Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Urcite bych doockovala, syn ma uz 2 davky v sobe, nebo mozna tri, ted nemam ockocak u sebe, kazdopadne teplota byla vzdy, nurofen a paralen pomohly, do dvou dnu vse ok, ale meningitida je takove svinstvo a ty male deti jsou na to nachylne, takze bych radsi vydrzela teplotu, i kdyz je cloveku toho drobka moc lito
ale my jsme ockovaci, maly ma vse nepovinne navic k povinnemu, radsi jsme opatrni ![]()
Dobrý večer, svým příspěvkem bych chtěla obnovit diskuzi a informovat se, zda někdo nemá obdobnou zkušenost, jako my, anebo zda mne poradíte kam se obrátit se žádosti o podrobnější informace ohledně očkování a nežádoucích účincích (ano, vše popsáno na pribalovem letáku a na internetu také, avšak informace se liší, anebo je rozsah větší).
V minulém týdnu jsem na doporučení pediatra nechala očkovat syna 14 let.
Hodně jsem si toho nečetla, vyslechla našeho lékaře, který to doporučil a tak jsem se rozhodla syna očkovat, jak B - Bexero, tak i ostatní Nimenrix. Dávky jsem požadovala rozdělit min po měsíci.
Dostavili jsme se k očkování, syn zdráv, nikdy neměl u žádného očkováni reakci, žádnou a od mala byl velmi statečný, nebál se a tak neměl ani žádné “stresové reakce”. Nejsem moc očkovací a tak krom těch povinných jsem nic dalšího předtím nedávala. (a ani teď covid jsem mu nenechala ). Vakcínu dostal do ramene, vstal a řešili jsme recept na tuto vakcínu pro moji skoro tříletou dceru a nějaké další veci (cca 5 minut a více), najednou jsem slyšela jak syn zhluboka a pomalu hlasitě dýchá, nádech, výdech, podívala jsem se na nej bylo mi jasný, ze se něco děje a najednou byl takový zelenošedy a vzápětí už padal na zem, tak jsem ho chytila. Byl cely tuhý, když jsme ho položili na lehátko nešlo mu ani moc manipulovat s nohami, byl jakoby v křeči. Trvalo to chvíli, doktor i sestra vypadali úplně v klidu.
Pak se syn probral, nicméně dva dni hodně spal, celkově se necítil dobře, třetí den se cítil lip a nyní dva dni ma bolesti hlavy a je unavený. Nechci hysterčit, situace to nebyla moc hezká, každopádně prý “jen omdlel”. No a já bych chtěla právě pochopit, protože někde uvádí v závažných nežádoucích účincích na tuto vakcínu i pokles tlaku, mdloby a následný kolaps. Jak se tedy pozná kolaps, který je vyvolaný reakci na očkovací látku od omdlení? Nevím ani důvod, který by u syna vyvolal omdleni, strach neměl, byl zdravý, bezprostředně po podání byl naprosto v pořádku a po par minutách to prislo. Přiznám se, ze jsem trochu ve věci znejistila a bojím se podání dalších vakcín během dalších dvou měsíců.
Nemáte někdo zkušenost? Nebo není tu někdo z řad zdravotníků, kdo by uměl vysvětlit takovou reakci, jakou měl syn? Děkuji
@Bambulka1983
Tohle ti podle me nikdo uz nerekne, co presne se stalo.
Muzes mu nechat udelat nejaka dukladnejsi vysetreni, ja nevim, ekg, eeg, neurolog atd, ale dalsi ocko bude pouze tvoje volba. V tom ti nikdo neporadi
.
Treba ockovaci centra v urcitych pripadech ockuji v nemocnici, aby byl na dosah jip, nebo pod clonou diazepamu, ale ti nevim, osobne by me takovy postup prilis neuklidnil.
Holky poraďte. Jdeme na třetí dávku bexera v 19m. U první byla teplota, u druhé jsem hned po očkování dávala preventivně čípek ( ale už nevzpomenu jaký), dát tedy raději i při třetí? Před očkováním? Je jedno jestli nurofen nebo Paralen? Dítko 19m
Nechala jsem očkovat oba syny, obecně dobře snáší jakákoliv očkování, takže jsem se dopředu nebála. Puberťáka teprve letos - bez reakce jen bolest ruky po vpichu (zdravý kluk, aktivní sportovec). Mladšího první dávka čekala v půl roce, bez reakce možná max zvýšená teplota, žádný lék ani preventivně před ani po. Ale nožička ho bolela na dotek pár dní, i měl místo vpichu dost tvrdé.
Mně příjde, že mi holka líp reaguje na paralen, takže dávám proti teplotě vždycky hlavně ten ![]()
Bexero je jediné očkování, u kterého doktorka říkala paracetamol preventivně. Já ho tedy dávala po očkování, když jsme přišli domů, pak ještě za 6 hod, a pak třeba ještě jednou za 6 hod. To už jsem nedávala, protože byla noc. Dávali jsme ale miminu do roka.
Puberťáci léky nechtěli a asi je bolela ruka, ale žádné drama.
Jinak Nurofen a Panadol mají jinou účinnou látku. Čípek bych předem nedávala, pokud čípek, tak až po očkování. Já ale dávám čípky jen pokud dítě zvrací nebo by si nedalo sirup, jinak ne..
@Salorka píše:
Holky poraďte. Jdeme na třetí dávku bexera v 19m. U první byla teplota, u druhé jsem hned po očkování dávala preventivně čípek ( ale už nevzpomenu jaký), dát tedy raději i při třetí? Před očkováním? Je jedno jestli nurofen nebo Paralen? Dítko 19m
M
Doktorka u Bexera radí paralen čípek dát krátce před nebo po očkování, další dát za 6 hodin a za dalších 6 hodin ještě jeden. Kromě teploty to pomůže i na bolavou nožku.
@maruš85 píše:
Mně příjde, že mi holka líp reaguje na paralen, takže dávám proti teplotě vždycky hlavně ten
Taky tak. Nurofenu sirup byl na dceru moc silný, dceři bylo špatně z rychlého snížení teploty.
Dávala jsem čípek/sirup před očkováním podle pokynů pediatričky.