Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kdy začíná u kluků běžně puberta. Nemyslím to odmlouvání to má už dávno. Je možné, že už ve 12 u většiny kluků už puberta začala? Syn je pořád hodně dětský, a začíná ho to trápit že jeho spolužáci jsou mnohem vyspělější.
@Jana7ka Kus od kusu. Sousedovic klukovi v 5. třídě rasil regulérní knír a začínal mít chlupaté nohy.
Moje dítě právě ukončilo 5. třídu a zadne fyzické známky dospívání se u něj nevyskytují, krom toho, že je poslední cca půl rok pěkně rozezrany. ![]()
Když koukám na děti od něj ze školy, tak okolo té 7.-8. třídy začínají kluci vypadat jako „mali chlapi“.
Klukovi je 13.5 a je pořád dětský. Jsem za to ráda. Hodně jeho kamarádů je na tom stejně.
@Svistice píše: Více
Tohle byly kluci 6, 7 třída. Byli se koupat a jemu se smáli, že má pindíka jak děti ve školce.
@Jana7ka píše: Více
Ve dvanácti začíná puberta u kluků, u holek ještě dřív. Nicméně menstruaci také nedostanou dívky ve stejném období, takže je to plus mínus autobus.
Chudák. Tohle už není jen o pubertě, tohle trochu hraničí už s počátkem šikany, bacha na to. Zřejmě s nimi rodiče dostatečně nemluví… Ale ano, u každého začíná puberta jinak. Manželovo synovi je 12 a žádný náznak puberty, krom deb..lního chování není. Staršímu ta vyspívací forma puberty začala tak v těch 14ti.
Tak tohle je hranice šikany. A je škoda, že u nás se nějaká sexuální výchova, výuka o změnách při pubertě, nebere už na konci prvního stupně.
@Asta135 @Snorlaxik Ne že by se mu vyloženě vysmívali, ale neodpustili si pubertální poznámky na to téma.
Tak můj už ve 12 žádné děcko není. Má tak 167 cm, 62 kg, mění se mu hlas, smrdí ( ale hygienu dodržuje a dobrovolně používá deodorant)..ale taky se stydí, takže by se nikde nesvlékal. Stydí se i u doktora.
@Snorlaxik u nás jsem tohle povídání zaznamenala v 6. třídě/ v prime.
14 letý má 175 cm, chmýří pod nosem, chlupaté nohy a mutuje. Normální vývoj. Nicméně v práci vidím, jak velké jsou v tom věku rozdíly mezi kluky i holkami. No a v 18-20 už jsou všichni dospělí/ vyspělí.
12.5 a už tak čtvrt roku nějaký ty fyzicky změny pomalu začínají. Kamarádi tak napůl. Někdo chlapeček, nekdo smrdí už přes dveře.
Synovi je 12,5.
Ma 170cm, necelych 70 kilo, nohu 43.
Uz tak dva roky sleduju chlupaty nohy, ted uz se mu přidalo ochlupeni v intimnich zónách.
Zaregistrovala jsem ranní stání (driv nemival nebo to nebylo tolik vidět) a celkove mu trochu narostl, ale porad napůl v tom detskem módu. Stydi uz se hodně.
Tvare jeste jako detska prdylka, nemutuje a v hlave je jeste porad jako dite s trochou drzosti. Holky nezajem, oblikani nezajem.
Ve tride je to vtipny ted, holky vypadaji skoro vsechny na 15, kluci od detskych prcků po skorochlapy
Syn má 11 let. On je tak částečně dětský a částečně puberťák. Někdy bojuje sám se sebou. Je vyšší a má takovou svalnatou, ramenatou postavu po mém otci. Vidím v něm úplně kopii vlastního otce. Už mu začíná přeskakovat poslední půl rok hlas. Ve třídě je delší dobu nejvyšší. Jo a chlupy má taky. Ale už mu nechodím do koupelny.
@Snorlaxik píše: Více
To je divný. U syna na ZŠ se tohle probíralo v páté třídě.
Znovu potom v 7. a 8. třídě. A i další věci kolem dospívání.