Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zvýšený kalptotektin u dětí a na vaše zkušenosti.
Začalo to u 8 leté dcery, kdy si začala stěžovat na bolesti břicha kolem pupku. Dětská nás poslala na gastroenterologii, protože při odběru stolice ji vyšel výsledek 72 ug na kalprotektin. Všechny výsledky na gastru z krve ji vyšly v pořádku, žádná Crohnova choroba, celilakie ani nic podobného nám nezjistili. Tam mi doktor řekl, že tato hodnota kalprotektinu je minimální, že se neřeší. Po půl roce máme přijít s druhým odběrem stolice pro kontrolu, pro můj klid.
Bolesti břicha má dodnes, hlavně vysokou plynatost. Vždy, když ji odejdou větry, uleví se ji. Ale je to denně. Na stravu si dáváme pozor, jednu dobu jsem si psala vše, co snědla. Uzivala probiotika, espumisan.
Znepokojuje mě ta hodnota kalprotektinu, zda tomu mám nějak věnovat pozornost. A zda vyroste z toho nadměrného nadýmání?
Moc děkuji, zda bude mít někdo podobné zkušenosti.
Nejí denně smažená nebo podobná jídla. Čokoládu nebo sladkosti taky denně či často nejí. Na snídani většinou nějaký koláč/buchtu, jogurty, chleba, žervé, šunka. Dělám pomazánky. Ke svačině ve škole hodně přidávám ovoce nebo zeleninu, k tomu opět pečivo. Peču i naslano z listového těsta. Zkoušeli jsme vynechat i bílé pečivo a dáváme žitné, nebo chleba. Někdy má tousty. Někdy marmeládu. Dělá ji dobře heřmánkový nebo fenyklový čaj.
Nebylo nic, po čem bych si hned všimla, že ji bolí břicho. Ale čeho si všímáme, že je opravdu hodně nafouklá a když se vyprdí, je to dobrý.
Znejistil mě hodně ten kalprotektin, ale prý by hodnota musela být několika násobně vyšší, aby to značilo problém se střevama.
Zkusili jste místo klasiky zařadit bezlaktózové? On někdo má aktivitu laktázy jen sníženou (třeba moje dcera), třeba tvrdé sýry nevadí, trochu mléka do vaření taky ne, ale když je toho víc, nafoukne se. Proto ostatní kupuju bezlaktózové.
Třeba samotné mlíko nepije skoro vůbec a nafouklá je denně. Někdy se vyprdí aniž by řekla, že ji bolí břicho. Někdy se vyprdí a na břicho si stěžuje pořád a musíme nahřívat polštář.
Tvrdé sýry, goudu jí často. Skoro denně, když má pečivo namazané naslano. Jogurty občas, ne denně. Testy na laktózu ani lepek nám také nepotvrdili.
@misul2207 píše: Více
Dceři také ne. Přesto jí právě laktóza prokazatelně ve větším množství vadí - má zachovanou jen částečnou aktivitu enzymu.
Někomu zase vadí hodně/málo vlákniny.
Moje máma to ma taky, čerstvé mléko nemůže vlastně vůbec, jinak je nafoukla.
Ale kalprotektin má v pořádku, ne? Mě právě děsí ta hodnota, jestli nemá spojitost s tím břichem.
@misul2207 Jestli to bylo na mě, tak netuším, nikdo ji hodnotu nezkoumal.
Ta hodnota je zvýšená pouze minimálně, taková šedá zóna. Dělalo se vyšetření stolice na okultní krvácení?
Při tomto může být kalprotektin vyšší.
Okultní krvácení myslím ne. Nikdy neměla krev ve stolici, ani problém s vyprazdňováním. Bral ae prostě vzorek stolice, ale co vše se testovalo nevím. Jen řekli, že vše vyšlo v pořádku, jen ten mírně zvýšený kalprotektin, který se při takové malé hodnotě neřeší.
Jinak veškeré lab. krevní testy ukázkové.
@misul2207
Ještě bych zvážil přes PLDD vyšetření okultního krvácení, někdy se tak může projevovat i Meckelův divertikl. Jak je ve stolici trochu krve, tak toto způsobuje taktéž zvýšení kalprotektinu. Když už se vyšetřuje kalprotektin, je vhodné vždy udělat stěr z konečníku ke kultivaci a vyšetřit FOB, jak krvácení, tak infekce zvyšuje koncentraci kalprotektinu.
Krev ve stolici nemá žádnou. O této nemoci slyším poprvé. Je to něco závažného?
V září jdeme na 9letou prohlídku, zkusím tento stěr zmínit.
@misul2207
Okultní krvácení je krvácení skryté, okem neviditelné. Do září bych nečekal, na tento test bych se PLDD zeptal ještě v červenci, v případě negativitity lze kalprotektin zkontrolovat.
Meckelův divertikl je většinou nezávažná záležitost.