Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer všem, už dlouhodobě se s touto vlastností dcery vypořádávam… nejedná se o malé dítě, nýbrž o skoro 12. Slečnu.
Co mě mrzelo nejvíc a čím to na mě celé dolehlo, abych se tu z toho snažila vypsat…
Jsme normální rodina, pokryjeme hypotéku, energie, jídlo, věci kolem mimča, auto, kroužky dětí a zbyde dost i na spořeni a na to si někam zajít na jídlo, výlet, sem tam nějaká hračka věc z výletu a nebo dovolené. Děti mají pravidelné kapesné + hodně peněz mají od tchýně, která k nám chodí 2 za 14 dní a vždy jim dá 200, 300, někdy i 500, za vysvědčení prý dostanou 1000,– ![]()
Mezitím co jedna dcera by všem všechno koupila ( na výletě se školou, k svátku atp.), tak druhá dcera nedá ani lízátko, jen za "něco,, a tak je to se vším. Sama má našetřeno kolem 4000 kč, ale teď, když jsem měla narozeniny, tak mi třeba nekoupila ani čokoládu o kterou jsem si řekla, když se mě ptala co bych chtěla… řekla jsem to schválně, protože vim, že je držgrešle, ale když mám narozky, tak že mi jí určitě koupí… no nekoupila, narychlo mi vyrobila nějakýho pejska s ruličky od toal. Papíru…
Jsem z toho zklamaná, protože má tolik peněz a ani za svojí mamku nedá 40 kč. Když jsem jí to naznačila, tak se hned urazila, že se mi ten pejsek nelíbí a že přeci čokoládu si mohu koupit sama.
Dále všem závidí, spolužačkám lepší telefon, sestřenici a bratranci dovolenou a je toho mraky. Přitom nejsme rodina, co je jen doma, výlety po okolí jsou samozřejmost, občas přespávačka o víkendech někde, větší dovča o prázdninách kvůli škole, letos poprvé nejede kvůli mimču k moři… jezdícáme od jejích 3 let.
Vůbec nevim proč je taková, máme v rodině vzorec… máme.. dáme, nemáme, nedáme a co nepotřebujeme darujeme dál přátelům, charitě, nehodíme to bezhlavě do popelnice. Já jsem naopak skromná a pro ostatní bych se rozdala. Proto mě to tak trápí. Dcera je často dost neochotná, lakomá a závistivá. ![]()
Holka zlatá, my jsme 4. Štědří, pomáhající… A náš nejmladší bratr je tak strašně na prachy, že se za něho až stydím a je mi z toho blivno. Začalo mu to v pubertě a jen to roste. Jsem toho názoru, že je to i částečně vrozená vlastnost.
Buď jsi ubohý troll, nebo jsi jako matka naprosto selhala (a nemyslím tím „lakomství“ té nebohé dvanáctileté dívky). Připomínáš mi Meh.
@Liberalissima píše: Více
také mi přijde divné, jak ošklivě mluví o své dceři ![]()
@Liberalissima troll fakt nejsem, ani si nemyslím, že bych selhala. Dcera má tyto vlastnosti již od školkových let, byť jí vedeme úplně normální výchovou, prostě je jí proti srsti něco pro někoho udělat jen tak a nebo něco někomu darovat. Často jsem to zkoušela změnit a dost jsme o tom vedly rozhovory… prostě je jaká je a jsem si moc dobře vědoma toho, źe to není dobré, ale nemusíš hned útočit.
Nevidím nic, kde by zakladatelka psala své dceři nějak hnusně. Jen pojmenovává negativní vlastnosti, které na ní pozoruje, trápí ji to a ptá se, co s tím, pátrá po příčině..
O dětech se nemusí mluvit jen v superlativech. A skutečně jsou děti lakomé, závistivé, nepřející.
@stinga kde o ní mluvim špatně? Já jen píšu o jejích špatných vlastnostech, tím Le nenaznačuji jakoukoliv negaci vůči dceři. Jen nevím jak to v ní zlomit, to je vše. Kdyby byla opakem, tahle diskuse by postrádala smysl.
@Pralinkazbelgie píše: Více
Já v tom popise taky nevidím nic, kde bys o dceři mluvila ošklivě a docela chápu, že tě to trápí. Taky by mě to trápilo. Už jsem se v praxi s podobným problémem setkala a pro rodiče je to strašně těžké. A bude to těžké i pro dceru, pokud z toho nevyroste, moc přátel mít nebude. Ale že z toho vyroste docela dobře možné je, tak se nevzdávej. Nebála bych se občas nastavit zrcadlo, rozhodně bych omezila ten přísun peněz! Našetřené peníze nesyslit, ale utratit za věci, které má ráda, stejně jí je koupíš, ale prostě tohle syslení je cesta do pekla. Má pocit, že má, a a chce víc. Hodně štěstí.
@PaníBovaryová mají 100 kč každá, není to moc, ale spoutu peněz mají od babičky a hlavně spoustu věcí jí platíme automaticky..kredit, ošacení, nebo když jde někam s kámoškama, tak jí taky dáme podle potřeby. Kapesné má prostě pro svoje účely, ale stejně si skoro nikdy nic nekoupí.
@hanka.br. Děkuji za pochopení, opravdu mě to trápí, nechci aby s tim v životě měla problémy. Takže myslíš, že omezením financí by se to mohlo zlepšit?
A na co šetří? Chodí s tebou vybírat dárky pro ostatní? Radíš se s ní třeba co koupit tátovi nebo sourozenci, co si myslí že by mu udělalo radost? Jen nápady, dítě mám malé.
Já se přiznám, že se v ní přesně vidím. V dětství jsem měla dost, ale chtěla jsem mnohem víc a hlavně myslela na sebe.
V rané dospělosti mi tahle povaha pomohla dosahovat cílů a makat o dost víc než většina. Byla jsem hodně soutěživá. Teď ve svém věku jsem štědrá dost, nejsem lakomá, podporuju sbírky.
Já si myslím, že tohle nepředěláš ani na to nemá vliv výchova. To, že je náročná a chce to, co mají ostatní a možná i mnohem víc je za mě dobře. Bude to fungovat jako hnací motor. Vidím v ní performerku, která má sebe na prvním místě, ale je to špatně? Nemyslím si.
Samozřejmě - peníze, které dostává ať si utratí - jak píšeš: kredit, hadříky, kámošky. nedovol jí dělat ty zásoby peněz a pokud něco chce, tak ať si to koupí, ale ze svého. Jinak bych to kapesné omezila nebo zrušila, protože s tím dcera ještě evidentně neumí dobře zacházet. Buď jí věci kupuj ty, nebo ať použije kapesné. Nemusí mít svoje peníze.
připomínáš mi mou matku. Dávala mi 50 Kč měsíčně a myslela si, že si tím zaplatím ošacení a další věci, protože mi někdy někdo dal peníze k narozeninám. ![]()
Nejspíš jsi Meh, jak říká @Liberalissima