Domácí zásoby

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9658
6.6.19 23:10
@Azeretereza píše:
Právě že si vařím jen pro sebe, proto mě nebaví nějak vyvářet. Jaký běžný jídla se dají třeba zamrazit, aby byly i po rozmrazení dobrý, prosím?

podle mě žádný :mrgreen: mě i děti poznají, když náhodou něco dostanou z mrazáku u našich a nechtějí to jíst… mně to teda taky nechutná :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14609
6.6.19 23:12

Budu se opakovat po ostatních, ale fakt dobrá věc je mít ten týdenní jídelníček a podle něj nakupovat. My jezdíme jednou měsíčně na velký doplňovací nákup především trvanlivých potravin typu mouka, těstoviny, olej, čaj, kafe, sirup, drogerie… kde to klidně beru v akci ve velkém. Pak jen jednou, někdy dvakrát týdně zajdu do místního obchodu dokoupit čerstvé věci jako mléčné výrobky a ovoce plus doplním, co mi doma chybí do toho aktuálního týdenního jídelníčku. Jo, některé věci jsou tam o pár korun dražší, než v supermarketu, ale zase na těch pár položkách už to takový rozdíl neudělá, když mám doma levné zásoby, plus ušetřím za benzín a zlevněná lákadla a zbytečnosti, na to jsem strašně měkká :lol: Vařím tři až čtyři jídla týdně a jednou až dvakrát peču, ale jako inspirace ti asi moc neposloužím, my máme hodně rádi omáčky všech druhů :lol: Dřív jsem hodně chodila na různé stránky s recepty, z toho jsem si udělala seznam asi čtyřiceti jídel, která (s případnými obměnami, nebo už jen jako inspiraci) prostě točím dokolečka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
6.6.19 23:21

Na mrazák dávám přebytky, nevařím na něj cíleně. Ale když přijde člověk, má hlad, doma nic není, tak to seže. re s chutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1399
6.6.19 23:21

Potraviny do mrazáku: pečivo, máslo, maso, ryby, tvaroh v kostce
hotová jídla do mrazáku : knedlíky ovocne /plněné uzeným masem, vývar, vařené maso (z vývaru) na rizoto, podušené houby, dušené zelí, sekaná, masové koule atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
6.6.19 23:55

@Azeretereza Tak v lednici toho moc nemame, nějaké jogurty, mlíko, zelenina, vajíčka. Zasoby mám v mrazáku. V něm mám maso. Nějaké zmrazené jídlo - plněné bramborové knedlíky, jahodove knedliky, vývar, karbanátky a já nevím co ještě. Pak tam mám různou zeleninu a ovoce. Dále mám doma běžně různé druhy muk, rýži, těstoviny, quinou, pohanku, různé druhy luštěnin, ovesne vločky, nějaké oříšky, sušené droždí, kořeni, krupky, krupici, cukry… Ani nevím co dál. Vaříme spíš jednodušší rychlá jídla. Hodně takové to michane cosi s čímsi, hodně saláty, hodně luštěniny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.6.19 00:49

Moje zkusenost je, ze zamrazit bez vetsi ujmy se daji krome cistych vyvaru take bramborova a drzkova polevka, takze by nejspis sla i gulasova. Par dni nechavam v mrazaku i omacku na spagety (nejakou variaci na bolonskou), rizky (i kdyz to neni prototyp zdraveho jidla). Dobre snasi mrazak taky gulas nebo podobne upravy masa. Na druhy den se da do lednice nachystat cocka, nebo zeleny hrasek (ci jina zelenina) s masem. A nebo testoviny s omackou. Ryze druhy den mi prijde o hubu a skladovani varenych brambor, taky nekdy neskonci optimalne. Kdyz jsem si varila jen pro sebe, tak jsem si casto delala treba zeleninovo-hobovo-masovou smes a jeden den jsem si ji dala 2× ryzi a druhy den jsem do zbytku smesi pridala protlak a dala si to zas 2× s testovinou… Ale popravde muj celozivotni problem je, ze varenim (a nakupovanim) travim vic casu, nez kolik si myslim, ze bych mela. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22878
7.6.19 05:57

@Azeretereza já si dělám jídelníčky na týden. Většinou o víkendu si sednu, někdy i s manželem, nebo se ho spíš zeptám i dětí co by si dali, obklopím se kuchařkama a dám to dohromady.
Hodně se inspiruji i tady na webu , nějaké recepty i přidávám a nebo třeba na jiných webových portálech. Všude je toho spousta.

Podle jídelníčku nakupuji 1× týdně větší nákup a hlavně podle akce, pak už jen dokupuji pečivo a ovozel na tržišti. Na zásoby jsem asi po babičce, kdyby se něco dělo, tak se špajzem přežijeme hodně dlouho :mrgreen: a jelikož nakupuji na týden, mám v lednici spoustu jogurtů, sýrů, nějakou tu šunku, tvaroh, vejce, žervé a pomazánková másla a spoustu zeleniny..
Mrázák mám celekm narvaný, když je maso v akci, neváhám nakoupit víc, zeleninu zamraženou, když je nouze..kolikrát sestavím jídelníček a nic moc ani kupovat nemusím.
A taky aspoň 2× týdně něco upeču.
To mi připomíná, že se můžeš ještě inspirovat v diskuzích co dnes vaříte? a nebo co jste dnes upekly dobreho? ;)

Dá se to naučit, já když poznala manžela v 19, tak jsem uměla jen špagety na 100 způsobů :lol: A dneska ve 30 si myslím, že jsem dobrá hospodynka :lol: Všechno jsem se naučila sama.

Jinak mražená jídla moc nemusím, ale dájí se zamrazit urřitě polévky, vývary, různé omáčky (cokoliv kde nejsou brambory, a těstoviny tak nejsou nic moc z mrazáku), skoro vše zamrazíš ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dlouhá punčoška
7.6.19 16:14

@Azeretereza
Kup si nějakou dobrou knižku kuchařku s jídly,, která máš ráda.
Udělej si jídelníček na cca týden dopředu - a podle toho nakupuj.
Na internetu je spousta dobrých receptů, ale pro ucelený přehled je fajn mít i nějakou “papírovou”.

• Citovat
  • Upravit
7188
7.6.19 22:46

Zeny, moc díky! Od každý z vás si něco vezmu, já toho i dost nejím, jako třeba houby a rajčata, ale i bez toho se dá vařit. Hned v pondělí začnu, dneska jsem byla nakupovat, s mamkou, tak to mě vždycky trochu inspiruje, ale jinak jsem fakt marná. Dneska jsem koupila meloun, ředkvičky, toaletak, mliko, nějakou omáčku na zítra v prášku - to ještě zvládnu, potřebuju zítra jenom rychlej oběd, ale od ponděli jdu do toho i s jídelníčkem. Asi to bez toho prostě nepůjde. Díky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
7.6.19 23:09
@Dlouhá punčoška píše:
@Azeretereza
Kup si nějakou dobrou knižku kuchařku s jídly,, která máš ráda.
Udělej si jídelníček na cca týden dopředu - a podle toho nakupuj.
Na internetu je spousta dobrých receptů, ale pro ucelený přehled je fajn mít i nějakou “papírovou”.

Já právě mám kuchařek spoustu, mamka už se nemohla dívat na to, jak to vedu :mrgreen: dala mi i nějakou kuchařku speciálně pro svobodný chlapy, asi stoletou, ale já v tom nějak neumím najít tu inspiraci. Budu se to muset naucit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
8.6.19 08:46

@Azeretereza vidíš a já třeba jídelníček vůbec nemám. Pro mě je to mor. Vím, co+- mám doma a podle toho vařím. Kdybych měla shánět suroviny podle receptu, tak by mě trefilo.

A inspiraci chytnu, když jdu po obchodě a vidím vidím leták, co mají ve slevě a podle toho něco vymyslím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23960
8.6.19 23:54

Taky mě nijak moc nebaví vařit sám pro sebe, většinou se teď stravuju jinde. Ale není problém udělat jednoduchá a rychlá jídla - např. bramborák, pečený brambory s česnekem. Koupit houskovej knedlík, nakrájet ho kus na kostičky, hodit na rozpálený sádlo, do toho kousek měkkýho salámu, rozklepnout na to 2 vajíčka se solí a pepřem. Jinak není problém podle kuchařky uvařit, když je podrobný popis.
Já třeba ve volném čase cestou do/z práce projdu nějaký supermarket a koupím pro sebe i pro matku to, co potřebujem, i to co nepotřebujem. Když vidím, že je třeba slunečnicovej olej za 20,–, koupím pár flašek, i když třeba ještě jednu doma mám a máti taky, koupím krkovičku nebo plecko, když je dejme tomu za 80,– a frknu do mrazáku. Kuřecí stehna za 40,–Kč/kg jsou v mrazáku průběžně doplňovaný. Těstoviny, rýže a čočka můžou být v zásobě, i když je moc nemusím, ale v případě nouze/zapomětlivosti se dá uklohnit aspoň slušná polívka, když je nějaký odřezek masa nebo kus žeber a trocha mražený zeleniny a hub…
Není na škodu mít železnou zásobu, třeba „vepřový ve vlastní šťávě“ - tj. konzerva s min. 70% masa, dá se to nakrájet na plátky, ohřát na pánvičce, k tomu uvařit brambor, je to hned.
Podle receptu okoukaného od matky nebo z knížky se dá udělat guláš, svíčková - falešná z kuřecího nebo králičího masa, ledvinková omáčka,…
Vaření mě sice docela baví, ale hlavně když to můžu udělat pro víc lidí, když to někdo ocení. A když nemusím mejt nádobí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
9.6.19 22:11

Holky, prosím Vás, dají se zamrazit i smetanové polévky, třeba kulajda?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23960
13.6.19 00:30
@Burj Chalifa píše:
Holky, prosím Vás, dají se zamrazit i smetanové polévky, třeba kulajda?

Vzhledem k tomu, že u nás se mrazí svíčková, která je taky se smetanou, řekl bych že ano… :nevim: 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
827
17.6.19 20:31

@Burj Chalifa já veškeré polévky zavařuju-stačí je hned po uvaření nalít do láhve, otřít hrdlo, zatáhnout víčko a ono se to udělá samo. Vydrží v ledničce i měsíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný