Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jak to myslíš talentované? V čem jsou talentovanější než ostatní děti, co dochází do základních škol? ![]()
@Zeoli píše: Více
Na tohle odpovím za sebe, zakladatelka ti napíše třeba něco jiného.
Mám dítě v domácím vzdělávání sedm let. Těžká Aspergerka a od příštího školního roku končím. Její stav jsem tady popisovala mnohokrát, ale teď k věci, na škole, kde mám dceru, jsou děti, které už studují třeba na konzervatoři, ačkoliv ještě nemají dokončené základní vzděválání. Sportovci (fotbalisté, hokejisté… ), působící aktivně v profi klubech, ligách, žijící v zahraničí. Tedy umělecky či sportovně talentovaní.
Děti žijící trvale v zahraničí. Děti, pro které není možné docházet denně do běžné výuky - ležáci s normálním intelektem, různě hendikepování, postižení, kterých se týká běžná ZŠ či SŠ. Děti, které žijí v odlehlých oblastech. Děti diplomatů, cirkusáků, a třeba i vlekařů v zimní sezóně.
Ano, mám dceru na škole, kde je ZŠ, a také SŠ, kterou lze takto studovat.
Pro zdravé děti, které mohou docházet běžně do školy, je samozřejmě lepší klasická škola. Třeba i kvůli simulaci budoucího pracovního prostředí, kde se budou pohybovat mezi různými lidmi.
Někteří rodiče mají děti v DV kvůli určitému světonázoru, nemají důvěru v systém. Pak tu jsou děti s psychickými potížemi. Děti, které prošly tvrdou šikanou.
Je to vždy zcela individuální a velmi rozmanité.
@Anonymní píše: Více
Hledáš na špatném místě. Nerýpu, jen informuji. Je nás tu s dětmi v DV malinko a není to tu zde tomuto typu vzdělávání příliš nakloněné.
Proč nehledáš v rámci kmenové školy? My mezi sebou běžně komunikujeme. Máme FB skupinu, kde se lze seznámit, podpořit, vzájemně informovat, sdílet společné zkušenosti atd. Je tedy jen pro naši konkrétní školu.
@Zeoli Nesprávně pochopeno. Jak píše níže někdo jiný - jsou děti, které mají DV např. kvůli talentu na sport, na matiku atd. Nikdo nepsal, že děti v DZ jsou,,talentovanější než ostatní děti, co dochází do zš." Nechápu, že může někdo takhle myslet a hledat to, co není psáno.
Existuje FB skupina pro domácí vzdělávání. Dotazy na seznámení tam jsou dost často. Jen teda je to pro celou ČR. Ale možná narazíš na někoho z blízké vzdálenosti.
Já vím, co to znamená domácí vzdělávání. A když jsi to hned tak napsala, že máš talentované děti, tak se ptám, jak jsi na to přišla. Tak odpověď žádná. Talent má plno dětí, nechápu proč když se chceš seznámit, zdůrazňuješ talent. Zkus to na fb, tam máš větší šanci.
Mám dítě v páté třídě, zatím chodí na ZŠ, ale teď uvažujeme, co dál. Budeme zkoušet víceleté gymnázium, ale je otázka, jak řešit, kdyz se nedostane. Ve hře je, že bychom zkusili domaci vzdělávání. Oba s manželem máme VŠ, všichni prarodiče jsou VŠ vzdělaní, takže tady problém není. Máme různé obory, takže myslím, že naše znalosti bezpečně obsáhnou druhý stupeň. Naše první dítě je už na SŠ, takže si dovedeme představit, co se na druhém stupni učí. Dítě by bylo taky pro.
Je tu někdo, kdo zahajoval s dítětem DV až od druhého stupně?
Můžu se zeptat co vás k tomu vede? Dítě nechce být se spolužáky?
Chodit do školy je mnohem víc, než jenom učivo. Pochopila bych to u dítěte, které má vážné zdravotní problémy a není schopné fungovat v kolektivu, ale zdravému dítěti izolace od vrstevníků nic dobrého nepřinese.
@hanka.br. máš zkušenost? Vzdělávala jsi dítě doma? Je nějak omezené?
Za mě dítěti víc prospěje domaci vzdělávání s množstvím kroužků, než pobyt v nefunkčním kolektivu.
Když nevyjde gympl, tak nějak zaměřená třída? Matematická, jazyková nebo sportovní…
Gympl přece neni jediná možnost, co po páté tride delat. Muze zkusit nejake lyceum, různé zaměřené skoly, alternativní skoly, jinou běžnou zakladku…těch moznosti je milion. Ale samozřejmě pokud chcete DV, nikdo vam bránit nebude. Učivo bych neřešila, to snad zvládnete, dle toho, co píšeš. Ale fakt bych se bala te absence kolektivu. To krouzkama nikdy nenahradis. A sociální dovednosti jsou velmi důležité. Nevim, jaké máte důvody, ale pokud to nejsou zdravotní potíže, tak bych se k DV uchýlila az jako poslední možnost.
@Midaku pokud člověk bydlí v Praze, Brně a podobných městech, je možností moc. My tu máme 3 gymply a pak ZŠ, co jsou sportovně zaměřené. Nejbližších 5 ZŠ jsou obyčejné základky, kde se děti prelevaji sem a tam, podle aktuální nálady rodičů.
Ahoj, má někdo talentované děti v domácím vzdělávání na 2.st. ZŠ nebo SŠ? Rádi bychom se seznámili…