Placení na výletě s kamarády

138
28.6.24 22:34

Placení na výletě s kamarády

Ahoj, jak se řeší placení na výletě s kamarády u dětí do 10 let (jedni rodiče berou své dítě+kámoše)? Asi záleží na nastavení, ale tápu. Platíte vše za všechny děti? Nebo pošlete ostatním rodičům částku za vstupné, oběd, zmrzliny? Nejedná se o oslavy, prostě se bavíme, že zítra jedeme do ZOO a děti se zeptají, zda může jet kámoš s námi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
74217
28.6.24 22:43

Vlastním dětem bych dala peníze na vstupné na výletech, na jídlo, pití atd. a mají každý svoji kartu, kde jim chodí kapesné.
Ještě se nestalo, abych komplet za kamarády vše platila. Zmrzlinu, zákusek, pití atd. To jo. Chci je pozvat, tak je pozvu. Ale na vstupné, suvenýry jsou vybavení.
Dneska tady máme na přespání hromadu mládeže. Od odpoledne u nás pendluje dost lidí. Automaticky jsem je pozvala na jídlo. Neposílám domů, ať se nají a vrátí se. Teď někde paří. Pak u nás bude několik duší spát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1250
28.6.24 22:44

Kdyby někdo chtěl vzít moje dítě na výlet, zkontaktovala bych ho, abych se s ním domluvila na částce, jakou mu mám dát, na vstupy, občerstvení atd. Po návratu bych se zeptala, jestli to stačilo, nebo ještě mám něco doplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
28.6.24 22:44

Já myslím, že ten rodič kámoše by měl mít sám zájem na placení za své dítě, a buď mu dá peníze rovnou nebo by se měl potom domluvit s vámi. :nevim:

Taky záleží, jestli se jedná o jednorázovou záležitost nebo je to pravidelné. Pokud by s vámi jel jednou, asi bych to moc neřešila, pokud by sám rodič na placení neměl zájem. Samozřejmě je to i na finanční situaci každého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
28.6.24 22:46

„Klidně ať s námi váš Venoušek jede taky. Dej mu s sebou pětistovku, to by mělo na jízdenky a vstupné stačit. “

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
28.6.24 22:52

Záleží. Pokud je to kamarád, jehož rodiče vzali někam moje dítě a nechtěli nic platit, ač moje dítě finance mělo, tak zase na oplátku zaplatím vylet tomu jejich.

Taky záleží na finančních moznostech. Koupit zmrzku všem dětem mě financne nezrujnuje, vzít cizí dítě do Hop Arény bych si už rozmyslela, pokud bych s nima chtěla jet do Disneylandu, s pozvánkou bych poslala už rozpočet, kolik si má cizí dítě připravit do batůžku. :lol:

Ale opravdu by mne v životě nenapadlo posílat rodičům kamarádů po akci vyúčtováním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
28.6.24 22:57
@melinkam píše: Více

Určitě se předem domluv!
Nějaké ex post poslané vyúčtování může být trapné a nepovede ke kýženému výsledku, ostatně jedna diskuze o odlišném finančním očekávání už tu dneska je - a shoda diskutujících, že se měli přesně domluvit dopředu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76616
28.6.24 22:59

V takovém případě dám rodičům cizího dítěte odpovídající obnos před výletem, a oni z toho mému dítěti platí,
až bude mé dítě větší, dostane obnos do své peněženky a vstupy a občerstvení si zaplatí samo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
28.6.24 23:13

@melinkam A ještě doporučuji si nějak taky ujasnit, v jakém stylu se výlet uskuteční. My jsme baťůžkáři, takže část jídla pokrývame z vlastních zásob, vodu dotočíme klidně v pitku. Dětem kupujeme pak na místě zmrzku, nějaké menší jídlo typu pátek v rohlíku apod.
Děti jsou naučené, že k pití koupím každému max jedno sladké pití za vylet.

A stalo se mi, že dítě odjelo na výlet s kamarádem, kde rodina šla na oběd i veceri v lepší restauraci, mezi tím kafíčko, děti nějakou ptakovinu typu bubble Tea… a 24 hodinove hlídání s výletem vyšlo na skoro 2500… :mrgreen:

Nebo jsem vzala na odpoledne dítě s tím, že ho zveme, a ono se pak dožadovalo co 30 minut coly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
28.6.24 23:23

Tohle je opravdu na domluvě. Není univerzální recept. My to máme tak, že pokud bereme další dítě na výlet, platíme komplet vstupný, jídlo i dobroty. Když jede naše dítě, tak dostane sebou dost peněz, aby si mohlo všechno zaplatit samo, ale zároveň necháme na hostitelích, co mu zaplatí oni. Neřešíme to, respektujeme, že každý má jiný finanční možnosti. Ale je potřeba se dohodnout předem, aby nevznikly zbytečný problémy.

• Citovat
  • Upravit
438
28.6.24 23:32

Zkontaktovala bych rodiče kámošů a domluvila se s nimi, aby dětem dali peníze na vstupné a nějaký ten suvenýr.
Pokud nemáte problém zaplatit nějakou dobrotu, dál bych to neřešila.
Takto to děláme též, pokud bereme nějaké nové kamarády u kterých se s rodiči nestřídáme.
Pak to máme u některých tak, že se střídáme a finance neřešíme ( ale pro jistotu dítěti nějakou korunu s sebou dáme).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
28.6.24 23:33

Domlouváme se na všem předem. V okruhu svých známých nemám problém si toto vyjasnit a rozumně rozpočítat. Úplně cizí děti neberu a s cizími lidmi svoje nepouštím.
Ale určitě nechci, aby si dítě, které není naše, platilo vše zvlášť. Ráda využívám v našem případě už skupinových nebo hromadných slev :lol: a i kamarádka s jedináčkem, která vezme naše dvě, raději koupí rodinné vstupné, potom se to rozpočítá :mrgreen:
A ano, taky máme dopředu domluvené, jak budeme řešit jídlo. Beru jen děti, kde to mají podobně jak my. Taky bych nechtěla, aby někdo cizí dítě vybavil nepřiměřeným kapesným a ono si kupovalo občerstvení na každém rohu. Svým dětem nekupuji třetí hranolky a druhou kolu u stánku v zoo.
Rozdíly v tomto jdou pozorovat i na školních výletech. Některé děti tam nemají problém uvalit pětistovku za dopoledne za občerstvení. Naše děti ví, že ty pidihranolky u stánku stojí tolik co v obchodě celý balík pro rodinu. Stejně tak za cenu toho jednoho langoše je doma uděláme pro všechny. A že ty nanuky ve velkoobchodu koupíme levněji. Něco jiného je dobrá točená nebo kopečková zmrzlina. Tu jsem ochotná jim koupit. Stejně tak nějaké originální limonády a jiné produkty, které symbolizují navštívená místa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
28.6.24 23:50

Několikrát se mi stalo, že holka šla s kamarádkou do kina a její maminka jí koupila lístek, ikdyž ona u sebe peníze měla…já zase třeba koupím čokoládu na bruslení, někdy i lístek, když nás pozve kamarádova maminka, tak jí to zase pak vracím… nerada jsem jakoby někomu dlužná, ale pokud 3× nabídnu, že peníze za oběd pošlu na účet a tatínek kamaráda odmítne, tak jen slušně poděkuju, neumím takovéto vnucování peněz, že někdo odmítne a já mu to pak na tajňačku dám do kapsy…je to pro mě fakt divná sociální hra…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68965
29.6.24 00:35

Platila bych za dítě. Ale zároveň bych čekala, že mu rodiče nějaký ten peníz dají, popřípadě že mě zkontaktují, jak se vyrovnáme. Nemám problém říct - v pohodě, příště zas třeba vy s sebou vezmete našeho Pepíčka. Ale dala bych si pozor na to, aby se z toho nestalo příliš jednostranné zvaní - my bereme Jarouška každý měsíc na akce typu Miakulum (kde bych teda čekala, že si dítě ty tři stovky za vstup doveze) a oni našeho Pepíčka jednou do roka na pečení buřtů na zahradě. Ale tak nějak v normálních mezích - fakt nemám problém koupit zmrzlinu i cizímu dítěti, když kupuju vlastním, je-li to teda kamarád a nikoliv náhodně se vyskytnuvší dítko, stejně jako když nasmažím na cestu řízky, automaticky tam přidám jeden velký pro hosta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31281
29.6.24 00:37

My se vzdycky domlouvame dopredu, jak psala @Karamba2020 „vstup je dve kila, pak si zajdem do bufetu na smažák, dej mu kolik uznáš za vhodné“, a kdyz kamarádovi chybi pade, tak to cvaknu a uz si o doplatek neříkám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí