma a pak to třeba jen okopírujete a vložíte do desek, aby to viděla učitelka. Určitě to zvládnete.
No, ono záleží, jak k tomu vzdelavani rodic přistupuje. Uz jen ta zmínka o nevyzadovani omluvenek mě trochu udivuje, zvlášť pokud máš dvě starší děti. Pro nás je vzdělání priorita, ale zároveň tedy zastávám názor, že jsem za vzdělání mého dítěte zodpovědná v prvé zade já resp. muz, ne ucitel. Takže já s paní učitelkou v případě nemoci řeším, co má dítě umět, ne co má mít vyplněné v sesite. Záleží, jak se s ní domluvis.
Neboj se, když budete poctivě trénovat a nebude tak mít mezery, tak to zvládnete.
Hezký den. Čím více se nám u nejmladšího (chronicky a velmi často nemocného) dítěte blíží povinná školní docházka, tím větší obavy mám. Předchozí rok nám příliš nadějí na brzké zlepšení nedal, absence v přípravné třídě byla nad 90%. Učitelka, do jejíž třídy bylo dítě přiděleno, vypadá jako pohodová ženská, jak se věci mají, jsme s ní probrali během setkání budoucích prvňáků v červnu. Přesto se obávám, že nebudu schopna udržet tempo v rámci školní přípravy. Zvláště pak v situaci, kdy bude dítěti zle, nejsem právě pedagogicko systematický typ. Zvládnu ho naučit psát, číst, podaří se nám alespoň přiblížit k očekávaným výsledkům? Máte někdo zkušenost? Děkuji.