Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Neměl teď nějaké očkování. Synovci se tohle dělo po MMR
Tohle přesně má můj syn. Je mu 5 a má diagnózu autismus 1. Stupně, což je prakticky Asperguv syndrom a dyspraxii. Psycholog říkal, že to jak zapomíná slova i zážitky, je porucha učení; u nas - dyspraxie. Jděte k psychologovi
Pardon, napsalo mi to chybu a odeslalo se to 10× ![]()
Příspěvek upraven 01.07.24 v 20:18
Obnovuji svou diskuzi.
Jak pomáháte dětem, aby si pamatovaly slova. Dneska se těšil na jaro, že budou ty modré kuličky = borůvky?
Dodnes neumí dny v týdnu. Je mu 11 let. Buď jsem jako matka selhala, nebo nevím. Psycholožka neporadila.
Boruvky nezraji na jare.
V 11 snad poradim jen aby vice cetl. Jako knihy
@tini píše: Více
Vím, kdy zrají borůvky, ale on má dvě roční období a to jaro a zimu.
Tak v podstatě má pravdu. Posledních několik let jsou v podstatě jen dvě období ![]()
A co měsíce? Ty mu jsou? Těch je víc? A v cizím jazyce všechno vyjmenuje?
Knihy čte, ale nevybavuje si základní slova. Pak je zná, slovní zásobu má i podle psycholožky nadprůměrnou, ale je to k ničemu, když si to nevybaví.
Nemá poruchu pozornosti? To si myslím, že má moje dítě. Je jí 6 let, chodí do školky. Sice teda umí vyjmenovat ty dny, měsíce atd. ale přijde mi, že každou chvíli jí taky vypadne nějaké slovo nebo něco zapomene, je snadno unavitelná. Zatím nikdo nic ve školce neřekl, ale obávám se, že ve škole pak můžou být potíže.
K čemu by se mohlo pojit, že si dítě nevybavuje slova? Nejde o žádné složité a málo používané výrazy, ale občas si nevybaví základní slova.
Teď je u dědy, ten mi volal, že si spolu nerozumí a že si připadá, jak když celý den hrají myslím si myslím. Dřív bylo podezření na vývojovou dysfazii, ale tu psycholožka vyloučila, že takto se neprojevuje. Na logopedii už nechodíme, protože výslovnost má napravenou.