Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím.. Desetiletý syn si téměř neustále odloubává kůži na prstech na rukách, nejvíce na palcích, má tu kůži kolem nehtů už úplně otrhanou, poničenou.. Dělá to když je nervózní, ale i když se nudí, nebo prostě jen tak, při sledování televize atd… Nevím, jak ho to odnaučit, koupila jsem mu antistresový prstýnek (dá se s ním otáčet),ale nepomáhá..
Teď jsem mu ty palce zalepila náplastí.. Máte lepší nápad, co s tím?
Díky.
Ráda si počkám na rady. Syn si onipava všechny prsty a okusuje nehty. Má ruce opravdu ošklivé.
Uplne neporadim, ale soucitim. Davala bych mu ty naplasti, nic lepsiho me nenapada. Snad si je vedom skodlivosti sveho pocinani, ale nedokaze se ovladnout. Cili ta naplast by mu mohla pripomenout, aby to nedelal.
Treba proti okusovani nehtu se vyrabi priserne horky lak, ktery diteti pripomene, ze tohle fakt ne.
My ted zase mame problem se skoro 8letou dcerou. Pri stresu si zacala davat spodni ret pod horni zuby. A vzhledem k tomu, ze ma posttraumatickou stresovou poruchu, tak je vevst te si casto. Je to mesic a pul a uz to dela skoro porad, uz nejen ve stresu. Kdyz ji upozornime, dat ret pryc, ale za chvili je zase pod temi zuby. Na skolnim foceni se hodne soustredila, aby to nedelala. Ukazovala jsem ji fotky, jak dopadne, kdyz to bude delat. Vi, ze to nema delat, ale neovladne se, ani si to neuvedomuje. No a za ten mesic a pul uz ma zuby vytlacene dopredu. Takze nejspis dostane rovnatka.
Proste jim musime nejakym zpusobem znemoznit to delat.
@Anonymní píše: Více
Moje neter si okusovala nehty. Bratr ji koupil horky lak. Ten zabral velmi rychle. Ale nektere lakt jejsou dobre. Mozna najdu ten, ktery bratr koupil. Pry je velmi spolehlivy.
@Janča6 píše: Více
Zkoušeli jsme laky, pak si nehty nipal prsty a kousal trika. Snědl několik triček. Nakonec mu přestal lak vadit.
@Anonymní píše: Více
Ty jo. To je hrozny
Nasla jsem teda ten, ktery pomohl neteri. Zkouseli jste i pomoc psychologa?
@Janča6 píše: Více
Tento jsme zkoušeli.
Psycholožka řekla neupozorňovat, jen třeba dát ruku od pusy, když to vidíme. Ale syn to doma moc často nedělá, nejvíc ve škole, když se nudí.
U nás se celkem odvedčilo dávát mu tam náplastě. že by přestal úplně to ne, ale trochu to zabralo.